2010. április 2., péntek

Nagypénteki gondolatok emlékekkel fűszerezve


Múlt szombati sétán közel mentünk az útszéli kereszthez. Felvillant bennem a tavalyi Szlovákiába tett utunk, mikor direkt Andy Warhol múzeuma miatt mentünk oda Tokajból. Medzilaborcéban van az a bizonyos múzeum.
Ruszinok lakta területen mentünk át. Lenyűgöző keresztek, pravoszláv templomok, szegény, faházas, földutas falvak között vezetett utunk a világ pop-art művészének gyökereihez. Szülei származtak arról a vidékről, ő már Amerikában született.
Azok az útszéli korhadó fakeresztek, rozsásodó, festett pléhkrisztusok megmaradtak bennem. A pléhkisztusok fában gazdag területeken fordulnak elő leginkább. Ott, ahol a fa mindennapi látvány, valami mást kívánnak látni. Bádogot például. Fa pedig úgyis volt bőven a helybeli ács, kovács, meg is csinálta a fakeresztet a pléhkrisztussal.
Nem álltunk meg tavaly nyáron egy keresztnél sem, csak autóból néztem őket. A múzeumban időztünk hosszan, aztán siettünk vissza Tokajba. Nem kellett volna annyira sietni. Most már érzem, tudom. Sajnálom most is, hogy nem tettünk egy sétát még ott és akkor.
Ma Nagypéntek van.

11 megjegyzés:

  1. Közel állnak szívemhez a mai gondolataid. Nagyon szeretem a corpuszokat. A szenvedés látványa mindig figyelmeztett gyarlóságainkra és arra, hogy ne menjek el mellettük úgy, mintha képes lennék megszokni őket.
    Itthon három gyönyörű corpusz van. Az egyik egy nagyon egyszerű fém modern alkotás, a másik egy fa lapra erősített vas szobor, a harmadik a legizgalmasabb. Fa gyökér kereszt és azon egy kézzel faragott néger Krisztus. Mindegyik megszólít és emlékeztett valamire.
    A legelsőt házasságunkra kaptuk.
    A másodikat a legkedvesebb barátomtól kaptam anya halálakor.
    A harmadikat együtt találtuk egy ócskásnál Kedvessel.

    VálaszTörlés
  2. Szépek a gondolataid! Mindnyájunkban él valahol a szívünk legmélyén hasonló vágy a szeretetre, a megemlékezésekre, és a későbbi elmúlás, az enyészet átgondolására.
    Boldog, és szeretetteljes Húsvétot kívánok: Laci

    VálaszTörlés
  3. Áldott Húsvétot kívánok!

    VálaszTörlés
  4. Annak idején Szántó Piroska festett egy csodálatos sorozatot. Felkutatott minden pléhkrisztust, amihez csak el tudott jutni és megszállottan csak festette, festette őket. Hol lehetnek vajon azok a képek most? Múzeumi raktárban porosodnak, vagy gazdag emberek szobáiban lógnak a falon?

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm, azóta már itt vannak és a nyűvik ősz hajszálaimat...

    VálaszTörlés
  6. Szerintem ez a Galagonya egy másik Galagonya. :)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű gondolatok...
    Mivel megrögzött régiség-gyűjtő is vagyok, /Krisztus a kereszten/ gyűjteményemben a kedvencem egy puha fába vésett /rekesz-zománcnál/ használatos drót- Megfeszített Krisztust ábrázolja...

    VálaszTörlés
  8. Missmigrans, lehet, hogy igazad van. Vagy kiderül vagy nem, hogy ki is valójában Galagonya
    (= Trendo).
    Ha visszatér ide, kérem írja meg, hogy ismertem-e őt korábbról is :-)vagy még eddig nem, és ez az első megjegyzése nálam. Amit természetesen mindenképpen nagyon köszönök, és áldott ünnepet kívánok neki.

    VálaszTörlés
  9. Martha, köszönöm, hogy írtál a tulajdonodban lévő megfeszített Krisztusról.

    VálaszTörlés
  10. ZinczyKa, remélem jól telik az ünnepetek ott a messzi távolban!:-)
    Kívánom.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu