2010. augusztus 4., szerda

Pusztatorony

Mikor Somogyvámosra készültünk, akkor megnéztük, hogy mi ott a látnivaló még a Krisna-völgyön kívül.
Találtunk valamit, ami azóta élménnyé vált számunkra. Szokásunk, hogy hazafelé jövet felteszem a kérdést M-nak: Mi tetszett a legjobban az úton? Általában jó, élménygazdag útjaink vannak, de ha az első helyre kell valamit mégis tenni, akkor választunk.
M. ez alkalommal a Pusztatornyot választotta, ami Somogyvámoson van.
Templomrom egy most éppen learatott búzaföld közepén. Egyébként csak a nagy semmi! 


Később eljátszottunk a gondolattal, milyen lehet itt télen, hóban, hidegben szélben, korai, pirosló alkonyatban. Nekem a Zeffirelli rendezte Napfivér, Holdnővér című filmből az a részlet jutott eszembe, mikor télen, mezítláb Ferenc és néhány híve kövenként építették a templomukat.

(...és a templom elkészült!)

14 megjegyzés:

  1. Eva, igazan csodalatosak a kepeid!! A fotozashoz is kell 'muveszi szem' es te boven meg vagy aldva vele! Mindig olyan kepeket keszitesz ami rabul ejt es elvarazsol....olyan hangulatosak es inspiralok! Mindig boldogsaggal toltve tavozom oldaladrol.Koszonet erte!
    Ugy gondolom kepeid magazinba illoek es talan ilyen kepekkel kellene reklamozni szep hazankat! :)
    A Napfiver,Holdnover az egyik kedvenc filmem...koszi a linkert!

    Tovabbi jo nyarat kivanok!

    (bocsanat hogy nincsenek ekezetek..remelem azert olvashato anelkul is!)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is nagyon tetszenek a képeid, gyönyörűek, és az is klassz, amit már írtam is, hogy észreveszed a mások által talán észrevenni nem érdemes dolgokat. Ez a torony asszem minket is megfogna. Menjetek vissza szélben, hidegben és számolj be arról is, szívesen olvassuk:))

    VálaszTörlés
  3. Katalin, nem zavar az ékezet hiánya.A Napfivér, Holdnővér-t akárhányszor meg tudom nézni, és meg is tettem már. Szépek a képei, a zene, és nagy igazságot mond az arról, hogy egyház eltávolodott eredeti rendeltetéséről. Minden szavát figyelem annak a jelenetnek is, amikor Szent Ferenc( akkor még Ferenc) a pápa előtt áll, és a pápa megért valamit abból, amit a szegény, mezítlábas csuhás közvetít neki.
    Örülök, ha jó nálam.

    VálaszTörlés
  4. Merci, igyekszünk megszervezni, meglátjuk mikor jön össze. A telet szeretem, és egy ilyen elhagyatott, felemelő helyen a süvítő szél, azt hiszem könnyeket csalna a szemembe. Nem csak a hideg miatt!:-)
    Nagyon meghatódnék...

    VálaszTörlés
  5. Volt egy somogyvámosi nagyszülőkkel rendelkező évfolyamtársam a főiskolán: gyerekkorukban rendszeresen játszottak a romban. Egyik sem halt bele, de a mai napig imádják a történelmi regényeket. Nekem csak a margitszigeti kolostor romok jutottak, ami azért mégis más, mint a semmi közepén a világ legjobb játéka!

    VálaszTörlés
  6. Szép napot!
    Egy kissé beborult, de azért szép a mai nap is. Letűnt korok tanúja ez a "Pusztatorony". Emlékeket idéz bennem igaz egy másik vidékről. Nekem most Zelemér csonka tornyának képe és a mellette elhaladó Tiszalök-Debrecen közt fekvő vasútvonal villant be róla. Szolgáltam azon a vonalon is, és itt haladt a "hazavivő" vonat útja is, amikor még Hajdúnánáson éltem. Emlékeket nyitott meg a kép bennem, amire jó visszaemlékezni, amit ismét meg élhetek nemsokára, amikor ismét arra visz az vonat. Igaz kissé vicinális "Studenka".

    VálaszTörlés
  7. Bogarantyú! Valakik itt játszottak akiket ismersz? Ez aztán a gyerekkor!
    Van a rom mögött egy tűzrakó hely. Gondolom, aratás után már bátran lehet használni.Elképzeltem, ülni a tábortűz mellett egy ilyen helyen, esetleg sütögetni a szalonnát, és felettünk a csillagok.

    VálaszTörlés
  8. Balkezes, vigyen oda a Studenka, ahol jó volt, ahol jó lesz.:-)
    Jó olvasgatni a blogokat, valami emléket gyakran felidéz bennünk is más élménye.
    Te hol születtél, ha nem titok? Hol voltál gyerek?

    VálaszTörlés
  9. az égen felhők úsznak
    bent függönyt lenget
    játékos légvonat
    csendülnek halk akkordok
    valahol sípol egy vonat
    a kertben sün motoz
    göröngyöt lökdös
    a bársonyos vakondok
    friss illat terjeng
    szikkad a szénaboglya
    oly távoliak a gondok
    egy fecskepár a légben
    utat hasít s elandalít
    az évablanka blogja

    VálaszTörlés
  10. Gyereknek születtem Hajdúnánáson. Helyismeretre tanított Dráviczky Laci bácsi. Kitartásra nevelt a nagyanyám. Mórás diákként tanultam Debrecenben az egykori Landlerben a közepes szintet kergetve. Hadi hőstetteimet is itt hajtottam végre egy hallgatói század egyetlen sorállományú honvédjeként, mint írnok-raktáros.

    VálaszTörlés
  11. Balkezes, köszönöm, hogy leírtad!Olyan jól fogalmaztál!Írhatnál majd bővebben is pl. nagyanyádról vagy Dráviczky Laci bácsiról.
    Az írnok-raktárosság sem lehetett semmi!
    Szóval, te is ott az ország keleti részén születtél!
    :-)

    VálaszTörlés
  12. Jaj, Trendo, de kedves vagy! Ilyentől szédülnek be a nőszemélyek!:-)))
    Köszönöm! Pihenj itt egyet nálam!
    :-)

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm én is, hogy tetszett a fogalmazás.

    E hónapba terveztem szülői látogatást, de addig még piros-fehér meg zöld-sárga tarka-barka vonatok.

    Rendben írok a nagyanyámról is meg Laci bácsiról is, de ahhoz előbb össze szedem régi emlékeim.

    Tudod ez a rendezetlen pince a benne lévő "rendre várókkal" adnak némi fejtörést, nem vagyok elég kreatív. A megálmodott tervek és a kivitelezés nincs szinkronban tőlem, miattam. Át kell lendülnöm ezen a holtponton ahol stagnálok.

    VálaszTörlés
  14. Én is sokszor előbbre járok gondolatban, hogy mit kellene tennem, aztán a kivitelezés valahol ott cammog jóval mögötte.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu