2010. március 21., vasárnap

Porladó keresztek között



M. megint a családfáján dolgozik. Illetve dolgozna, de sokszor elakad. Pedig addig kell, míg az édesanyja és a nagynénje él él. Utána már kevesebben adhatnak információt.
Nem tudományosan, de a vasárnapot a családfájának szántuk. Van valahonnan adata, hogy 1867-ben a dédapja és családja Vassurányban lakott. Onnan költözött egy olyan helyre, ami Trianon után már Ausztriához került. Így a család magyar szála itt is elszakadt.
Egyszer már voltunk ennek a falunk a temetőjében, hogy keressünk olyan sírokat, ahol az ő vezetékneve van az eltemetettek neveként kiírva. Nem találtunk egyetlen ilyen sírt sem akkor.
Tegnap újra irány Vas megye. Vassurány környékén lévő falvak temetőit járuk be. M. Vasszilvágyhoz fűzött tegnap nagy reményt. Elmentünk oda is.
Egyébként 5 falu temetőjét jártuk be.Elhagyott és mégis szépséges régi sírokra bukkantunk.Mikor láttuk, hogy a temetők viszonylag újak ( az egyiket 1912-ben nyitották meg egy helybeli szíves tájékoztatása szerint), és így a sírok legtöbbje is láthatóan új, már nem nagyon reménykedtünk. Persze, leszármazottak még lehetnek a környéken, de valószínű M. tudna róluk.

5 megjegyzés:

  1. Mindig irigyeltem azokat az embereket kik a temetőben békére lelnek. Nekem nem sikerül így sétálni. Valahogy hamarabb észreveszem azt aki a sírnál áll és magányos, mert a szerette nélkül kell élnie. Vagy a kidőlt elhagyott sírok elfelejtett emberekről mesélnek nekem. Márpedig azt vallom, hogy az emberi létezés egyik értelme, hogy utána az utódokban folytatódik tovább az élet.Azonban milyen folytatás az ahol a múltnak nincs helye?

    VálaszTörlés
  2. A levéltárban (illetve a Tihany téri Mormon gyülekezeti házban található Családtörténeti központban) minden 1895 előtti mai Magyarország területén lévő egyházi anyakönyv fellelhető. Mikrofilmen. Ha van 1 neved 1895. október 15. előtti dátummal - legyen az születés, házasság vagy halál, illetve egy település névvel, esetleg, hogy milyen vallású volt az illető (bár én már kértem ki ugyanabból a faluból 4 felekezet anyakönyvét is), akkor onnan nagyon jól el lehet indulni. A Tihany téren ezen kívül elérhető nagyon nagyon sok minden a világ minden részéről. Úgy tudom, elég rendes osztrák, és lassanként szlovák kutatható anyag is kikérhető. Vmi. 600 ft környékén hozták a mikrofilmeket régen Salt Lake-ből, de ha szerencséd van, pont van egy-két használható anyag benn. A CD-re vitt adatokról nem is beszélve.

    VálaszTörlés
  3. Boróka, valójában egyetértek veled. Mi sem passzióból megyünk mindig a temetőbe, de én valóban meglelem ott a békém.Gyönyörűek a keresztek, régi síremlékek, a régi képek. Elgondolkozom, kik lehettek ők, hogy éltek. Mert mikor ott vagyok, az mindig arra figyelmeztet, hogy én még vagyok, és a meglévő szeretteim is vannak. Most kell kihasználni az élet lehetőségeit körülményeinkhez képest, törődni velük.Mi még a temetőből kijöhetünk.Mekkora előny ez. Beillesztettem a vaskapu zárjának nyelvét Vasszilvágyon, és ez jutott eszembe.
    Beültünk az autóba, dicsértük a tavaszt,gondolkoztunk, hogy merre indulhatunk még, de mégis elindultunk Szombathelyre ebédelni, mert megéheztünk.Közben szólt a zene, beszélgettünk, és az első travaszi napsütés miatt feltettük a napszemüveget...

    VálaszTörlés
  4. Bogarantyú, nagyon hasznos segítséget adtál.Igazán köszönöm. javasolni fogom, és használjuk majd a tanácsodat.
    Mi tegnap a kirándulós, temetőjárós kutatásnál tartottunk. Talán a tavasz vonzott egy ilyen sétával egybekötött családfakutatásra. Nem is bíztunk az eredményben, bár, nem így indultunk el természetesen.
    Vannak családi iratok, dokumentumok, onnan kezdte el M. a családfát, és emlékekből, rokoni mesélésekből.
    Trianon szedte szét a családot. Voltak, akik akkor átkerültek Ausztriába. M. szülei is. Így M. anyukája, és édesapja már ott született, M. is természetesen.
    Most viszont keresi a magyar szálakat.Egy kőszegi, egy másik sopron környéki már megvan, bár mindig meg is volt, de ez a vassurányi izgatta még.
    M. nem beszél magyarul, majd a pappal is nekem kell beszélnem,hogy mit tud segíteni( anyakönyv, házassági szerződések) Lehet, hogy beszél németül vagy angolul, és akkor M. is beszél vele.
    Még egyszer köszönöm a segítséget.

    VálaszTörlés
  5. Nekem is, de gondolom mindnyájunknak megfordult már a fejünkbem a családfa felállítása. De, a gondolatnál tovább nem jutottam eddig. Szép gesztus "M"-től, hogy írásos emléket őrizzen őseiről.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu