2013. január 30., szerda

Olvasom...

...Varga Loránt: El Camino - Kis Titkok Könyve c. művét a zarándoklatáról. Igen, így nevezhetjük. Nem út volt, az túl egyszerű lenne, abból elvész  a kérdések felmerülése, vagy a még inkább a kérdésekre talált a válasz. Egy bármilyen úton jobb esetben csak kérdések fogalmazódnak meg, vagy megoldandó feladatok, a szépség élvezete, ha el tudunk hozzá lazulni... A lélek csak később épül a tapasztalatokból, a látottakból.
Válogatom magamnak a sorokat, melyekkel tudok mit kezdeni, melyek rólam és nekem is szólhatnak. Szigorú vagyok, a nekem igazán szóló soroknál állok meg hosszabban, mint pl. a 261. oldalon:
" Az élet az ember komfortzónáján kívül kezdődik."
Azóta azon gondolkozom, hol van az én komfortzónám, meddig toljam még ki, vagy éppen szűkítsem, hogy éljek.





13 megjegyzés:

  1. A kedvenc mondatom. Vagyis az egyik kedvenc mondatom... :-)

    VálaszTörlés
  2. Alessia!
    Még egyszer elolvasom, és akkor kiírom a "mondataimat".Első olvasásra nem megy, még nincs készen a szűrőrendszerem rá. Ezt viszont azonnal kiragadtam. Gondoltam rád is, tudom, hogy olvastad a könyvet( az olvasásnál több!), sőt, te hívtad fel rá az én figyelmem is.

    VálaszTörlés
  3. Én most, amikor megnéztem Az út cimű filmet, nos azóta vágyom rá, hogy végig járjam egyszer ezt. Pedig nem vagyok vallásos, nem is igen kedvelem megmondom őszintén a túlzott hitet, még is. Van valami varázsa.

    VálaszTörlés
  4. Kovtama, mi fogalmazzuk meg magunknak, hogy mit értünk vallásosságon, hogy mi a mi saját vallásunk.Engem ( sajnos) nem így neveltek.Most keresem mit vesztettem.
    Önmagam keresésébe és építésébe segít be az, amit én hitemnek hívok, és aminek lehet, hogy semmi köze a hagyományos értelemben vett vallásnak, vagyis amit annak hívnak, és ami néha csak kirakatpolitika. Mert ha nem úgy élünk, akkor annak tartom.
    Igaz, akkor már nem is ér semmit, ha valaki nem pl. épülésre használja.
    Zarándoklat? Az El Camino-ra nem vagyok készen, talán soha nem is leszek. Nem mondok persze ilyet ki. Talán egy kisebbre igen, ahol befelé fordulhatok, kipróbálhatom magam, ahol... Nem tudom, nyitottan kell indulni, és kialakul.

    VálaszTörlés
  5. Sokszor eszembe jut a Napfivér, Holdnővér . c filmben a jelenet, amikor Assisi Szent Ferenc megjelenik a pápa előtt. Hova jutott az egyház a kezdetektől. Nem akarok ítélkezni, általánosítani( nagyon nem lenne igazam, távol áll tőlem), de az a jelenet számomra eléggé megrázó.

    VálaszTörlés
  6. De jó:) én pedig Sándor Anikó El Camino-ját olvasom....milyen érdekes...egyre jobban érzem, hogy egyszer az életemben el kell én is jutnom oda...Varga Lóránt-ot is el fogom olvasni....

    Sándor Anikó-nak két könyve is van az Út-ról...

    Szeretettel gondolok Rád...
    Piroska

    VálaszTörlés
  7. Piroska, még mindig nem érzem, hogy el kell oda jutnom.Félek tőle, pedig lehet, hogy éppen azért kellene végigcsinálni, hogy a félelmeinktől megszabaduljunk.Varga Lóránt is ír arról a könyvében, hogy mennyit aggódott feleslegesen.Még az út alatt is, és mindig rádöbbent, hogy miért is tette?
    Én is szeretettel...:-)

    VálaszTörlés
  8. Nem gondolom, hogy tudatosan szűkíteni vagy bővíteni kellene. Egyéni, hogy mennyit viselünk el a nehézségekből és mennyit kerülünk el.Valahogy önkéntelenül alakítjuk ki a komfortzónánkat, ahogyan az alaptermészetünk "diktálja".

    VálaszTörlés
  9. Azok akik valamilyen elvárással indulnak neki az Útnak, többnyire csalódnak. Azok részesülnek gyakrabban a csodában, akik gyermeki, tiszta lélekkel járják.

    VálaszTörlés
  10. Olvastam egy ilyet előbb akomfort zónáról:
    http://motivacio.blog.hu/2008/10/25/a_komfort_zona

    Nincs állandó komfortzónám természetesen. Változik, néha kifejezetten ki akarok lépni belőle, máskor mint a csigaházba visszabújok.
    Nem mondtam ezzel újat.Azt mondják ahogy öregszünk egyre fontosabb. Én úgy érzem, hogy egyre a kilépés a fontosabb számomra.
    Az Úttól egyetlen elvárásom lenne: átélni, átadni magam neki.Ez az elméletem. Gyakorlatról pedig csak ott tudnék megbizonyosodni. A gyermeki lélekkel nekiindulás szimpatikus.

    VálaszTörlés
  11. Majd ha alkalom adódik, bővebben elmondom miért írtam a fentieket. Nem a saját tapasztalataim, másokét figyelhettem meg (közeli ismerősökét), s abból szűrtem le magamnak egyfajta összegzést.Csak úgy elmondtam Neked, mert kapóra jött a téma, de természetesen, nem gondolom feltétlen követendőnek, vagy elfogadni valónak.

    VálaszTörlés
  12. Alterego, én mindenki véleményét elfogadom, és örülök, ha megosztja velem. Bizonyára minden véleménynek oka van.Én sem úgy szoktam írni, hogy követendő példa legyen. Kikívánkozik, és kész. Ahogy te is tetted most, és köszönettel vettem.:-)))
    Máskor is várom. Ebben a témában ( Camino)csak olvasmányaim vannak, és nagyin úgy érzem saját tapasztalat nem is lesz.

    VálaszTörlés
  13. Szívesen olvasnám a bővebb véleményed is, ahogy jelezted fent.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu