2014. szeptember 10., szerda

Nincs gomb, hogy egyszerűbb legyen...

Tegnap beszélgettem a tanítványok egy összeszokott csoportjával elvárva, hogy mélyítsük a fontos bizalmat.
Nem gombnyomásra működik a dolog.
Azt tettem, amit tennem kellett, még ha nem is igazán  a sajátom lelkem mélyén, de hasznos lehet és építő. Vagyis én nyíltam ki példát adva, ők kérdezhettek először, hogy aztán szinte guruljon a beszélgetés a bizalom útján a másik magánszféráját is tisztelve a kölcsönösség jegyében. 

"Példát adtam, hogy amit én tettem, ti is tegyétek meg." - Jn 13.15


Persze, kellett ehhez az is, hogy közel négy éve ismerjük egymást, és hogy higgyek abban -nem is csalódva bennük-, hogy az érettségi felé közeledve már az érzelmi intelligencia és véleményt formálni tudás is jelen van életükben a téma alapjául szolgáló párkapcsolataik terén is.







14 megjegyzés:

  1. Mindig az én kollégiumi létem jut az ilyen bejegyzéseidről az eszembe, minket őriztek, egy kivétellel, a tanárnő szívét éppen a fizika tanárunk törte össze, rossz volt nézni a bánatát. Nagy szükségük van ebben a korban a tanítványaidnak a lelkük ápolására, s a példamutatásra, ahogy közelítesz feléjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Azért nálunk sem egyszerű a munkahelyen, de próbálkozunk.A kollégák is ezt teszik. Igyekszünk nem csak egy villanypásztor szerepét betölteni, de követünk el hibákat is,
      Akikkel beszélgettem érettségi előtt állnak, velük már inkább felnőtt módra lehet beszélni.Ma az újakat szedem össze, velük anyáskodnom kell még, meg kell szokniuk az új helyet, közben sírókat is vigasztalok. Annyi minden kiderül róluk és a családról egy egyszerű leckekikérdezés kapcsán is. Vagy a szülők vélt és valós " szigorától" távol kerülő féktelenül ficánkolókat fékezek, és szoktatok az itteni szabályokhoz, mert nálunk is vannak bőven. Ez utóbbiak tegnapi tanulságos történetek.

      Törlés
  2. Bárcsak sok ilyen tanár lenne,mint te vagy!!!! Létszükséglet a törődésed a fiatalok számára.

    VálaszTörlés
  3. Igen, azt hiszem, ez legalább olyan fontos - ha nem több - mint az ismeretek töltögetése a sokszor tanácstalan kamasz fejekbe!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig mi vagyunk a lenézettek, a tanításra nem alkalmas selejtesek.Én már eldöntöttem magamban, hogy kellünk annyira, mint a tantárgyakat tanítók, csak mindig kell aljanépnek is lenni minden szakmában. Valaha tanítottam is, de nem bánom, hogy itt vagyok. Emellett kell a korrepetálás is a kollégiumokban, tehát tanítás is van, csak persze sokkal kevesebb. Ez van, teszem a dolgom, és már várom a nyugdíjat. Igen, elkezdtem várni.:-D Csak még odébb van!

      Törlés
    2. Éva, kemény keserűség, megbántottság van a szavaid mögött... Nyugodtan kihúzhatod magad! Teszed a dolgod, a nagyon is hasznos dolgod.

      Törlés
    3. Nem vagyok megbántott, bár az igazságtalan általánosításokon nyugvó ítéleteket nem szeretem. A világ működését is ismerem, így működik, itt is megvan a szakmán belül a hierarchia, ami általánosítás is, és nem mindig tükrözi a valóságot, hiszen egyénekből állunk. Van jó is, rossz is, középen elhelyezkedő " munkás" közöttünk is, mint bárhol máshol.Ma is jót beszélgettem a gyerekekkel, ma az újakat hívtam össze( külön-külön mindegyikkel beszéltem többször is), és élveztem. Elfáradtam, de jó volt. Valóban, igyekszem tenni a dolgom, vannak jó és rossz döntéseim, vannak rosszabb napjaim, de senki nem gép. Van sok jó is, de kezdek fáradni.

      Törlés
  4. jó plélda vagy nekik, ebben biztos vagyok... ha nem is látod némelykor azt...de majd csak kérdezné meg valaki őket az X-edik érettségi találkozón. nagy kincs vagy nekik ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először is megoldottam ez a kommentelési technikát!:-))) Örülök, hogy sikerült.
      Majd kialakul bennük a vélemény, bár már most is van, de még függő viszony is, és én vagyok egyben a szabályokat betartató egyén is. Van akikkel inkább közös hullámhosszon vagyok, van akikkel kevésbé, de ez így szokott lenni.
      Alapból nem pedagógusnak kellett volna mennem, mert magányos, csendes munka illett volna mindig is hozzám, nem szeretek irányítani sem, de ha már ezt választottam, ezt csinálom. Sikerélményt is ad, vagy éppen nem, de ez más foglalkozással is így lett volna.

      Törlés
  5. nem oldottad meg a kommentelést... szerintem, n irtam egy hosszabb kommentet és eltűnt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A "megoldáson" azt értettem, hogy a válaszomat újabban közvetlenül az adott komment alá írhatom, nem valahol sokkal lejjebb. Eddig nem így volt, de most már igen! A beállításokat kellett megbabrálni.
      Hogy eltűnt a kommented( amit nagyon sajnálok) , annak ehhez semmi köze nincs. Szívesen olvastam volna pedig.

      Törlés
    2. Nem akarlak terhelni, Aliz, de ha van kedved és időd újra leírhatnád az eltűnt kommented. Tőled függ természetesen! :-)

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu