2011. december 25., vasárnap

Szenteste

24-én párás, alig világosodó reggel volt, nem utalt semmi az ünnepre. Mikor a szemetet vittem le a szomszéd szép ünnepet kívánt,  egy másik szomszéd is ugyanezt tette, miközben elegánsan álldogált a lépcsőházban a lányát várva.
A boltban már csak kenyérrel, tejjel, itt-ott hússal álltak sorban. Gyakrabban pittyegett az sms jelző, gyakrabban szólt a telefon, olyannal is beszéltem, akinek a hangját most hallottam először.Nem csalódtam!:-)
Anyutól délelőtt áthoztam az ajándékokat egy táskában, "szigorúan tilos belenézni" figyelmeztetéssel, de enélkül  sem kukkantottam volna bele. 
Kora délutántól kivilágítva a fa, égett pár gyertya és mécses.
Fürdés, és anyut vártam 3 órára. Nálam aludt, ünnepeltünk, csendben is voltunk, énekeltünk is, észrevétlenül figyeltünk az ünnep törékeny méltóságára, de úgy, hogy az otthon laza érzete is velünk legyen. Sok minden úgy zajlott le mint máskor, és mégis ott volt az ünnep közöttünk.


Számomra ott a névnap is. Családom,  barátaim és ismerőseim javára legyen írva soha nem vonták össze  a kettőt, pedig akár meg is tehették volna. Ha megteszik sem bánom, mert a  karácsony úgyis átfényesít mindent. 
Hogy miért lettem Éva? Korán meghalt nagyapám Ádám volt, és Anyu mindig nagyon hiányolta. Ha fiú lettem volna, egyértelműen az ő nevét kaptam volna. Mivel lány lettem, a nevem így is eleve eldőlt.
Most már tudja mindenki, hogy zajlott le szenteste. Én is tudom, jó volt.Anyunál ebédelek, a délután egy részét nála töltöm. 
Holnap jönnek M-ék. Szentestét ő is az édesanyjáéknál töltötte.Hosszú ideje megosztjuk magunkat, számunkra ez is az ünnep része, bevállaljuk, mert csak így nem marad egyedül senki.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon BOLDOG NÉVNAPOT kivánok Neked, Éva....a Jó Isten éltessen sokáig-sokáig - sokáig Tégedet...


    És persze Áldott Ünnepet is...

    Nagyon szép a történet a neveddel:)

    Üdv.
    Piroska

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, hogy megosztottad velünk a történetet, boldog névnapot, és békés, boldog karácsonyt! Ildikó

    VálaszTörlés
  3. További békés, szép Ünnepnapokat és Boldog Újesztendőt kívánok !

    VálaszTörlés
  4. Nagyon Boldog Nevnapot Kivanok, igy utolag is:)

    szep estetek volt:)

    VálaszTörlés
  5. A gyerekek elmentek 1-2 órára rokonlátogatásra, így picit ideülhettem, hogy boldog névnapot kívánjak (kedvenc női nevem az Éva, de sajnos engem nem kérdeztek meg annak idején...)!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a köszöntéseket, a névnapit is. Nagyon " ügyesen" :-)csak másnap ( ma)írtam róla, hogy ne hívjam fel a figyelmet rá aznap, de úgy látszik,ti akkor is írtok pár szép szót nekem.
    Újra csak megköszönöm.
    A karácsonynak nálunk mindig része a névnapom - igaz, soha nem túlzásba esve-, így nem hagytam ki, mikor 24-ről írtam.

    VálaszTörlés
  7. További békés ünnepet és boldog névnapot kívánok!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon boldog Karácsonyba karoló névnapot kívánok!

    VálaszTörlés
  9. Györgyi, Csilla, köszönöm!

    VálaszTörlés
  10. Én kicsit lemaradtam az üdvözlésekkel...!itt van az unokám,és családja!Játszunk,őzikékhez mentünk,silécet kapott a karácsonyra..és itt bennt sízik a házban!:)))..Nagyon lefoglal..minden lépését kell figyeljük!Ezért nem irtam a blogba sem..nem tudok koncentrálni!Éva,benéztem azért Hozzád.<3.utólag is fogadd szeretetteljes ünnepi jókivánságaimat..és Boldog Új esztendőt kivánok!Névnapodra pedig utólagosan sok boldogságot!

    VálaszTörlés
  11. Márta, köszönöm a jókívánságokat, és szinte látom az unokát a benti síeléssel.Ki kell próbálni elvégre!:-)
    Koncentrálj az unokára, a blog vár, és lesz miről írni, mert meglesz az élmény.Várom!

    VálaszTörlés
  12. Én most kívánok neked boldog névnapot, mert az elmúlt napokban nem volt időm a gép elé ülni! Végigolvastam az azóta írt bejegyzéseidet, mióta nem jártam itt, és jó volt! Mint mindig!

    VálaszTörlés
  13. Tipitá,
    bármikor szívesen látlak nálam, ha van időd jönni.:-)
    Köszönöm a jókívánságaid, boldog új évet!

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu