2011. május 4., szerda

Útlezárás

Ha visszagondolunk egy útra, bevillanak emlékképek. Mikor ugyanaz többször is, akkor annak már tényleg volt jelentősége az úton.
Nagypénteken végigmentünk Bruntálban egy kálvárián. Próbáltuk megtalálni a városban a vonzót, elsőre nem ment( Később igen!). Kissé távolabb néztem, egy dombon fehér templom, kálvária,és olyan, de olyan táj, hogy látni kellett fentről.Kértem, menjünk oda. Felmentünk, és éppen Nagypéntek volt, mint említettem. Soha máskor nem lett volna ekkora élmény.


Rumcájszt szeretem. Mankát is a nejét és Csibészkét is, a gyereket.:-) Novy Jicin utunkba akadt. Ez a Jicin nem az a Jicin, ahol Rumcájsz él(t). Az Cesky Rajban van, a Cseh Paradicsomban. Így hívják azt a részét az országnak. De nem lehetett ellenállni a helynek. Nem tudtam, mit találunk ott. M. soha nem is hallott Rumcájszról, osztrák TV nem vetítette. Mégis elmentünk. Olyan, de olyan főteret találtunk, amire nem is számítottam. Hiába, a cseh főterek!:-)


Közép- Európa legnagyobb szentháromság szobra Olomoucban.Szállást előre nem foglaltunk, van előnye is, hátránya is ennek a ténynek. Ráment egy óránk a cirkálásra Opavában és környékén, mire találtunk helyet egy faluban. Kakaskukorékolós, csendes hely, kényelmes, tiszta szállás. Az épület mellett Mária mellett mentünk el. Szép volt a virágokkal. Eszembe jut a látvány.


Templomok kívül, belül....

Szálláshoz nem volt reggeli. Sok pékség viszont volt a környéken. Ízlett minden. Leültünk egy padra, és a reggeli napsütésben ettünk.Ostravából hoztam húsvéti kalácsot is haza.


Kulináris élmény?Meglepetésre, újdonságra nem vágytam. Sült húst akartam enni, káposztával, knédlivel. Cseh nemzeti étel. Hozzá jó cseh sört.
Marlenkát is, ha utunkba akadt...

 

 Piacok, piacok, piacok. ( Opava, Ostrava stb)

<><><> 

Esti séták ( Opava)
Úton hazafelé megálltunk Szlovákiában is, Zilinán. Kellemes meglepetés volt a hely, szép főtér, hangulatos utcák, kávé, süti itt is jó!:-)Mindenről nem lehet írni, sok fér a három napba. Lenne még leírandó élmény, de abbahagyom. Befejezésül leírom az útvonalat:

Mikulov-Olomouc-Sternberk-Opava- Leskovec nad Moravici-Bruntál-Krnov-Novy Jicin-Ostrava-Fridek-Mystek-Jablunkov- Zilina-Bratislava.

10 megjegyzés:

 1. Nagyon szép helyeken jártatok! A kaja láttán jó nagyokat nyelek, és csak nyelek... Mi még nem voltunk Csehországban, de érdemes lenne arra kirándulni.

  VálaszTörlés
 2. Éva, ezt a sok szépséget talán adagolni kellett volna........
  legszívesebben útra kelnék én is!
  Pék üzlet, piac, sajt árus, hús káposztával, knédlivel, cseh sörrel
  szép városokban! Jó lett a kedvem,
  köszi.
  Fütyülnék az allergiámra egy ilyen sajtárus közelében, mert tudom, milyen finomak például a tátrai
  sajtok is.

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szepen tudsz beszamolni,mintha ott setalna az ember.Az a Maria kep a cseresznyfa viraggal nagyon kulonleges.
  Es vajon milyen suti az a szivecskes?:)

  VálaszTörlés
 4. Köszi, van közte ismert, s van, amit most mutattál meg!
  Azt most nem tudom, mikor jutok el legközelebb, ahogyan azt sem, hogy ezen kellene-e szomorkodnom. (Aljas dög vagyok, dehogy kell szomorkodnom!)

  VálaszTörlés
 5. Tipitá, te most fogyókúrázol, de nyelni azért nyelhetsz nagyokat.:-)

  VálaszTörlés
 6. Kati, finomak bizony a tátrai sajtok, Zakopané főterén vettünk is.Buszos kiránduláson voltam ott pár éve. Sokan vettek sajtot akkor. Azért a busz belsejének illatát el tudod képzelni ugye az akció után.:-) Ez a sajt a piacon nagyon úgy nézett ki,mint a Tátrából való, még a mintázata is.
  Az ember elhoz ide pár képet, de mennyi minden van még, ami a 3 napban történt, mi mindent láttunk. Tényleg egy közeli országban 3 napot töltöttünk csak el, és mégis.
  Magyarországon ugyanígy tele lennék élményekkel 3 nap alatt. Én 3 óra alatt is így vagyok ezzel.

  VálaszTörlés
 7. Ágnes, az a szívecskés süti almás lepény volt, és nagyon finom.
  A Mária képtől jobbra volt a szállásunk, ott mentünk el mindig előtte,ha a parkoló felé mentünk.
  Megköszöntem neki a szép utat, az időjárást, mindent.

  VálaszTörlés
 8. Stali, fogsz te még Csehországba menni, ahogy ismerlek!Szomorkodásra tényleg nincs okod!;-)
  Előbb viszont Beneluxékat nézed meg!Lesz ott neked barna sör!:-)

  VálaszTörlés
 9. Megijedtem, hogy olyan lesz ez a bejegyzés, mint a kapuzárós. Hálistennek nem :-))))
  Így azután megint gazdagabbak lettünk egy remek élménybeszámolóval, szép fotókkal és azzal az érzéssel, hogy menni kéne-menni kéne.... :-)))

  VálaszTörlés
 10. Alterego! Mármint ennek a blognak a bezárása? Azt hitted az lesz a bejegyzés témája?
  Bizonyára emlékeztetett arra, mikor a másik blogom "ajtaját" bezártam.
  Egyelőre csak egy útibeszámolót zártam le itt.:-)
  "Útlezárás".

  VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu