2011. május 2., hétfő

Padlizsános recept

Nem kívánom a húst. Sok volt Húsvétkor, vétetett a hús bőven, újra a zöldféléket kívánom.
A padlizsánt kettévágom, és a húsos felén hosszában 3 párhuzamos mélyedést vágok úgy, hogy alul a padlizsán héját azért ne vágjam át. Besózom, állni hagyom fél órát, hogy a só kioldja a kesernyést ízt. Engem nem zavar, de a recept ezt írja. Utána lemosom a sót és a levet. A három bevágott mélyedést megtöltöm.
Egyikbe szeletelt lilahagyma kerül, a másikba Mozzarella sajt, a harmadikba paradicsom. Ahol a lilahagyma van, oda fokhagyma is megy. Beszórom oregánóval az egészet. Ha van maradék bármelyik alkotórészből, akkor azt még a tetejére teszem.Van egy kis sajt a mélyedésben is, de a golyós Mozzarellát a tetejére is tettem, hadd olvadjon. Az a dolga!



Alufóliákat bekenek olívaolajjal, ráteszem a megtömött, félbevágott két padlizsánt külön-külön, majd megcsöpögtetem olívaolajjal. Bebugyolálom az egészet fóliával úgy, hogy jól záródjon. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm. Illetve az alufólián belül párolódik( ezért a szoros zárás), puhul az egész, még nem sül, az majd később. Hőmérséklettől függ a 20 percnyi idő is. Nem tudom mennyi a hőmérséklet benn, gázsütőm van. Utána szétbontom a fólia tetejét, és sütöm még az egészet. Egy kis sült kéreg kerüljön a tetejére is, és a padlizsán héja is barnuljon.
Végül kihámozom az egészet a fóliából és tálalom. Önállóan is jó, de barnarizzsel is.


12 megjegyzés:

  1. Köszönet a jó receptért, hamarosan sor kerül kipróbálásra :-))))
    Cserébe küldök egyet:
    Jó ujjnyi szeletekre vágom a padlízsánt,( nem sózóm, nem öblögetem, mert nem veszek nagyobb öregebb darabokat)kiolajozott tepsibe rakom egymás mellé a darabokat, majd megfordítom őket, hogy a másik felére is jusson leheletnyi olaj. Kicsi só, bors és fokhagyma (por, vagy krém,) és sütöm míg enyhén barna lesz.
    Piritós kenyérre teszem, rá szárított paradicsom kerül, kevés provence-i füszer és kész egy finom szendvics.( többnapi az adag)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, ezt biztosan kipróbálom! Nagyon kívánatos a leírásod, kihagyhatatlan:) És alterego padlizsánját sem hagyom ki, neki is köszönet!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, Alterego! Hálás vagyok minden zöldséges nyári receptért. Ez most itt felhívás is a magam és mások nevében!:-)
    Van egy csomó, több is mint kellene, de mindig úgy érzem, még kell.Nem tudok ellenállni nekik. Mint ahogy jó szakácskönyveknek sem. Persze, hogy nem tudok mindent belőlük megcsinálni, de olvasgatom őket, mint a regényt. A gasztroregények is közel állnak hozzám. Kit mi pihentet, szórakoztat?
    ( Vannak mélyebb hangvételű könyvek is a tarsolyomban, de az már megint egy másik lapra tartozik.)

    VálaszTörlés
  4. Dorka, mennek a gyűjteménybe a receptek. Most már rendezésük lesz fontos.
    Mondom én, hogy gyűjtés, rendezés, időnként selejtezés... Mert változunk.Aztán előlről, és nem csak receptekre vonatkozik természetesen.
    Hogy mit miért selejtezzünk, az megint megérne egy eszmefuttatást. Örök téma.

    VálaszTörlés
  5. Koszonom a mai vacsora otletet Eva:)
    erdekes Husvet ota en sem eszem a hust, nekem az is eleg volt, hogy foztem es talaltam, mert nem ettem tobbet, mint maskor.
    Lenne csereajanlatom, zukkini sanghaj modra, teljesen dietas, de en nem irok ilyeneket(mert akkor nem birnam abbahagyni:), viszont , ha kered Neked szivesen elkuldom:)

    Szep napot!

    VálaszTörlés
  6. Ágnes, kérem, ha nem gond!Mondom én, hogy mindent kérek!:-)

    editis@citromail.hu

    VálaszTörlés
  7. Éva, már megint milyen jó kis hangulat van nálad.
    Étvágygerjesztő a főztöd, alterego
    receptje is tetszik.

    VálaszTörlés
  8. Kati, egy konyhában mindig jó hangulat van. Ezzel a recepttel átvonultunk egy konyhába.
    Nekem kis lakótelepi konyhám van, de mindig tetszettek azok a nagy konyhák, melyek arra szolgáltak, hogy összegyűljön ott a család,és nem csak az evés, hanem a beszélgetések színhelye is legyen.

    VálaszTörlés
  9. Nem tudom, kedveled-e a kaprot és az uborkát? A francia piac c. szakács-
    könyvből való az alábbi recept:
    UBORKASALÁTA
    Előkészítés: 15 perc, valamint 30 perc pácolás; hat személyre.
    2 uborka, 1 csokor kapor, 1 citrom leve, 4 evőkanál olívaolaj, tengeri só, frissen őrölt fekete bors.-----
    Hámozzuk meg az uborkát, és hosszában vágjuk félbe. Kávéskanállal kaparjuk ki a magját, majd ferdén és vékonyan szeleteljük fel, és tegyük tálba.
    Aprítsuk fel a kaprot, és a citromlével, az olívaolajjal, a sóval meg a borssal adjuk az uborkához. Jól keverjük össze, és 30 percig pácoljuk.--------------
    Ezek az egyszerű, tiszta, friss ízek tökéletesek a forró nyári napokon.
    Eddig szólt a recept.
    Illik az étrendedbe, kérdés, kedveled-e?

    VálaszTörlés
  10. Kati! Köszönöm. Minden alkotórészét szeretem. A kaprot is nagyon.
    Egészen biztosan elkészítem.

    VálaszTörlés
  11. Egy ujabb inycsiklando recept! Ezt is kiprobaljuk...a brokkolis is nagyon finom volt! Koszi!:)

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu