2013. január 15., kedd

Pillanatok, történések


Vannak olyan semmitmondóan jó pillanatok, mikor a januári fehérségben kavargatom szeretett spenótom fortyogó zöldjét, és közben eszembe jut, hogy vasárnap késő éjjel milyen jókedvűen fütyörészve ballagott át a téren a sűrű hóesésben magányos jókedvében valaki.Anyut ma hazaköltöztettem a kórházból, rendben vannak az eredményei.

Amúgy meg jólesően befedett a hó. Nem is törekszem arra, hogy kimásszam alóla, ha már egyszer januárban igazi tél van.
Vettem egy smoothie készítőt. Gyümölcsleveket, zöldségleveket lehet vele csinálni, és egy ideje motoszkált bennem, mi lenne, ha lenne egy ilyen "valamim" itthon.

Lehet, hogy a véleményem majd az lesz, hogy inkább megeszem a gyümölcsöt, mint megiszom. :-)
Abban a gyümölcslében  viszont, amit én csinálok, biztos  nem lesz tartósítószer és 100% a gyümölcstartalma is.
Ma csak kivi és alma volt itthon, megcsináltam kortyolgatásra magamnak egy kis mézzel. Jó volt. Lehet a fantáziát megmozgatni.
Céklavariációk is érdekelnek almával, naranccsal..., sőt a sárgarépát is el tudom képzelni, hogy iszogatom.
Megrendelnem sem kellett  a Teleshoptól, az Intersparban is meg tudtam venni.
Még barátkozom vele. Hogy kellett-e egyáltalán, ezen már nem morfondírozom. 
Itthon van tegnap óta, tehát igyekszem használni.

21 megjegyzés:

 1. Üdvözlöm Anyukád hazatérését.

  Most ősszel ettem életemben először spenótot itt, Pesten - főzelék formátumban. Jó reménnyel láttam hozzá, de már az első kanál után mélységes kiábrándulást éreztem. Valami borzalmas volt. De abban is biztos vagyok, hogy ha mondjuk otthon anyukám főzi meg - mint ahogy te is otthon csinálod - megettem volna. Bár huszonegy évnyi emlékeim szerint eddig otthon még soha nem volt spenót. Nem tudom, miért.

  Otthon, a faluban vannak, akik eladásra termelnek almát, aztán idén kaptunk egy-két családtól 100%-os házi almalevet. Remek volt.

  Jó éjt neked!

  VálaszTörlés
 2. Örülök a jó hírnek, anyukádról.Megfogott a fütyörészés, itt főleg lapátolás hangját hallani, meg a lapátolók beszélgetését. S mérgelődni, ahol nem tolták el, s te mégis nekiindulsz a hónak, de már vissza nem fordulnál, mert olyan jó a hóban menni, pontosítok térdig érő hóban menni dolgozni. (S közben fotózni a fákat, az utat, a mókusokat, ahogy afán játszottak egymással.

  VálaszTörlés
 3. Anyukádnak üdvözlet, gyógyulás...

  A spenót nálunk nagy kedvenc. Nemrégiben kaptam egy receptet, palacsintatésztába belekeverünk egy fagyasztott csomag spenótot, tölteni sajttal, akár gombával, hússal lehet... :-)

  Én turmixolok... gyümölcsöt gyümölccsel, zöldséggel, ha tehetem. Kipróbáltam a s.répa és petrezselyem zöldjét is így. Állítólag nagyon egészséges, az íze borzalmas. :-)

  VálaszTörlés


 4. Anyukadnak teljes, gyors felepulest kivanok!

  az ital:taminal irtam en csak nyaron szeretem, de valahogy nem jol ment at, mert nem fejtettem ki, hogy csak jeggel iszom, aproara daralja a gyumolccsel a gep, es en akkor nem eszem mast.Nyaron szinte 2 honapig hust, vagy egyeb solid/en igy hivom a tomeny, szilard eteleket:) szoval olyankor nem eszem, nem kivanom.Igy szoktam meg, amiota ilyen elviselhetetlen lett a nyar.Persze bent a melegben is biztosan jo, csak az en szokasom miatt furcsa, mert a tea es kave van elonyben:)
  Valahogy olyan, minta szensavas ital, viz, reggelire nem tudom elkepzelni.
  Neked viszont sok hasznalast kivanok!en meg majd mutatom nyaron:) a mangos kedvencem.

  VálaszTörlés
 5. a fotok nagyon szepek, kepeslapos!

  VálaszTörlés
 6. Felcsigáztál a spenóttal:))) De nálunk a fiúk csak fokhagymásan és borsosan szeretik:)

  VálaszTörlés
 7. Átadom Anyunak az üdvözleteket és a jókívánságokat. Köszönet értük.

  VálaszTörlés
 8. Tamás, sok mindentől függ mit szeretünk mit nem.Jó lenne tudni, mitől. Egyik kedvencem a spenót a kelkáposzta és a tökfőzelék is Mindenevő vagyok. Kelkáposzta gyerekkorom nagy kedvence, nem is nagyon értették, de csinálták nekem.:-)
  Ha nem szereted, nem kell erőltetni. Én a tejet nem tudom meginni.Ez az egyedüli étel-ital amit nem. Képtelen vagyok rá. Minden más belőle készült tejterméket szeretem, kakaót is. Csak a tej illatával, ízével van a baj ezek szerint.
  Almalé fonom, és ha házi, akkor tudom legalább, hogy mit iszom.

  VálaszTörlés
 9. Holdgyöngy, jó a téli reggelek neszezése. Olyan mint nyáron hajnalban a madarak ordibálása. Mert valósággal ordítanak az alig pirkadatban.
  Néztem a blogodon a téli képeidet. Halljuk azt is a hírekben- hogy bár nekünk is jutott-, de Zala kapta a legtöbbet ebből a mostani "égi áldásból".Térdig is ér.
  Mókusok? Jó lehetett! Én nevettem pár utcán sétáló kutyán. Egész pofájuk csupa hó volt.:-)
  Most plusz 3 fok van, igaz, süti a hőmérőm a Nap.
  Hallom, ahogy csöpög a hólé. Sajnálom, de jön utánpótlás bőven pénteken állítólag.

  VálaszTörlés
 10. Chanson, Nagyon finom lehet az a palacsinta. Egyszer ettem egy palacsintázó helyen ilyet. Én is kipróbálom.
  Sárgarépa, petr. zöld együtt pocsék?:-) Elképzelem, de van, amikor a vitamin és a benne lévő anyagok miatt az ember benyomja, és nem az élvezetet keresi benne.
  Egyszer( többször) kórházban műtét előtt keserűsót itattak velem. Ha ezt meg tudtam írni( brrrrr!), akkor bármit!:-))))

  VálaszTörlés
 11. Ágnes, nyáron jó is úgy, ahogy írod. Én szilárat is eszem, csak kevesebbet.A szervezet tudja mit kíván, nyugodtan lehet rá hagyatkozni.
  Van egy receptfüzet ehhez a smoothie készítőhöz és a link videójában is mutatják, hogy akár fagyi( -félét) is lehet vele csinálni.Fagyasztott gyümölcshöz tejszínt önteni, és rábízni a végeredményt.
  Én még mondjuk nem próbáltam, de biztosan ehető.
  Azt is fogom csinálni, hogy gyümölcsös joghurtot gyümölccsel még feldúsítok.Vannak terveim.
  Várom az ígért ötleteidet.

  VálaszTörlés
 12. Ozser, én is fokhagymával, borssal,sőt kis tejszínnel vagy tejjel szeretem. Néha pici összemorzsolt zsemlét is teszek bele, nemcsak a térfogatnövelés miatt, hanem mert elveszi a tömény ízt.Most kihagytam, mert fogyókúrázom.
  Bér én töményen is szeretem.:-)
  A maradék is elfogy hamar, csak úgy kikanalazgatom akár hidegen is.

  VálaszTörlés
 13. Örömhír,hogy anyukád otthon van!!!!!
  Szép az utcátok!!!!!
  Én is szeretem a havat,bár a városban lucsok van.
  Nem várom még a tavaszt,mint sokan.
  Igyekszem megélni a pillanatokat,mint tegnap az unokáknál: hallgattam a szuszogásukat altatás közben, és elhessegettem a másfelé vándorló gondolatokat,hogy mit szeretnék máshol,mást csinálni.Még most is rájuk gondolva,elönti a szívemet a megnyugtató melegség.:)

  VálaszTörlés
 14. én is örülök anyukád (gyors?) gyógyulásának!:)

  VálaszTörlés
 15. Én is szeretem a spenótot! (de ezzel még nem mondtam semmi világrengetően fontosat...) Anyukád felgyógyult, így enyhülhetett az aggodalmad, s te olyan szerető gondoskodással kényezteted...

  VálaszTörlés
 16. Spenót! De jó, hogy szereted!!! Én is szoktam készíteni magamnak. Férjem rá sem néz!! Ez a masina felcsigázott! Majd írd már le a tapasztalataidat!!Köszi!
  Nálam kezdődik a "zöldet akarok" időszak. Tegnap készítettem egy tál salátát és már csíráztatok is! Minden jót anyukádnak is! Szép napot!

  VálaszTörlés
 17. Nagy boldogság, hogy Anyusod otthon van. Puszilom és további jobbulást kívánok neki!
  Érdekes étel számomra a spenót. Nem szeretem, de ha már kész van szívesen megeszem.
  :o)

  VálaszTörlés
 18. Minden jót Anyukádnak!

  Szívesen vevő lennék én is egy ilyen szerkentyűre, csak kérdés mennyire használnám a kezdeti lelkesedés után...

  VálaszTörlés
 19. A fütyörészéről eszembe jutott egy ilyen pillanat, mikor egy osztrák kisvárosban sétáltunk valami elképesztő hidegben, s egy fekete újságkihordó fiú hangosan, jókedvűen énekelve dolgozott.
  A spenótfőzeléket nagyon szeretem.
  A tejet én is képtelen vagyok meginni.
  Örülök Anyukádnak...

  VálaszTörlés
 20. de jó, hogy már újra otthon van anyukád

  a képeidről egy gyerekkori üdülés jutott eszembe, nem emlékszem hol, csak olyan jó volt, szép havas, sok nevetés, nyugalom

  VálaszTörlés
 21. Köszönöm nektek, hogy itt voltatok.
  Ha valaki hazakerül a kórházból az megnyugvás a betegnek is és a hozzátartozóknak is. Minden ilyen esemény kizökkenti az embert, feladatok elé állítja, a fokozottabb összeszedettség fáraszt. Igazán akkor tud(ok) pihenni, ha minden visszazökken a megszokott mederbe.
  A "szerkentyű" a kezdeti lelkesedés után biztosan kevésbé lesz érdekes, a megszokás tompít rajta, de addigra jön a tavasz a nyár több zöldséggel, gyümölccsel. Ez majd remélem újabb lendületet ad.
  Tapasztalatokról beszámolok.
  Hogy ki szereti a spenótot és ki nem bizonyára nem fontos hír, de a kis információkból áll össze az összkép.
  Az olvadás után újra elkezdett esni a hó, ugyanolyan kitartással, mint pár napja. Örülök neki.
  Mindenkinek további megélendő pillanatokat kívánok.

  VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu