2010. január 11., hétfő

Templomban



Szeretek templomba menni akkor, mikor csak én vagyok ott és az ,"aki" mindig ott van.
Öregillata van a templomoknak, a puha fényben használattól tompán ragyognak a padok, régi gyertyák illatának csöppnyi keserű illata keveredik a fonnyadó virágokéval és a megbúvó poréval.
A csendben a legkisebb koppanás is hosszan visszhangzik, kisebb riadalmat okozva a lenyugodó lélekben. A kitett bibliákon végigsimítok, ahogy végül a nehéz ajtó felé közeledem.

7 megjegyzés:

  1. A nehéz ajtó rejtélyes dolgokat ígér.

    VálaszTörlés
  2. Érdekes dolog az én életemben a templom. Félelmet kelt bennem. A templom túlzottan emberi nekem. Üres. Számomra nincs jelen az Isten benne.

    VálaszTörlés
  3. Érdekes ez a templom-kérdés.
    Sajnos, nem úgy megyek be, mint egyértelmű hívő ember (bár...szimpatizáns vagyok)de nekem pl. nem üres,nem félelmet okoz persze nem annyira istenről szól mint inkább saját magamról, az átélhető alázatomról, harmóniámról...legalább is nekem. Inkább fölszababadít mint lenyom...Szeretem. Egyfajta önismeretet gyakoroltat velem.

    VálaszTörlés
  4. Szégyen ide-szégyen oda, misére nem igen járok. Talán nem kellene vele "dicsekednem". De zavar a többi ember az elmélyülésben.Én a templomba megpihenni járok.Ha elfáradok az utcán, vagy nagyon melegem van, fázom, akkor bemegyek egy templomba. Persze, ott elkezdek gondolkozni, főleg a bajaimon. A hely kihozza belőlem. Ez vagy sikerül vagy nem. Nem biztos, hogy úgy le tudok ott nyugodni( csak azért mert ott vagyok), hogy ezt véghezvigyem. Számomra erre az otthon alkalmasabb.
    A templomban megnézem az építészeti stílusát,szobrokat, freskókat, festményeket,sokszor ezért megyek be. Hagyom, hogy hasson rám a hangulata.

    VálaszTörlés
  5. Én sem nagyon találom meg benne Istent.Csak tudom, hogy ott van, de nem érzem.Bárhol máshol jobban, mint éppen ott.
    Mint mondtam, hogy zavar a sok ember. Mégha tudom is azt, hogy a vallás közösségi dolog.
    Én egyébként is inkább magam oldom meg a bajaim, vagy megbeszélem valakivel.Ha Istennel beszélek, akkor tulajdonképpen önmagammal teszem ezt. Magamnak felelek az ő nevében.

    VálaszTörlés
  6. Ígérték Istent, de nem jött. Már nem várom.

    VálaszTörlés
  7. A nagy templomok, bazilikák bennem is inkább félelmet vagy egyfajta "haragot" keltenek. Sosem értettem, mi szükség volt/van a drága anyagokra, díszekre(sőt, hogy őszinte legyek az egész "szervezett" vallásgyakorlást nem értem).
    A kis vidéki templomokat(a kedvenc eddig Tákos) és az erődtemplomokat viszont valahogy kedvelem. De csak az építészeti-kulturális élményért megyek templomba ha megyek.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu