2011. június 4., szombat

Uborkasaláta variációk



Ilyen az élet, hogy írjak valami közhelyet.:-)
Egyszer Márairól írok, utána valami hétköznapibb dologról, mert ez is része a  napoknak. 
Vettem uborkát, és ennek az egyszerű ténynek már hírértéke is lehet a Németországban emberek halálát is okozó járvány miatt. Hogy nem is a spanyol uborka a vétkes? Sajnálom is a spanyolokat, mert jó nagyot buktak a legutóbbi hírek szerint alaptalan gyanúsítgatások miatt. A magyar uborkatermelők is és mi vevők buktunk, akik már nem tehetünk egy uborkát sem nyugodtan a kosárba.
Thomas ( M. kisebbik fia) múlt héten Berlinben volt. Nem akartam zaklatni azzal, hogy ne egyen uborkát, és alaposan mosson meg minden gyümölcsöt. Hallgattam, nagy fiú már, tudja, mit kell tenni. Viszont mikor láttam újra online a Messengeren hazatérte után, azért rákérdezem hogylétére. Jól van, kerülte a zöldségeket és a gyümölcsöket Németországban azon a hétvégén.
Szóval, volt és van is uborkám itthon. Meghámoztam, pedig nem mindig szoktam, csak  megmosom.
Szívügyembe, a görög salátába ezután sem leszek hajlandó hámozni az uborkát, mert  hogyan néz ki hámozott uborkából a görög saláta. :-)
Katitól kaptam egyszer egy receptet, egy padlizsános receptemhez megjegyzésként. Így szól:
"Nem tudom, kedveled-e a kaprot és az uborkát? A francia piac c. szakácskönyvből való az alábbi recept:

UBORKASALÁTA 

Előkészítés: 15 perc, valamint 30 perc pácolás; hat személyre.
2 uborka, 1 csokor kapor, 1 citrom leve, 4 evőkanál olívaolaj, tengeri só, frissen őrölt fekete bors.-----
Hámozzuk meg az uborkát, és hosszában vágjuk félbe. Kávéskanállal kaparjuk ki a magját, majd ferdén és vékonyan szeleteljük fel, és tegyük tálba.
Aprítsuk fel a kaprot, és a citromlével, az olívaolajjal, a sóval meg a borssal adjuk az uborkához. Jól keverjük össze, és 30 percig pácoljuk.--------------
Ezek az egyszerű, tiszta, friss ízek tökéletesek a forró nyári napokon."




Kati, megcsináltam, és nagyon finom lett. Sokszor fogom még. Vágytam egy variációra is. Kefírrel gazdagítani egy kicsit, mert éppen melegem volt, szomjas voltam, és a kefír savanykás ízére is vágytam. Kettévettem az uborkasalátát, az egyik felére kefírt tettem. Úgy is jó!:-) A friss június eleji kapor pedig illatosan finom. Volt itthon lila újhagymám is. Tettem bele, mert szeretem.

.

14 megjegyzés:

  1. Ó, Éva, tegnap voltam piacon, és nem mertem ubit venni::(( pedig tudom, hülyeség, de valahogy mégsem bírtam megfogni szegény teremtményt...(igaz, nekem már vannak nagyon rossz emlékeim bizonyos fertőzésekről, tudom nem illik ide leírni, ezért nem is részletezem, de még régen, egyszer Olaszországból hoztam haza amőbás trópusi vérhast is - pardon! - aminek hosszútávú következményei is lettek....:(
    Szóval kivárok, de a szuper jó receptedet eltettem, és ha elül bennem a frász, akkor mindenképpen kipróbálom, mert alapból nagyon-nagyon szeretjük szegény ubikát::))

    VálaszTörlés
  2. Dorka, nem mondom, hogy nem tiprakodtam az uborka előtt én is mielőtt megvettem. Utána eszembe jutott, hogy nem is az uborka volt a hibás. Az uborka, amit végül vettem állítólag magyar volt.Nem mintha nálunk mindig minden nagyon steril lenne.:-)
    Nem vagyok köteles persze ezeket az információkat elhinni( hogy tudniillik nem spanyol a bűnös, talán nem is az uborka, és azt sem, hogy magyar, ami magyarként van feltüntetve), de úgy döntöttem elhiszem.
    Az uborkát pucolás előtt meg is mostam jó alaposan. Nem lett semmi probléma.
    Megértelek, hogy egy olyan fertőzés után, mint amelyben neked volt részed, sokszorosan óvatos vagy.

    VálaszTörlés
  3. Amúgy már elmúlhatna ez a frász, itt a zöldség- és gyümölcsszezon!

    VálaszTörlés
  4. Igen, elmúlhatna! és milyen "furcsa", hogy pont most robbant ki.
    Nem szeretnék összeesküvés elméleteket gyártani, de lehet, hogy ez valakiknek jól jött??
    pl.: az uborkamaffiával harcban álló paradicsommaffiának??::)))

    VálaszTörlés
  5. Én is gondolkoztam ezen, de semmire nem jutottam eddig vele.Gyanús nekem is!
    Talán a spanyolok ellen megy az egész,mert nagyon uralják az EU zöldség- és gyümölcspiacát. De ha emberéleteket is követel,akkor nagyon rossz összeesküvés.
    Talán túlzásba estek, egy light-osabb járványt akartak rájuk kenni.
    Persze, ez csak ötlet, nem tudjuk meg az igazat mostanában. Lehet, hogy nincs összeesküvés a háttérben. Mindenesetre nagyon rosszkor jött.

    VálaszTörlés
  6. A németeknek szar lenne, már bocs ha kiderülne, hogy a saját országukban a saját virusuk vagy baktériumuk terjedt szét. Nagyhatalom. Jobb másra fogni, igy gondolják. Nem tudom mi az összefüggés a nők és a baktérium között, de én leginkább ettől félek nem a zöldségektől. Megnézem honnan van, bár ha azt vesszük bármit kilehet írni, nálunk is volt már rá példa. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy pár nap alatt hányan haltak meg és hányan vannak veszélyben. Mi lesz itt évek mulva??? A világok harcában is a végén derült ki a lényeg és az utolsó pár mondat volt az egész filmben az ütős, de nagyon.

    VálaszTörlés
  7. Azt, hogy nőket támad elsősorban azzal magyarázzák, hogy ők esznek több zöldségfélét.Én eddig csak ezt hallottam.Valamivel indokolni kell.
    Vagy a véletlen műve csak?

    VálaszTörlés
  8. Nem szeretem az uborkán a héját, azzal az arcomat, karomat szoktam tisztítani, ahogy anyukámtól tanultam.
    A recept finom lehet.

    VálaszTörlés
  9. Márta, nem egy rossz ötlet. Nem is emlékszem mikor uborkáztam be magam.Mintha leszoknék régen természetes dolgokról, pedig annyira adott az ötlet.
    Nekem nincs bajom az uborka héjával.A hagyományos uborkasalátának való uborkát megpucolom, a görögsalátába valót csupaszon nehezen tudom elképzelni.
    Egyébként olvastam, hogy a hagyományos magyar uborkasaláta elkészítési módja jó a baktériumok ellen. Só( baktériumölő), ecet is van benne, és általában pucoljuk az uborkát hozzá.

    VálaszTörlés
  10. Éva, nagyon "szemrevalóak" a
    salátáid!!! Jó étvágyat!!!

    VálaszTörlés
  11. Kati, köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  12. Mivel már szép a kapor a kertben és uborka is van itthon, ezt kipróbálom mert jól hangzik!:)

    VálaszTörlés
  13. Megcsináltam! Jóságos! Ma is ez lesz az ebédem egy kis sült husival!

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu