2010. június 23., szerda

Újra Rustról


Rust egy kis meseváros Ausztriában. Kéményein gólyafészkek, a Fő tér barátságos, tágas, a házai színesek, és ott van a városka mellett a Fertő-tó. A strand és a vitorláskikötő kicsit messzebb, bicikli- és sétálóút vezet ki oda,  de a pihenős, nézegetős része a tónak a Fő  térhez egészen közel van, pár száz méternyire.
  

Itt forgattak egy népszerű osztrák szappanoperát a Winzerkönig-et. Sok részt láttam belőle. A történet szappanoperás, de nem a földtől elrugaszkodott brazil fajta, hanem egy rusti bortermelő életéről szól, és a városkában játszódik. Ezért  nézem főleg.:-)
A házakon kinn van, ha ott éppen forgattak valamit. Tehát, szinte minden házon vagy egy kék-fehér tábla.
Van borakadémiája,  piroskockás terítős vendéglői, néha csak a faasztal, terítő sincs, fölötted a szőlő adja az árnyat, vannak borozói, és babstercet is lehet itt enni, ami a soproni bortermelők ismert étele is. Sopronban a Csőszkunyhóban( fogadó és étterem) lehet enni a Szent Mihány templom  mellett.


Hogyan szoktunk mi Rustra menni?
Ha valaki Sopronban jár menjen Sopronkőhida felé, és ott már követheti a jelzést a Páneurópai Piknik emlékhely felé. Ott is érdemes megállni. Onnan, ha folytatjuk az utat St. Margarethen felé ( szabadtéri kőfejtős színpad nyári előadásokkal) könnyen elérjük Rustot, de GPS-szel úgyis könnyű lesz odajutni, ha van. 20-25 perces út Sopronból? Úgy saccolom.

11 megjegyzés:

  1. Rendes udvar rendes ház. Falun ezt teszik ki azokra a portákra kik oda figyelnek a környezetükre élőhelyükre. Mi magyarországra ezt a táblát nem tehetnénk ki. Az osztrákok viszont igen. Hány év kell a tudat fejlődéséhez? Lehet, hogy nekünk valami gát van beépítve az agyunkba?
    Mindenkép fgyelnünk kellene végre erre kicsiny gyönyörű országunkra! Mert végleg megrekedünk majd egy kátyúban és éhhalálban elpusztulunk.

    VálaszTörlés
  2. Találkoztam itthon is szép falvakkal, tisztákkal is.
    Utcát, járdát söprögető emberekkel, kis virágágyásokkal.Ez nem igazán pénz kérdése. Az árkok tisztítása is van ahol fontos. Mert az!Ha nem, akkor megérzik esőzés idején.
    Sok más azonban már inkább pénz kérdése. Utak rendszeres javítása pl. Az osztákok minden tél után kijavítják, ha a fagy elintézi őket. Nálunk évekig nem történik semmi, és utána valóban megadja magát minden út.Lehet, hogy magának az útnak az építése sem szakszerű.
    A Ruston dolgozó magyar pincérrel is erről beszélgettünk. Naponta használja ezt az utat keservesen.Egy előttünk lévő autóból is valaki a mobiljával fényképezett kifelé. Tényleg nagyon rossz az út.Sokszor megyünk erre, ez a tél nagyon betett neki.
    Közben csalogatják a turistákat a Piknik Emlékhelyre is.Jönnek is, ameddig az autó bírja!

    VálaszTörlés
  3. Olyan szép képeket mutatsz erről az osztrák kisvárosról - Rustról - hogy teljesen felkeltette az érdeklődésemet. Na, majd egyszer!

    VálaszTörlés
  4. Remélem, eljutsz oda. Itt a nyugati csücsökben lakni azt jelenti, hogy ha meg akarod ismerni Magyarországot, akkor sokat kell utazni kelet felé. Tudom, hogy mindenki tudja!:-) Ha nyugatra indulsz, akkor meg elhagyod az országot.Mi marad hát nekünk?
    Sokat kirándulunk Ausztriába is. Közel van!
    Írtam már, hogy gyalog átsétálok, és még el sem fáradok.
    Rustra is sokat megyünk. Szép kis városka, néha csak egy jó babstercet enni is átmegyünk.

    VálaszTörlés
  5. Rust valaha a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa volt. Sopron is szabad királyi város volt.
    IV. László király adományozta a címet Sopronnak 1277-ben.

    VálaszTörlés
  6. Boróka! A "tisztaudvarrendesház" Egy mozgalom volt. És nem csak falvakban. Nagyon igazad van, hogy így, vagy úgy, de most már tényleg tenni kellene valamit ezügyben. (is)

    VálaszTörlés
  7. Boró, Vén egyetértek veletek.Nagy az igénytelenség is valóban, abban is, amihez nem kell pénz.
    Itt a környéken viszont több tiszta falut láttam, a portára is adnak.Biztos máshol is, de ezt a részt ismerem jobban.
    Persze, itt sem minden fenékig tejfel.
    Tudja valaki, hogy létezik még az a bizonyos "Tiszta udvar, rendes ház" mozgalom ezek szerint falvakban, városokban egyaránt?
    Vagy nem láttam mostanában, vagy csak nem emlékszem? Pedig figyelemesen járkálok.

    VálaszTörlés
  8. ..én szoktam látni ilyen táblákat a mi városunkban is,egyes, kapukon, persze nem tudom, hány éve tették ki (valószinű nem mostanában) -
    de mi se panaszkodhatunk a környezetünkre, szép, rendezett kivárosban lakom.
    (az ország "legvirágosabb város"-ában,
    pár éve volt a városé e cim, és valami európai (virágos) dijat is nyertünk...)

    VálaszTörlés
  9. Ezt találtam a 'Tiszta udvar, rendes ház' mozgalomról. Biztos van több is, más is, de ezt teszem le ide:

    http://www.mr1-kossuth.hu/archivum/tiszta-udvar-rendes-haz-regi-jelszo-uj-mozgalmak.html

    VálaszTörlés
  10. Aliz, kiváncsi vagyok idén ki nyeri az Ország legvirágosabb városa címet. Majd figyelünk.

    VálaszTörlés
  11. Hallottam a helyi rádióban, hogy az utat 2 hétre lezárják felújítás miatt. Akkor ez is rendben lesz.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu