2010. augusztus 9., hétfő

Mézeskalács






Vannak apró örömök.
Számomra például régmúltat idéző mézeskalácsok Zalaszántón, ahol megálltunk úton a Balaton felé múlt héten.
Régi búcsúk, mesék, karácsonyok, szerelmek  hangulatát idézik illatukkal, formájukkal. Bementünk a "mézeskalácsházba", beleszippantottunk  a levegőbe, nézegettünk (nekem a zöld konyhaszekrény is tetszett), válogattunk, vettünk, kijöttünk, majd a régi malmot néztük meg pár házzal távolabb mézeskaláccsal a táskánkban.




11 megjegyzés:

  1. Szépek a mézeskalácsaid.

    Évekkel ezelőtt jártam egy készségfejlesztő speciális szakiskolában, ahol a középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalok mézeskalács-készítő és selyemfestő szakirányokon tanultak. Az egész iskolának egy csodás mézeskalács illata volt, mikor megejtették a heti sütést... Mindez Budapest közepén, egy forgalmas főútvonal mellett, a zaj közepén egy mézeskalács illatú nyugalom sziget...

    VálaszTörlés
  2. A felső képen lévő kettőt vettük mi. Az alsó kép is a házban/boltban készült, csak nem tettem fel ide.Sok-sok mézeskalácsot láttunk Zalaszántón. Képzelem, hogy a nyüzsgő bp-i út mellett, milyen megnyugtató lehetett a mézeskalács illata. Tényleg sziget!Karácsonykor az igazi!

    VálaszTörlés
  3. Télen a Vörösmarty téren minden évben van kirakodó vásár. Nem telik el olyan év, hogy ne vásárolnék mézeskalácsot, A karácsonyi hangulathoz és illatokhoz hozzá tartozik. Volt egy házunk amit a helyiek mézeskalács házikónak neveztek. Nem jöttem rá sose, hogy miért tették. Viszont azt hallani, hogy így hívják az otthonunkat, nagyon finom érzés volt.

    VálaszTörlés
  4. Jaj, Boró, a karácsony olyan jó, de leginkább az adventi időszak!Tudom, tudom, hol van még, nyár meg egyebek, ki kell élvezni stb, de én úgy szeretem a novembert és decembert!
    Hányan kapják fel erre a fejüket, hogy jaj, miket ír ez a nő itt össze-vissza. De én akkor is nagyon...!:-)

    VálaszTörlés
  5. Boró, mégis milyen volt az a ház? Mesélhetnél róla!

    VálaszTörlés
  6. Éva! Mutattam is róla képet. Az az a ház aminek a kerítése is mesét idéző tulipános. Kicsi vadregényes és belül kellemes funkcionális terek voltak benne. Mindennek meg volt benne a maga helye.

    VálaszTörlés
  7. Vannak bizony apró örömök. Nekem, hogy "ujból itt lehetek". A másik pedig az, hogy egy szép emléket juttattál eszembe. Az én anyai Nagyapám volt mézeskalács-készitő. Még mindig érzem a mézeskalács sziv, a "kis huszár" illatát, nagyon ügyes kezü ember volt. Nem is messze onnan Évikém ahol Ti jártatok, Keszthelyen.

    VálaszTörlés
  8. Boró, akkor már tudom. Kiesett az emlékezetemből.Kár, hogy már nincs meg nektek.

    VálaszTörlés
  9. Szia Zsókám! De jó, ezt nem is tudtam.Milyen élmények fűződhetnek hozzá!? Karácsony hogy zajlott? A nagyapád mézeskalácsai illatoztak?
    Más! Olvastam, hogy fogorvosnál voltál. Mi van a fogaiddal? Rendben?

    VálaszTörlés
  10. Évikém nekünk a karácsony akkor is és most is nagyon szépek szoktak lenni, akkor én "segitettem" a nagyapámnak a mézillatu mühelyben,mióta Ő nincs, ha nem is olyan szépen, de csinálom karácsonyra a mézes süteményeket, felakasztva a fára, ott illatozik és visszahozza az emlékeket.
    Igen nagyon begyulladtak a fogaim, de sajnos meg kellett szakitani a kezelést, mert megismétlődött a tavalyi "eset", most jöttem ki a kórházból 9-én, hétfőn.
    Én is már nagyon várom az őszt, kedvenc évszakom, az ősz, és a tavasz, természetesen a telet is szeretem, de a nyár az nagyon megkinozza a szervezetemet. Ezért nem szeretem.

    VálaszTörlés
  11. Zsóka, tudom, hogy nagyszerű háziasszony vagy. Saját mézeskalács van a fátokon? Valahogy ezt vártam tőled.Nagyapától sokat tanulhattál.
    Jaj nekem, megismétlődött? Már jobban vagy? Majd írok emailt, te is írjál, de már megint régen voltam gmailben, lehet, hogy van is ott tőled valami.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu