2011. március 2., szerda

Rönkhúzás ( Blochziehen)



Soha nem voltam mulatozós fajta, de programnak jó a: rönkhúzás. Mikor arról beszéltünk M-nal, hogy mi legyen a programunk múlt hétvégén, akkor mondta, hogy lesz rönkhúzás valahol. Menjünk oda! Ilyen farsangi eseményen voltunk már, tudjuk mi az. Most egy másik osztrák faluban volt. Magyarországon is van természetesen, de itthon még nem láttunk. Jó lesz legközelebb itthon is elmenni.
Mi is a rönkhúzás? Farsangi szokás, egy állakodalom. Ha a településen nem volt esküvő vízkereszttől hamvazószerdáig, akkor tartanak egy bolondos lakodalmat, hogy kicsúfolják a házasodni nem óhajtó fiatalokat. Szereznek egy hosszú rönköt vagyis fatörzset. Amit most láttunk közel 30 méter volt. Virágokkal feldíszítik, egy már házasulandó korban lévő lányt ( 'vénlányt?', aki bevállalja a mókát?) kiválasztanak neki egy vőlegényt. Felültetik a rönkre, és végighúzzák a falun őket. Közben szól a zene, az emberek maskarában vannak, gyerekek  fánkot árulnak. 



6 megjegyzés:

  1. Bocsi! Csináltam egy jó nagy helyesírási hibát és későn vettem észre, törölni kellett. Szóval: jó móka lehetett ez a rönkhúzás! A jegyszedő ruhája nagyon ottvan!:) A fánk illata még a képen is átjön. Rustra pedig egyszer el kell mennem, annyira szépséges dolgok vannak ott, látnom kell!

    VálaszTörlés
  2. Nehogy azt higgyétek, hogy okoskodni akarok!
    A rönkhúzás régi délszláv (szlovén, szerb, horvát) szokás. Valódi funkciója az, hogy a falu életéből egy télen se ne maradjon ki a közösségépítő, összetartó esemény. Amiket pl. a nagy lagzik szoktak biztosítani, mikor mód nyílt evésre-ivásra, a fiatalok összeboronálására, egy kis felszabadult mulatozásra az egész falunak.

    VálaszTörlés
  3. Semmi gond, én tudom végleg törölni a szerző által írt és törölt bejegyzést.
    Mókának, poénnak jó a rönkhúzás. Levegőn lenni, sétálni a faluban, ránevetni egy-egy nagyon kimaszkírozott emberre. Ismerkedni a népszokásokkal, fánkot enni. Még jó, hogy a diétám előtt volt!:-)
    Rust kis hely, de zsúfolva van szépséggel. Itt forgattak egy nagyon népszerű osztrák szappanoperát a "Winzerkönig"et. Talán vincellérnek, borosgazdának fordíthatnám. Azon belül is királynak. Tehát: borosgazda-király? Pár részt én is láttam. Jó volt látni az ismerős helyeket, főleg ezért néztem. A magyarok nem vették meg eddig. Ausztriában már a 3. széria megy. Elég jó történet, nem kifejezetten bugyuta, szép helyekkel a Fertő-tó körül is. Van a címszereplőnek soproni borosgazdákkal is kapcsolata, így Sopronban is forgattak.
    A házakon kinn van egy tábla, hogy a filmben az éppen kinek a tulajdona. A film nézése után jó volt keresgélni pl. a szereplő szülőházát, a szüleinek vendéglőjét stb.

    VálaszTörlés
  4. Trendo, dehogy hiszem, hogy okoskodni akarsz! Valóban délszláv szokás.Bocs, hogy nem említettem meg, de te megtetted. Köszönöm.Akartam betenni egy linket, melyben megemlítik a tradició eredetét, de arra gondoltam, ha valaki beírja, hogy rönkhúzás, úgyis sok mindent megtud róla a neten. Ha érdekli. A környező országok átveszik a szokásokat, és ez jó.Burgenlandban is vannak horvát települések, ahogy Magyarországon is. Valószínű így gyorsabban terjednek a szokások más országokban is, anyaországból magukkal hozott szokások.
    Egyébként minden ilyen esemény közösségformáló erővel bír.Igazad van természetesen. Hallottam, hogy volt " Herr Bürgermeister" megszólítás is, vagyis a polgármester is ott beszélgetett, borozgatott a lakókkal. Természetesen mindenki mindenkivel beszélgetett, biztosan születtek közelebbi ismeretségek is, ha valakik eddig nem így ismerték egymást. Na, és este ott a bál főleg a fiataloknak..

    VálaszTörlés
  5. Ha előbb tudtam volna... jó lett volna :-)
    Idén, ha a Jóistenke is úgy akarja, megnézzük a Fertő-tavat és környékét.
    Hogy vagy? Mióta szünetel a másik blogod, nem tudom, hogy gyógyulsz-e.
    A konyhád nagyon szép lesz, már csak valami tetszetős foggantyút kell választanod hozzá, no meg "felöltöztetni" a kedvenc használati tárgyaiddal :-)))

    VálaszTörlés
  6. Alterego, köszönöm a kérdésed. Mintha javulnék. Csak úgy vény nélkül vettem váladékoldót, egyszerűbb nevén köptetőt. Se kiköhögni, de kifújni rendesen nem tudtam a "cuccot". Most mintha jobb lenne. 29-én lesz arcüreg CT.Addig antibiotikumos orrspay meg ez a csodaköptető.
    A fogantyút már kiválasztottam: kerámiából és rézből lesz. Amit megfogsz természetsen az a kerámia, amivel rögzíted az a réz.

    Szóval Fertő-tó körüli út lesz? Kis falvak vannak 'csak', de a még bevehetitek: Fertőd, Sarród ( Fertő- Hanság Nemzeti Park központja), Fertőszéplakon a tájházak, Nagycenk stb...
    Gondolom, Sopron úgysem marad ki.
    :-)
    Biztosan írsz róla mikor lesztek errefelé.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu