2012. január 21., szombat

A múlt ízei


Változnak az étkezési szokások.Több a fehér hús, több  a zöldség, van teljes kiőrlésű a kenyér. Én is változom. De valahol mélyen a zsigereinkben a gyermekkor ízei mások. 
Kolbász, füstölt sonka mellé fehér kenyér jár, mert barna vagy teljes kiőrlésű nem illik hozzá, ahogy a  lecsóhoz sem, és pörköltszaft tunkolásához sem.:-)
M. unokatestvérének húsboltja van, maga készíti az áru nagy részét.
Burgenland azon része Magyarországhoz tartozott anno, és a receptek, az ízvilág lassan változik. Ismerősek az ízek a határon túl is számomra. 
Mikor megérkeztünk M. édesanyja háza melletti bolt elé, még égett bent a villany, és örömünkre nyitva volt. Rokon keze választotta ki, amit megkaptunk végül.

Az én nagyszüleim is parasztemberek voltak, M-é is, összemosódnak a gyerekkor emlékei, még bekúszik a disznóvágás, az ételek emlékeivel együtt, hiába van ott a már csak jelképes határ. 
Igaz, a szárazkolbászban nincs paprika, de hozzá a fehér kenyér magyar, még itt vettük meg, mert ott már a barna a jellemzőbb.Biztos, ami biztos, feltöltöttük a készletet még "hazai pályán".
Töltöttünk egy kis bort is, és vacsoráztunk.Nem fogunk mindig ilyen nehezet, de időnként vágyunk rá. Ez van!:-)
Hogy mi volt még magyar M. édesanyjának és ott élő öccsének asztalán? 
A cikkek nagy része "rólunk" szólt az asztalon kiterített újság lapjain.


9 megjegyzés:

  1. A paprikát is itt vettük meg, mert ott csak az ún. "kaliforniai" van télen.:-)

    VálaszTörlés
  2. Eddig is éhes voltam, na de most....a hűtőben pont van kolbász, de hozzá csak slimm kenyér jár. Nekem.:)

    VálaszTörlés
  3. Kovtama, nekem is az járna. :-)
    Vagy az sem, csak egy kefír vacsorára!Kivételt tettünk...
    Mert az erősíti a szabályt:-)

    VálaszTörlés
  4. mintha összebeszéltünk volna


    sütöttem idevaló kenyeret:))))))

    VálaszTörlés
  5. az újságokból a helyzetünket, megértik, értik ott?

    míg ettétek a kolbászt, látni kellett

    olyan fura érzés

    VálaszTörlés
  6. Soha nem voltam "húsevő"! Semmi extra, csak szerettem meg. Viszont a látvány, és az illat, főleg, ha valaki jó ízű falatozásával párosul....nyálcsorgató:)))
    A kenyér, nekem az az igazi, ami olyan anyagokból készül, mint rég!
    Komáromban, többször jártam a kenyérmúzeumban....fantasztikus volt! Bár, úgy látom, már másról beszélek, mint a téma:))

    VálaszTörlés
  7. Igaz ez az "időnként", amikor ellenállhatatlanná lesz a vágy a régi ízek iránt, s az általuk elővarázsolt emlékképek iránt... Ilyenkor nem is kell ellenállni...

    VálaszTörlés
  8. Bizony az ízek, visszahozzák az emlékeket! Persze, hogy Proust jutott eszembe most.:-)
    Katalin, hogy megértik, értik-e az osztrákok a helyzetünket?
    A véleményem az, hogy igazán csak az adott országban élő értheti ezt igazán.Mert a megértés mellé az érzés is kell, sok-sok szál átlátása.Persze, hogy erre mi sem vagyunk képesek, de akkor is jobban átlátjuk, amit kell, ha ideszülettünk.
    Amúgy az osztrákok nagyon figyelemmel kísérik a történéseket. Annyi érdekeltségük van Magyarországon( bankok is!), hogy ha mi bukunk, rántjuk őket is magunkkal. Nem tudom mennyire, de megéreznék, az biztos.
    M. elég jól érti a helyzetet, eleget beszélünk, és sokat van itt.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu