2011. december 14., szerda

Csendben

Talán túl sokat várunk 
a karácsonytól.
Legyen varázslatos,
vonjon bűvkörébe.
Legyen ünnep, vigalom.
A káprázat netovábbja.
Nap mint nap
Erőszakot teszünk rajta.
Emberek – csendesüljetek!
Őrizzétek meg a szeretetet, 
a többi talmi csillogás.

Pam Brown


Van egy elképzelésem a karácsonyról, mert valahogy nincs kedvem ahhoz, amivé alakult sok helyen kis Jézus születésének meghitt ünneplése.
Valami egyszerű étel kellene és tiszta víz, ajándékozás  alig vagy semmi, divatos díszítésű fenyőfa helyett néhány fenyőág dióval, almával. 
A gyertya? Egyszerű legyen és fehér. 
Műzene semmi, csak saját ének.
Csendben, békében együtt lenni, éjfélkor hóban templomba menni.
Ha Anyu mesél gyerekkorának karácsonyairól, így írja le. 
Hova tűnt?
A havat leszámítva bármi más csak elhatározás kérdése. 
Ha nem is mindet, de néhányat megvalósítok a vágyaimból. Azért nem többet, mert az elhatározásom mástól is függ. Ők is töltsék úgy velem az ünnepet, ahogy szeretnék. Ez a szeretetből és megértésből történő engedmény és lemondás.

12 megjegyzés:

  1. Tekintve, hogy nem vagyok nagy konyhaművész, nálam meglehetősen egyszerű a menü...
    Magam is az együttlétet tartom a legfontosabbnak.

    VálaszTörlés
  2. Szívemből szóltál!!!!!!!!Egy engedményt "kell " nekem is szeretetből,:az unokák Karácsony-ajándék várása miatt.De a nagyobbik olyan édes volt, tegnap újra kérte a Karácsonyi történet elmesélését.:))))És: a felnőtt gyerekeim is várják a karácsonyfát.:)Nem elégedhetek meg a fenyőággal....Sosem gondoltam volna,hogy ennyire "leadom",de jó ez a leadás,jólesik....

    VálaszTörlés
  3. Flora, én sem komplikálom túl. Nem vagyok nagy konyhaművész én sem,és az időt sem akarom a konyhába tölteni.
    Mammka, fa nálam is lesz, csak eljátszom a gondolattal, aztán elhessegetem, mert úgysem tehetem meg.De azért bent szövögethetjük az álmainkat!:-)))

    VálaszTörlés
  4. Szepen irtad le, megha csak alom is.Eppen olyan tiszta lenne igy, mint az ujszulott lelke.
    Nagyon szeretem az egyszerut, ami eppen attol emelkedik ki.Meg ruhaban is regen csak egy szinut viseltem eppen ezert.

    Igy megelve van egy belso karacsony is, es a masik, ami hasonlo csak, de azokkal telik akiket nagyon szeretunk:)ez feloldozasa barmilyen tulcsinalasnak:)

    Tovabbi szep alomszovest kivanok Eva!:)

    VálaszTörlés
  5. Az Édesanyák csak ilyenek, olyan csodálatos emlékeket meséltek, hogy a mai napig sem felejtem. Hol vannak azok a meghitt, csendes, szeretetteljes karácsonyok, a roppanó hó az éjféli mise?! Persze álmokat szőni lehet, és kell is, mert bizzunk benne, hogy egyszer valóra válnak.

    VálaszTörlés
  6. Ágnes, ha megvan az álom, akkor csak törekedni kell arra, hogy minél több valósuljon meg belőle. Ha mégsem, akkor pedig egy jó játék volt. talán egyszer, majd...
    Zsókám, Anyu sokat mesél. Számára azok voltak a karácsonyok.Ő már leginkább azokból az időkből él, mikor boldog volt gyerekkorában.Az akkori karácsonyok is ennek a boldogságnak a részei voltak.

    VálaszTörlés
  7. Részemről nagyon szeretem a karácsonyi előkészületeket. Nem az anyagi részét, hanem a sok apró előkészületet, gondoskodást. Azonban pont ma kellett magamnak megfogalmaznom, hogy sokkal lejebb kell adnom az igényességemből, mert már fizikailag képtelen vagyok önmagammal lépést tartani. Tudom, hogy Te az egyszerűség szépségéről írtál. Olvasva igaz soraidat vonzónak tűnik. Az én életemben, amikor ilyen egyszerűen fogom majd intézni az ünnepvárást fájdalmas kudarcként fogom megélni. Nálunk a Mamik mindig készek voltak mindenre az ünnep sikerességének elérése érdekében. Én pedig egy idő múlva már semmire sem leszek jó. Nagyon gyorsan romlik most az állapotom.

    VálaszTörlés
  8. A lelkünket öltöztessük ünneplőbe, engedjük, hogy a szeretet belólünk és hozzánk egyaránt odataláljon a másikhoz, bárki legyen is az.
    Hogy a szeretteink és a szeretteik is megélhessék a karácsonyt.
    Persze, vannak nosztalgia-karácsonyaink, csak elég régóta kell élnünk, hogy lehessenek emlékeink. Szépek is, nehezek is, mindenfélék. És ezek a mindenfélék óhatatlanul előjönnek ilyenkor.
    Áldott, békés ünnepet mindannyiónknak!

    VálaszTörlés
  9. Stali,
    én is úgy gondoltam, hogy a karácsony belső megélése a fontos a sok külcsín helyett.Eltolódott a hangsúly. Pl.hogy milyen trendi a karácsonyfám, mikor egy egyszerű fa, vagy ha valaki teheti egy szép fenyőág néhány dísszel, gyertyával is adhatja azt az élményt, ha az ünneplő a "belső" ünnepre helyezi a hangsúlyt.
    Attól még legyen a külcsín ugyanúgy tartozék, csak itt is az arány eltolódását fájlalom.

    VálaszTörlés
  10. Györgyi, azért érzem úgy, ahogy leírtam, mert korábban én is sokat próbáltam teljesíteni. Nem sajnálom, de rájöttem azóta, hogy a lényegről vettem le a hangsúlyt. Mikor valamire rádöbbenünk, utána az ellenkezőjét kívánjuk, valahogy így visszabillenteni az egyensúlyt. Ez zajlik le bennem ebben a vágy formájában. Mivel nem egyedül vagyok nem tehetem meg teljes mértékkel.Valamit azért megpróbálok, mert én is fontos vagyok!:-)
    Sajnálom, hogy kevesebbet bírsz. Ha az ünnep igazi sikeressége csak a te teherbíró képességeden múlt, akkor tényleg nagy törés, és lelket is jobban kikészíti.
    Gondolok Rád, és jót kívánok!

    VálaszTörlés
  11. Advent

    Terítékünk éke gyertyás koszorú!
    Az asztalnál nincsen, aki szomorú…
    pedig ott künn a Szent Család talán
    most kopog sok hitetlen rideg ajtaján…
    Karácsonyeste kis bárányok teste
    óvja, melegíti a szuszogó kisdedet;
    lám,oktalan barmok közt is megvan
    a belőlünk hiányzó szelíd szeretet…
    Magunkba nézve, hittel teli,
    mikor az áhítat átitat;
    kezdődjön a mise, az éjjeli,
    ó, milyen misztikus hangulat!
    Szemedben csillog a mély csodavárás:
    Egy perc csupán és jön az áldás!
    A fenyőillatban halk örömre lelj,
    míg a szélben táncol sok hópehely.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu