2012. január 3., kedd

Ködben




Mindig inkább pozitív voltam, mint negatív, írnék is ily módon, de most nem megy.
Még engem is legyőzött a jelenlegi helyzet, és álszent dolog lenne valami könnyed írás részemről, mert benne vagyok egy ködben. Szorongatja is a torkom a köd, nemcsak rám telepszik.
Talán visszatérek majd korábbi önmagamhoz, de legalább egy bejegyzés erejéig hadd aggódjam, mert ez van most bennem. 
Hova jutunk? Hogyan jutunk ebből ki?
Ki mint vet, úgy arat. Én nem így vetettem, és most mégis így aratok. Helyesebben aratnék, legalább a vetőmagnak valót. 
Jut eszembe, mikor az Őrségben, Pityerszeren voltam legutóbb, ott véstem jól be, hogy a parasztember a tartalékait vetőmagból is külön tartotta és jól őrizte, hogy ha minden pusztul, ég, akkor a jövő legalább ne vesszen el a jelennel teljesen.Mert megvolt a józan ész...
Mégis kell a hit, kiteszek újra egy Bibliát könnyen elérhető helyre, olvasom, és gondolkodom, mit tegyek magamért, magunkért.
Hinni akarom, hogy úgy is küzdhetek, hogy nem merül el közben a lelkem valahová nagyon mélyre még egy blogban sem.


...és ezt is ideteszem:

"A levertség olyan helyzet, ahol az embernek nem lenne szabad levertnek lenni. Ami neked nehéz, lehet, hogy másnak könnyű volna. Egyet jól jegyezz meg! Az igaz ember sohasem depressziós! Számára nem létezik olyan nyomasztó helyzet, hogy céljait föladja és sorsának föladatát ne oldja meg. Sőt, a nehéz próbákban kihívást lát. Kitűnő alkalmat, hogy jellemét erősítse.
A valódi bajban egyébként senki sem depressziós! Háborúban, árvízben az ember eszeveszetten harcol, olyan erők szabadulnak föl belőle, hogy maga is meglepődik: étlen szomjan küzd, nem adja fel, robotol, olyan súlyokat elbír, amelyeket békében meg sem tud mozdítani."

/Müller Péter/

22 megjegyzés:

  1. Minden szavaddal egyetértek, én is pont ezt érzem! Én most egy 90 éves bölcs újságírónő szavaival vigasztalódtam,a blogomon olvashatod Te is.

    VálaszTörlés
  2. Ne légy levert. De tartsd külön a vetőmagot a biztonság kedvéért.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Éva,

    Én egy Márai idézetet küldök Neked...

    Üdv. Piroska

    ''...Vándor vagy és minden nap tovább kell menned. Nem tudhatod,meddig élsz,s egyáltalán lesz-e időd, eljutni utad végcéljához,lelked és az isteni megismeréséhez?Ezért menj minden nap tovább,sebes lábakkal és szegényen is.Mert vándor vagy..........''

    VálaszTörlés
  4. Jó olvasni téged! Éppen délben beszélgettünk egy kicsit hasonló dolgokról. Sajnos most az a gond, hogy mások "vetnek", de mi "aratunk".
    Azért szeretném, ha nem a háború utáni érzés lenne nálunk is mint a szüleinknél az uralkodó. Én mindig azt hallottam,"gyerekeim nektek majd könnyebb lesz" Meg kell mondjam nem érzem, sőt és sőtebb.

    VálaszTörlés
  5. Éva, nem tudom hogy miről írsz. Talán elkerülte a figyelmemet valami, miközben a saját ködömben bolyongtam, de szívből kívánom, hogy ki találj belőle !

    VálaszTörlés
  6. Szeretném a kezem nyújtani feléd, hogy el ne merülj!
    Mi annak idején Gilbert-rel "belső ellenállás"-ban egyeztünk meg, amikor úgy tűnt, hogy a hullámok túl magasra csapnak...
    "A boldogságot nagyon nehéz magunkban megtalálni, máshol viszont lehetetlen" - mondja Buddha.
    De nem akarok senkinél okosabbnak látszani...

    VálaszTörlés
  7. Piroska, köszönöm az idézetet, mindig úgy érzem, hogy a költők írók megfogalmazták, amit én nem tudok. Hálás vagyok az íróknak, költőknek.
    Adelid, most benne vagyok ebben, a valóság tálalása a médiában is szerepet játszik benne. Viszont nem akarok elzárkózni a hírektől. Nem akarok struccpolitikát önvédelemből. Azt is tudom, hogy a történelem ismétli önmagát, hasonló karakterek is szerephez jutnak.
    Alterego, nem maardtál ki semmiből, ami a magánéletemben van. Csak begyűrűzött a "kint" a "bentbe" erősebben, mint máskor, de nem csoda. Az ország jelenlegi helyzete zavar, a bizonytalanság, és a rossz lehető eljövetele.
    Próbálom magam és a környezetem védeni, de érzem a tehetetlenséget is. Ez még inkább zavar.
    Flora, köszönöm. Most legyőzték a külső körülmények a belsőmet, de magunkban kell megtalálni a boldogságot. Keresem is az utat, mert ez így nem állapot, nem jó ez a szorongás.Biztosan követed az itthoni helyzetet. A politika soha nem volt "kedvencem", de most aztán végképp nem.
    Összeszedem magam!

    VálaszTörlés
  8. Úgy kellettek a szavaid , mint ey falat kenyér. Mindig enyhülést találok a borongó szívemre nálad. Semmi mást nem hallgatok egész nap, csak szomorúságot, bánatot hallgatok. A szürkeség a fáradtság most nem tudja elnyomni az általuk keltett szorongást. Azonban már Pityerszer említése is derűvel töltött fel. A parasztok egészséges gondolkodása pedig életerővel. Köszönöm .
    Flóra sorai pedig a túléléshez való erőt adták.
    Mindannyiótoknak köszönöm.
    Többek között ezek miatta beszélgetések miatt is érzem úgy, hogy van értelme a blogolásnak. Még olyankor is amikor rossz dolgokról beszélünk.

    VálaszTörlés
  9. én ma olvastam először híreket, és hallgattam rádiót, és az első reakcióm a páni-félelem volt, aztán a düh, aztán szervezgetni kezdtem (ezek apró kis mentőövek, amíg lecsillapodok annyira, hogy tényleg gondolkodni tudjak)

    VálaszTörlés
  10. Györgyi, mindig is zavart, mikor valakire negatív jelzőként mondják. hogy " te, paraszt". Sokat tudnak, és az a józan ész is megvan bennük, ami kell az élethez.Becsületesség, lelki tisztaság, szorgalom is.Képesek voltak magukat ellátni, tervezni a jövőt, pedig volt aki/ ami beleszólt a terveikbe: időjárás, politika...
    Kiszakadtam ebből a közegből, anyai nagyszüleim viszont példaként állnak előttem, bár nem ismerhettem a nagyapámat, csak a nagymamám.

    VálaszTörlés
  11. Katalin, én akkor kicsit régebb óta figyelem az eseményeket. A mostani negatív csúcspontom után jöhet a lehiggadás és a gondolkodás.

    VálaszTörlés
  12. "Sebed a világ, - ég, hevül. s te lelkedet érzed, a lázat:" (J. A. )
    (én is! :(

    VálaszTörlés
  13. Nagyon szépen írtál erről is.
    Piroska Márai-idézete számomra közelebb, mint Müller Péter. Én is sokszor idézem.Nem hiszem, hogy M.P. valaha éhezett egy napig is, azt meg végképp nem, hogy kilátástalan éhezésben,magányban, kitaszítottságban, mélynyomorban kell élnie hosszasan, míg meg nem hal. Az ország baján túl vannak egyéni tragédiák is, s nem független a kettő egymástól.
    Amúgy igaz, hogy a depresszió leginkább a békeidők betegsége.
    Tán nem vagyok igaz ember, mert depressziós igen. De ahogy látom, nem sok békeidő fog nekünk jutni, szóval akár még ki is jöhetek belőle... és megyek tovább a sebes lábaimmal.

    VálaszTörlés
  14. Zé, ha lenne vetőmagom, egy részét külön tartanám én is!:-)))Biztos, ami biztos!

    VálaszTörlés
  15. Aliz, valahogy én is így!:-(
    Ma kicsit helyrebillentem, talán azért, mert újra jelen a munkahely teljes valójában. Figyelemelterelés!

    VálaszTörlés
  16. Marvin,egyetértünk, de azt is aláírom, nem kell úgy élniük az íróknak, költőknek, ahogy írnak róla. Illetve nem feltétlenül. Mondjuk, jobb, ha saját élményt írják le. Mindenképpen hitelesebb a szememben.
    Azt meg én is úgy hiszem, hogy a "békeidők" betegsége a depresszió.
    Ország baja pedig valóban lecsapódik a családokéban, és nem független egymástól a kettő. Nagyon is összefügghet.
    Az igaz ember és a depresszió kapcsolata? Nem igazán értem, miért nem lehet depressziós. Hoz az ember idézetet, és nagy részével egyetért, de van amivel nem, de az idézetet pontosan kell leírni. Tehát marad benne az is, amivel nem ért egyet.
    Na, erről ennyit!:.)

    VálaszTörlés
  17. A Piroska -féle Márai idézet hozzám is közelebb áll. Úgy általában Márai közel áll hozzám.

    VálaszTörlés
  18. "A csillagos végtelen közöl valami teljesen megnyugtatót, amit nem ért az ember, de tudja, hogy nagyon jól van így. Így, ahogy van, rosszul is. Nagyon jól." (Rejtő Jenő)

    Mert tudjuk, hogy minden okkal és céllal történik, még ha a hétköznapok viharai között hajlamosak vagyunk is elfelejteni. Hogy minden rendben van. Csak az egónk sérülhet e viharokban, MI nem.

    VálaszTörlés
  19. Marvin, igen, az ego sérül, az én nem. De jó, hogy ezt így leírtad.
    Amúgy meg egyfolytában hámozgatom az egomat, hogy eljussak az énig. Vékonyul ám az a kéreg, de még mindig szívósan tartja magát. Ha ez az év nem kérgesít, hanem az énemhez visz majd, akkor örülhetek.
    Van ám nagyon közeli, mindennapi események sora is, ami visszarakja rám az egot növelő páncélt. Talán most jutok el oda, hogy felülről nézve, kellő távolságtartással tudom kezelni az történéseim a jó döntések, az érzelmeim érdekében.

    VálaszTörlés
  20. Köszönöm, az idézetet, mindig jól esnek az ilyen ajándékok.
    Sokkal több tárgy már nem kell az életembe, gondolat, odafigyelés igen.:-)

    VálaszTörlés
  21. Jó hámozgatás kívánok :)
    Igen, ez az év ... vízválasztó az egónknak is... az én sziklává csontosodottamnak kőkeményen nehéz év...
    Sok sikert Mindannyiunknak!

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu