2011. december 23., péntek

Ünnep előtt


Márai Sándor: Az ünnepekről

Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen. Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. ... mindenek fölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl rá testben és lélekben.
S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre.



Tegnap mindennel végeztem, amit terveztem. Már csak az van hátra, amit korábban nem is lehet megtenni.
Rendbe szedem magam, jöhet a testben, lélekben készülődés, egy kis üldögélés este könyvvel, gyertyával, mécsessel, esetleg beszélgetéssel.
A lélek kényeztetése mellett egy kis testi is kell: illatos fürdő, krémek,. 
Néha bevillan a jövő apró terveivel, hogy szeretném( talán egyszer írás lesz belőle), de aztán újra az elfogadás szükségszerűsége marad velem, és egyre jobb vagyok benne. Valahol ez is a titok.
A jövőre vonatkozó vágyaimmal várok, most úgyis a jelen megélése a fontos. Kívánom, hogy ti is éljétek át a ránk váró ünnepet, ha a másban lévő feszültség miatt sérelem ér benneteket, akkor is adjatok, és nyerjétek el a belső békét, mellyel várhatjátok a kis Jézus születését. 


11 megjegyzés:

  1. Békés boldog Karácsonyt kívánok, szeretettel Katalin

    VálaszTörlés
  2. Névnapi jókívánság is megy, találjon meg, vigyen fényt, meleget, örömet!
    (Nem kizárva a kinti havas szépséget, sőt eleve kívánva Neked azt a látványt is.)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Éva, napra nap szívesen horgonyozom le itt Nálad. S bár eddig nem kommenteltem, most szeretnék meghitt, boldog ünnepeket kívánni, szeretettel.
    Csilla

    VálaszTörlés
  4. Kedves Katalin, Stali és Csilla! Köszönöm szépen a jókívánságaitokat és kedves szavaitokat.Viszont kívánom a jót, legyen szép az ünnepetek!

    VálaszTörlés
  5. Tetszik a Márai választásod!
    Tényleg másnak, különbözőnek kell lennie, kívül-belül. Az embernek szüksége van efféle rituálékra, hogy a fontosabb pillanatoknál megálljon...
    Szép karácsonyt neked (nektek) is!

    VálaszTörlés
  6. Flora, mivel a karácsony a készülődés okozta stresszel is jár, úgy kell szervezni, hogy előtte legalább egy nappal lecsengjen az egész, különben feszültséggel megyünk bele az ünnepbe, ami aztán újakat szül. Ezért tervezem a dolgaim mindig úgy, hogy 23-ra elkészüljek. Végül is van rá egy évem!:-)

    VálaszTörlés
  7. Évikém! Áldott, Békés, Boldog Karácsonyt kivánok sok szeretettel Zsóka

    VálaszTörlés
  8. Zsóka, köszönöm szépen, én is kívánok Nektek szép ünnepet!

    VálaszTörlés
  9. olyan odaadással készülődsz, s annyira megadva a módját,az ünnepre, hogy igazán kiérdemled, hogy nagyon szép legyen!!!élvezd is...!Mindjárt itt van!:)

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu