2010. február 14., vasárnap

Mákos márványkuglóf meggyel

Kint után bent, tegnap után ma, hideg után meleg és kuglóf.
Van egy szépséges kuglófsütőm. Van egy kuglófreceptem, amit szeretek. Ha kuglófra vágyom, ezt sütöm. Párosítgatom magamban a kettőt: A receptet és a kuglófsütőt. Vasárnap is van, időm is van, még az is lehet, hogy kedvem is lesz hozzá...



Mákos márványkuglóf meggyel

Előkészíteni: 35 dkg meggykompót, 1 alma, 1 ek. citromlé

A tésztához: 35 dkg búzaliszt, 1 tasak sütőpor, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 4 tojás,
17 dkg olvasztott majd kihűtött vaj vagy margarin, másfél dl tej, 3 dkg mák
A megszóráshoz: 2 ek. porcukor

A meggyet lecsöpögtetjük, esetleg konyhai papírral leitatjuk. Az almát meghámozzuk, negyedre vágjuk, a magházát eltávolítjuk. Durva reszelőn lereszeljük, és a citromlevet rácsöpögtetjük.
A lisztet sütőporral elvegyítjük, egy jól záródó (3 literes) edénybe szitáljuk, a cukorral és a vaníliás cukorral elvegyítjük. A tojást, a vajat vagy a margarint és a tejet hozzáadjuk, az edény fedelével lezárjuk. Többször, erősen összerázzuk (15-30 mp), hogy a hozzávalók jól elvegyüljenek. Az egészet habverővel vagy keverőkanállal még egyszer gondosan átkeverjük, hogy az edény peremén maradt hozzávalók is elvegyüljenek.
A tésztamasszát megfelezzük. Az egyik felébe a reszelt almát, a másik felébe a mákot belekeverjük. Az almás tésztát kuglóf- vagy koszorúformába töltjük. (24 cm átmérőjű, kivajazott, kilisztezett), a mákos tésztát rátesszük. A meggyet a mákos tésztarétegen elosztjuk, és a formát a sütőbe sütőrácsra tesszük.
A süteményt a formában rövid ideig pihentetjük, és egy süteményrácsra kiborítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórjuk.

4 megjegyzés:

  1. Imádom a mákot, és éppen mákos tészta készül nálam:) Mákos meggyes kölest is sokszor eszem.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a meggy és a mák harmonikus kapcsolata az égben köttetett. Ráadásul a darálatlan mákot is szeretem a sütikben, amikor kicsit roppan a fogam között, és az íze éppen akkor árad ki belőle.
    Sokszor használok én is mákot.

    VálaszTörlés
  3. Éva! Ha megsütötted, megmutatod majd?!

    Ez nagyon jól hangzik. Ki kéne próbálnom...

    VálaszTörlés
  4. Nati!Vasárnap mégsem került rá sor, mert az ebéden kívül már más konyhai elfoglaltsághoz nem volt kedvem.
    De megcsinálom előbb-utóbb. Már többször megsütöttem, tehát képek is vannak róla. Majd hozok belőlük hamarosan.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu