2012. január 23., hétfő

Kopott betűk, kásás hó és ázott avar


Azért is van csend régi a temetőben, mert az őszi avar januárban már elázott, és a moha puhasága is felfogja a meg-meginduló esőcseppeket. A kopogás csak a köveken hallatszik, és a sokszor átfestett, mégis pergő rétegek színárnyalatait visszaadó Jézuson, ki őrzi az ittlévőket és arcképeiket.
Fázik a lábam, mert még kásás hó is van, amire nem számítottam, és hamar átázott a cipőm, de kitartok, mert szinte bőr alá hatol a hangulat, és át akarom élni.
A múlt század elején, sőt korábban születettek pihenőhelyére tévedtünk. A régen vésett és festett betűket látva egy nemrég olvasott gondolat jut eszembe az általam szívesen olvasott Zsille Gábortól:
"nevem melyik betűje
kopik meg előbb
a sírkövemen"
Beugrik a gondolat, el is tűnik, mikor a hideg kilinccsel behúzom magam mögött a nehéz, rozsdás vasajtót.
U.i.: Tegnap a burgenlandi Landsee ( Lánzsér) már nem használt temetőjébe keveredtünk be véletlenül az ottani várromot keresve.

7 megjegyzés:

  1. Köszönöm. Szeretem a temetőket... Nagyon sok mindenre megtanítják az embert...

    VálaszTörlés
  2. Én is szeretem őket hasonló okokból...

    VálaszTörlés
  3. Tegnap mi is egy avarkori templom körüli temetőben bóklásztunk.Egy érdekeset olvastam a napokban,hogy a temető: Isten mezeje.Szépek a régi sírkövek.....

    VálaszTörlés
  4. Én is szeretem a temetőket, ami még megmaradt belőlük, mert sajnos az új és "szép" sírkövek miatt tönkreteszik a régieket. Pedig egy-egy megmaradt régi temetőrésznek micsoda hangulata van. Mindenféle szempontból.

    VálaszTörlés
  5. Mamamka, Holdgyöngy!
    Azért állt hozzám közel ez a temető, mert régi, már nem használják, sőt, nem is nagyon látogatják. Amit észrevettem az volt, hogy mégis szinte minden síron hasonló kis fenyőág volt, azonos szalagokkal, karácsonyfadísszel.Valakik mégis karácsonykor ott voltak. Nem hozzátartozók bizonyára, hanem egy csoport vagy iskolások tették le az ágakat, hogy karácsony előtt ne maradjon látogató és a karácsonyi fenyőá nélkül mégsem ez az elhagyott temető.

    VálaszTörlés
  6. Szép ez a fenyőágas történet. Hogy még van ilyen :)

    VálaszTörlés
  7. Én is szépnek találtam. Emlékszem, mikor rájöttem, hogy a sokadik hasonlót látom, és összeállt bennem, hogy miért. Jó érzés volt.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu