2010. július 14., szerda

Harangláb


Nem minden falunak volt pénze templomot építeni. Többek között ez is az oka, hogy haranglábakat építettek.A Magyarszombatfához csatolt Gödörháza is szoknyás haranglábat építtetett még 1790-ben. A református szoknyás harangláb harangját legtöbbször haláleset és temetés alkalmával szólaltatták meg. Férfi halálakor három, nő halálakor két megszakítással harangoztak.Rendkívüli esemény például árvíz, tűz esetén is félreverték a harangot.A jelentős eseményeket is harangozással köszöntötték: pl. 1896-ban a Milleniumot, 1945-ben a háború végét.
A mester neve és a készítés dátuma már alig olvasható: Majster Thar Josseff, anno 1790. dec. 28.
Arra mentünk, mert vitt a lábunk, minden szép volt, tág tér körülötte, szénaboglyák, kecskemekegés hallatszott, a közelben kecskesajtot készítenek, és a domboldalon egy temető látványa is vonzott. Megálltunk a harangláb előtt, olvasgattam a történetét a kitett tábláról. Nekem más is eszembe jutott. Hogy én igazán itt tudnék imádkozni. Lám, a szegénység nem engedett templomot építtetni, de Isten szabad ege alatt talán jobb is állni. Biztos, egy ima is másképp hangzik, még természetesebben fogalmazódnak, ismétlődnek a szavak a természetben.
Ha szél viszi, talán az útja is könnyebb.

6 megjegyzés:

  1. Férjem ősei harangot adományoztak az egyházközségnek. Az adománylevél kikötéseit meghatva olvasom ma is. Pedig már egyet sem tartanak be belőlük:-)

    VálaszTörlés
  2. Perenne, ez tetszik. Én is meghatva olvasnám az adománylevelet, mint ahogy teszem, minden egyéb régi irattal is, ami a család birtokában van.
    Milyen kikötések vannak benne? Tudnál legalább egyet ide leírni?

    VálaszTörlés
  3. Őrség..<3 Őrség szivem csücske marad!,,egyik csücske..vajon hány van belőle?

    VálaszTörlés
  4. Márta! Az Őrség mindig is " főcsücsök" marad!:-)

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu