2010. május 20., csütörtök

A szőlőmintás vajtartó


Kellenek a szép tárgyak. A történettel bíró tárgyak, főleg amelyek ősöké is voltak. Például nagymamám szőlőmintás vajtartója, mely nálam van, én használom.
Más a reggeli vajat ebből kenni a pirítósra vagy a zsemlére. Lehetne akár a papírjából is enni. Végül is jó úgy is. Ugyanúgy lehet onnan is kenni.
De sokkal jobban esik így a vajtartóból. Abból a sok évet megéltből, a nehéz üvegből, ami annyi évett kibírt, és valaha házivajat is őrzött. Azt a vajat, melyet valaha nagymamám köpült. A felesleg pedig ment a piacra, a vaj téglatestek tetején a saját jelzés, a saját minta volt belenyomva, hogy mindenki tudja, ki volt a vaj készítője.
Mert ha jó vajat készítettek, arra méltán voltak büszkék.

12 megjegyzés:

  1. Igen kelenek a szép tárgyak, melyek emberibbé teszik szikkadt lelkű világunkat.
    Ma nagyon nehéz napom volt. Köszönöm neked, hogy háborgó lelkemet lecsendesítetted egy szép tárggyal, zenével. Tanulhatok Tőled, hogy miként lehet egy pillanatba, egy emlékbe, örömöt tenni.
    Mikor elkezdtelek olvasni túl sok volt bennem a zaj. Mire befejeztem, addigra hallottam a zenét. Láttam magam előtt a nagyikát, amit az asztalra teszi a friss vajat és a ropogós finom kenyeret hozzá.
    Majd végre megnyugodtam.
    Köszönöm .

    VálaszTörlés
  2. Nálam tyúkanyó őrzi a vajat :-)

    VálaszTörlés
  3. Perenne! Láttam, már tyúkanyósat valahol. Lényeg, hogy kötödjön hozzánk, a reggelizés ( bármi más)szertartásakor ismerősként köszöntsenek a tárgyaink.
    Azt meg nem tudom eldönteni, hogy a megszokott tárgyak adják-e a nagyobb örömet, vagy egy új beszerzése.Mind a kettőt alkalmazom.

    VálaszTörlés
  4. Boró, ráadásul a kenyér házikenyér volt!:-)

    VálaszTörlés
  5. Ma bementünk a Made By You-ba, venni egy bögréét, búcsú ajándék lesz távozó munkatársunknak, kézzel dekorálva, mindenkiből egy picivel az elmúlt 14 hónap emlékére.

    Ott láttam a nyers vajtartókat, amiket jó lenne megfesteni, hogy majd az unokák (vagy tesóm unokái) is használhassák. De vajh ők esznek-e majd vajat?

    VálaszTörlés
  6. Bogarantyú, ne is törődj azzal, hogy esznek-e majd vajat. Ha kedved van hozzá vegyél, és fesd ki!:-)
    Milyen lett a bögre, amit a munkatársaknak szántatok?
    Próbálok nálad kommentelni néha, de nem jön össze. Már múltkor kitaláltam, hogy 'vendégként' kell megtenni, de nem sikerült mostanában úgy sem. Bocs'!
    Ha elmúlik a bénaságom, majd úgyis észreveszed!:-)

    VálaszTörlés
  7. Az Andris bögréje nagyon klassz lett, a többi munka is. Nemsokára rakok fel képeket a "sajátokról", még félkész, égetés előtti állapotból. A meglepi bögréről meg majd akkor, ha megleptük vele Andrásunkat.

    VálaszTörlés
  8. Bogarantyú, a gondolatolvasó!:-)
    Kérni is akartam, hogy tegyél majd fel képeket. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  9. Írhatnál néhány szót a technikáról is.

    VálaszTörlés
  10. Írok majd, de nem egy nagy ördöngősség, a honlapon leírják a lényeget.

    VálaszTörlés
  11. Majd ott szétnézek. Köszi.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu