2011. január 17., hétfő

Vasárnap délután

Régi kolostor, hősi temető, hideg erdei út, halászcsárda, jeges tópart után kávé és süti. Ez teszi puhává a vasárnap késő délutánt. Beszélgetés, halk zsongás, bambulás. Ízek keveredése,emberek figyelése, ismerősök felfedezése.
Utána egy kisegymásra figyelés, és a kávé lassú kavarása. A bambulás marad.
A sütemény morzsái előtted, olvadó csokidarabok is. Ízlelem a süteményt, és átvillan, hogy jól döntöttem-e.
Mikor megláttam a sokféle sütemény felsorolását, a  túrós süti kellett nagyon. Olyan nagyon-nagyon.
Van amikor jobban szeretem  a túrósat, van amikor nem. Most nem tudtam tágítani, vissza-visszatért, ezt rendeltem.
Nem bántam meg.
Vannak megnyugató, lassító  pillanatok az ember életében. Ilyen a teaivás, kávé kavarás, megfelelő edény, szalvéta választás.... Ha kapom mindezt, mert nem otthon iszom, eszem, akkor is lehet mindezt figyelni. Mit kaptam, milyenek a színek, ízek, illatok.
Közben vasárnap délután az alkonyodó, estébe hajló városra láttunk a nagy ablakokon át.

13 megjegyzés:

  1. Oh, de kellemes,
    és milyen öröm olyanra lelni, aki érti ezt, legutóbb (évekkel ezelpőtt) hallottam először a lassítókról, Petrik Adrien jóvoltából: forró teába gonddal válogatott kandiscukrot, a szép, kedvvel választott sütemény, egy csendes presszó

    de jó, hogy újra merenghetek

    VálaszTörlés
  2. Katalin! Tegnap este késő estig Petrik Adrien könyvét lapozgattam. Nem is olvasom már,azon többször is túl vagyok, csak a képekbe merültem tegnap bele. Ott volt mellettem egy kis napraforgómag egy tálkában, azt ropogtattam közben, és eszembe jutott, hogy az is "lassító". Tegnap olvastam újra a kandiscukros részt is.:-) Van nekem is itthon kandiscukrom. Olyan szép tud lenni, mikor már a teától fénylik, és tényleg az a jó benne, hogy lassan olvad, és válogathatok, hogy melyik nagyságú, formájú cukor kerüljön a teába.
    Amúgy cukor nélkül iszom, de a kandisnak és a méznek nem tudok ellenállni. A mézet vékony sugárban csurgatom. Ez is lassító!:-)

    VálaszTörlés
  3. Petrik Adrien könyve mindig ott van a fotel mellé kikészített könyvek között. Bármikor képes vagyok csak úgy belelapozni, és a mennyekben érzem magam.Pár képet megnézek, és minden rendben!

    VálaszTörlés
  4. ebben tökéletesen egyetértek:)))

    egyszer meg fogom nézni a házát:)))))

    VálaszTörlés
  5. Első meglepi a fönt lévő szürkés négyes fotó !!! Szuper, az elevenembe talált, sőt nagyon inspiráló hatása van rám :))))
    Én is akarok ilyen szépeket fotózni, meg lassítva babrálni szép kis apróságokkal, csak az a baj, hogy nem tudok megnyugodni, lassítani!!! Attól is ideges vagyok amitől nem kéne, attól is ami majd csak hónapok múlva lesz feladat.
    Különben meg tudom mennyi időt vesz igénybe egy-egy ilyen fotós bejegyzés, legalábbis nekem sokat.

    VálaszTörlés
  6. Katalin! Hogy nézed meg a házát?Eddig nem volt meg a " Másik kert " c. könyve Petrik Adriennek, ma megvettem.

    VálaszTörlés
  7. Gabi!A fenti 4 fotót azért raktam így össze, mert vasárnap ilyen pihentető, januári színekben volt részem kint is, bent is.
    Még nincsenek élnénk színek, de télen nem is várom el.
    Én is akkor vagyok nyugodt, ha túl vagyok a feladataimon.De feladat mindig lesz, tehát akkor, soha nem leszek igazán nyugodt. Megtanultam halasztani. De csak akkor tudom megtenni, ha aznap már eleget tettem.
    Munka után édes a pihenés.:-)))
    De tényleg!

    VálaszTörlés
  8. A hosszú élet egyik titka, tudni kikapcsolódni, vagy ahogyan itt mondod, lassítani. Mi nők inkább képesek vagyunk rá, bokros teendőink között is tudunk lazítani. finom hétvégéd volt, mindkét értelemben :-)))

    VálaszTörlés
  9. Elgondolkodtattál, hogy mi a különbség a férfi és a női lazítás között.
    Igazad van, talán mi jobban tudunk teendőink közepette is sort keríteni erre. A férfiak talán ezt jobban szégyellik. Ha megteszik erősebb a lelkiismeretfuradalásuk azzal kapcsolatban, hogy egy férfitól nem ezt várják el.Neki dolgozni kell, építeni valamit, vagy csak bütykölni, eltartani a családot. Így csak lopva mernek pihenni vagy kampányszerűen, és ez így nem pihentet. Jó lenne, ha férfi is kifejtené ezt. Az lenne az igazi.
    Szóval, ha a teremtés koronái közül valaki erre téved, és írna is itt a témáról, én örömmel venném.

    VálaszTörlés
  10. A dolog csak látszólag válik szét a nemek mentén. A pihenés afféle pandant dolog. Az általunk ösztönösen megválasztott formáját az befolyásolja, hogy miben fáradtunk el. Aki stresszes munkakörben dolgozik, furcsa módon nem igazán passzív pihenéssel, hanem éppenhogy újabb, (csak másfajta izgalmakkal járó) stresszes tevékenységgel (játék, extrém sportok, versenyek) tudja magát kipihenni.Akik fizikailag fáradtak el, azok fizikai jellegű pihenésre vágynak ösztönösen. Pl. evésre, ivásra (ami ugyanúgy fizikailag vesz igénybe, mint a kemény munka)

    VálaszTörlés
  11. Treno! Ez is igaz! Más oldalról is megközelíthető. Amúgy meg tudtam én, hogy egy férfi teszi helyre a női filozofálgatást a férfiakról( is)
    :-).

    VálaszTörlés
  12. Furcsa példát mondok:) Egy barátnőm óriási és folyamatos empátiát megkívánó munkakört lát el. Hullafáradtan jár haza. Végignéz egy-két durva, brutális filmet, sorozatgyilkosokról, pszichopatákról. És mikor kezdi őket is megérteni, sajnálni, akkor megnyugodva elalszik.:)

    VálaszTörlés
  13. Trendo! Ez jó!:-)
    Mostanában én is elolvastam egy-két krimit, és TV-ben is nézem.Igaz, a brutalitást kerülöm, leginkább Poirot és Columbo, de néha becsúszik egy -egy thriller is.
    Olyan villanygyújtogatósak, mert mikor megszólal a sokkoló zene, akkor jobb, ha nem sötétben vagyok.Tudom mi jön!
    Vannak úgy megírt filmek, könyvek, hogy a sorozatgyilkos lelkét jól kidolgozták benne. Figyelem, hogy mikor kezdem el őket sajnálni, és alszom utána egy jót!
    Ezek szerint lehet!

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu