2011. március 24., csütörtök

Estém

„…Legalább tízéves lehettem, ha nem több, amikor először kóstoltam igazi csokoládét. A varázslat azonban tovább kísért. Fejemben térkép helyett recepteket tároltam, a legkülönfélébb fajtájúakat; voltak, amelyeket elhagyott képes újságokból téptem ki forgalmas vasúti állomásokon, másokat alkalmi ismerősöktől csaltam ki, ismét másokat én tákoltam össze egymással feleselő elemekből. Egész Európán átívelő eszelős száguldásunkat anyám tervezte meg a kártyái, a megérzései segítségével, de horgonyaink az étlapok voltak; megannyi tájékozódási pont a kietlen határok körül. Párizs szagát a sülő kenyér és a criossant adja meg; Marseille-ét bouillabaisse és a pirított fokhagyma. Berlin volt az Eisbrei Sauerkrauttal és Kartofelsalattal. Róma a fagylalt, melyet fizetés nélkül nyaltam el egy parányi, folyó menti vendéglőben. Anyám sajnálta az időt az efféle tájékozódási pontoktól. Őt belső térképek vezérelték, számára minden hely egyforma volt. Már akkor is különböztünk egymástól. Nem mondom, amire lehetett megtanított: Hogyan lássak bele a dolgokba és az emberekbe, hogyan érezzem meg gondolataikat, a vágyaikat….”



( Joanne Harris: Csokoládé- részlet)




"...Az ablakok nyitva vannak, és a kereszthuzattól még hideg is volna, ha a tűzhely és a vörösrézedények izzása, az olvadó csokoládéból felszálló gőz át nem melegítené a levegőt. A csokoládé, a vanília, az áthevülő réz és a fahéj egybevegyülő illata sejtelmes és mámorító; Dél-és Közép-Amerika nyers földszagú ízeit, az őserdő forró, gyantás illatát idézi. Mostanában így utazom, ahogy valaha szent rítusaikban az aztékok. Mexikó, Venezuela, Kolumbia. Montezuma udvara. Cortez és Kolumbusz. A szertartásos kelyhekben az istenek eledele fotyog és habzik. Az élet keserű bűviatala..."

( Joanne Harris: Csokoládé- részlet)

14 megjegyzés:

  1. ezt a filmet is többször megnéztem, hangulatos, varázslatos

    VálaszTörlés
  2. Amikor a Napsütötte Toszkána c. filmről elmélkedtünk, eszembe jutott ez is! Nekem egy kategóriába tartozik!:Nagyon jó, szeretem. Olvastam a regényt is, sőt a folytatását is, aminek most sehogy sem jut eszembe a neve, és ezért szégyenkezem egy csöppet!

    VálaszTörlés
  3. Katalin, Tipitá! Sajnos a filmet nem láttam, majd beszerzem, vagy figyelem a TV-t.A könyvet vettem meg nem régen, mert tudtam, hogy szüksége van rá a lelkemnek. A könyv folytatása: Csokoládécipő. Már nézegettem a könyvesboltban. Ma voltam könyvtárban, de az új könyv más számára történt előjegyzés miatt nem volt kiadható. Talán én is előjegyeztetem, vagy megveszem, mert ha tetszik, akkor saját példányban kell. Ismerem magam!

    VálaszTörlés
  4. http://www.filmtekercs.hu/papirfeny/csokolade-es-csokoladecipo

    VálaszTörlés
  5. Megvettem a "Szederbor" c. könyvet is.

    VálaszTörlés
  6. "hogyan érezzem meg a gondolataikat, a vágyaikat..." -szép.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Éva, sok hasonlóságot vélek felfedezni a könyvek táján.:) Csak egy apró tipp. Nem tudom regisztrálva vagy e a vaterán, teszveszen. Ha nem érdemes, mert ott nagyon sokszor sokkal olcsóbban tudsz könyvet beszerezni. Még az újonnan kiadottakat is. Van aki egyszer kiolvassa és már adja is el. Én sokszor veszek ezeken az oldalakon. A blogomban található country houses of france kevesebb mint a fele volt.

    VálaszTörlés
  8. Vadliba, az ilyen mondatok ragadnak meg jó mélyen az emberben egy-egy könyvből vagy filmből.

    VálaszTörlés
  9. Kovtama, nem vagyok a vaterán regisztrálva.Soha nem is voltam, de köszi a tippet! Regisztrálom magam.
    Megérkezett már az a szép könyv, amiről a blogodban is írtál?

    VálaszTörlés
  10. A jövő hétben egyeztem meg az eladóval. De már alig várom.:)

    VálaszTörlés
  11. Film nyújtotta élmény egy könyvből idézet által. Szép, ahogy az idézet idézete is :-).

    VálaszTörlés
  12. Köszi!
    Majd írjál a Szederbor-ról is, ha elolvastad! Kiváncsian várom a véleményedet!Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
  13. Balkezes, láttad a filmet? Én a könyvet olvasom először, utána akarom megnézni a filmet is.
    Mindig érdekes, hogy előbb a filmet látja az ember, vagy a könyvet olvassa.Más élmény.

    VálaszTörlés
  14. Tipitá, majd írok róla, beleolvastam, jó lesz.
    Most egyszerre 2 könyvet is olvasok, de a Szederbor még nincs benne.Jó, tudni, hogy bizonyára valami jó vár rám.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu