2023. március 6., hétfő

Az ágy szélén ülve

Míg a kórházban voltam sok emberrel megismerkedtem a több mint négy hónap alatt. Különösen jó kapcsolatba kerültem néhány szobatárssal, akikről már most tudom, hogy nem fog megszakadni a kapcsolatunk, ahogy általában lenni szokott a megtett ígéretek után is. 

Egy alkalommal mikor felébredtem a kórházi szobámban, kicsit elhúztam a sötétítő függönyt, és láttam, hogy a parkot és a csupasz a fákat hó fedi. Éjjel esett a hó. 

Szilvi is akkor ébredt a szemközti ágyon. Integettünk, köszöntünk egymásnak még kicsit álmosan a paplan alól. Én kiültem az ágyam szélére az ablakkal szemben, ő is odakuporodott mellém. Láblógatva néztük a sűrűn kavargó hópelyheket, a széltől meghajló ágakat, a már-már vízszintesen eső havat, a lassan ébredő kinti szürkésfehéren éledő téli világot. Halkan elkezdtünk beszélgetni, hogy a többieket fel ne ébresszük még. Aludjanak csak, ameddig tudnak. Kemény, gyógyító, de olykor felzaklató napok vártak mindig ránk.

Múltak a percek, közben lassan beindult az élet, beszűrődtek a folyosó hangjai, a többiek ébredésének halk neszei a szobában, és mi a kinti fehérségnek továbbra is örülve, elindultunk felváltva a zuhanyozó felé, hogy felfrissülve várjuk a megszokott napok egyikét, újra átélve mindazt, amit a kórházban kaptunk sérült lelkünk lassú, de biztos épülésére. Nem volt soha kevés, amit adtak, és olyan lassan rögzültek belénk mindig, mint a kinti hópelyhek puhán egymásra hullva, melyek reggeli meglepetésként értek minket azon a januári, fehér, hótól tiszta reggelen.

Egy nappal újra közelebb kerültünk a gyógyuláshoz, melyben bíztunk, és soha fel nem adva a hitet, egymást is biztatva éltük át  az órák, a napok egymást követő hosszú sorát.

                                 

31 megjegyzés:

  1. Hihetetlen, hogy milyen szépen írsz még a kórházi élményeidről is! Úgy írtad le azt a január hajnali hóesést, hogy az embernek szinte kedve támad átélni. Márpedig igazán nem szeretném, ezt biztosan elhiszed, és mégis... Olyan nyugalom árad felém, nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mikor már jobban voltam, még élveztem is az ottlétet.:) Szép volt az a reggel, mert olyan jó hóesésre ébredni, mikor fehérség lep be mindent.
      Már itt a tavasz ideje, senki nem kívánja a havat, de januárban mindez jó.

      Törlés
  2. Kedves Éva órákig tudnám hallgatni az emlékeidet olyan szépen mesélsz/írsz. Mindig úgy érzem mikor benézek hozzád mintha egy barátnőmhöz jönnék. Az az igazság hogy jó ide jönni olvasgatni. Ebben a zavaros világban ez a nyugalom szigete. Szép napsütéses vidám napokat kívánok Zsike

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannak emlékeim a kórházból, majd még írok róluk. Emlékszem rájuk jól, csak szavakba kell foglalnom őket.
      Mikor jöttök, és kommentet hagytok, én is úgy érzem, mintha barátok, barátnők jártak volna nálam.:) Nagyon jó érzés nekem is. Ha a nyugalom szigetének érzed a blogom, az nagyon jó dolog. Köszönöm, hogy leírtad, és megerősítettél benne, hogy jó, hogy visszatértem a blogvilágba.

      Törlés
  3. Hello Eva, I hope you enjoyed your week end. It is always nice to read you , I can see the snow falling by the window. It is nice that you met people you are going to keep in touch with. I wish you a nice new week. Hugs Catherine

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. The weekend was good, I really enjoyed it. Peace and tranquility surrounded me, I read a lot.
      I'm still in touch with my roommates, we call each other sometimes and I met Szilvi since I got out of the hospital.
      Hugs, Eva

      Törlés
  4. Nagyon szépen írtál,ott ültem veled. Sokat voltam kórházban, a betegtarsak mindig élményt hoztak, ki ezért,ki azért. Máig emlegetem őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ott ültél velem, ezek szerint sikerült átadnom a látványt és az érzést, amit itt átéltem. Jó kapcsolatba kerültem néhány betegtársammal, tudtunk beszélgetni. Én is emlegetem őket.
      Eleinte, mikor nem voltam jól, nem sokat beszéltem, de mikor jobban lettem már igen. Voltak csoportfoglalkozásink is, ott is tudtam beszélni. Sokat tanultam, és a végén már adni is tudtam a gondolataimmal.

      Törlés
  5. Hosszú időt töltöttél benn, sok fontos, mély átélést oszthattál meg a szobatársakkal. Az ilyesmi elmélyíti a kapcsolatokat is egynéhányukkal, sorstársak, még akkor is, ha útjaik különböznek.
    Jólesik olvasni lelkedben a lenyugvást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon mély és nagy idő a négy és fél hónap. Sok mindent átéltem, átéltünk. Mikor bekerültünk, akkor nem voltunk jól természetesen, de azok, akik jobban voltak már segítették a többieket. Én is ezt tettem az ottlétem végén.
      Valóban lenyugodtam, ezt érzem a lelkemben. Elmúlt a rossz időszakom, és ennek nagyon örülök.

      Törlés
  6. igy kell, példaszerű! S azt se csodálom, hogy tartós barátságokat szereztél!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem én is, hogy tartós barátságok szövődtek a kórházban. Tegnap is hívott valaki, és én is hívtam E-t, aki még mindig ott van. Szinte naponta hívom, mert szüksége van rá. Még kintről is tudok segíteni a szavaimmal, és ez jó érzés nekem is, és neki is.

      Törlés
    2. eszembe juttattad anyukámat, ő is mikor klinikán volt, mihelyt kicsit jobban segített a többieken!

      Törlés
    3. Aliz, jó anyukád volt. Ez így természetes. Az segít a másikon, aki már tud, és jobban van. Mennyi példát láttam rá!

      Törlés
  7. Kedves Éva, már előttem mindent leírtak a többiek. Ma reggel újra idejöttem, hogy olvassalak, mert Nálad valóban a nyugalom szigetére lép az ember.Olyan sziget ez, ahol megbékél a lélek, rácsodálkozhat a világ szépségre,esendőségünk és bajságaink árnyékba szorulnak itt. Zaklatott a szívem, több irányból is "támad" rám a külvilág, ezért is jöttem, megnyugtatni háborgó lelkemet. Olyan jó, hogy megint, hogy újra írsz nekünk. Nem idilli itt, annál sokkal de sokkal jobb. 🤗
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mekkora szüksége van az embernek a nyugalomra! És ha valahol megtalálja, az olyan jó.:)
      Igen, rácsodálkozom újra a világ szépségeire, már eltűnni látszott belőlem ez az érzés, és most olyan jó, hogy jól vagyok. Kinyílt a világ számomra.
      Kívánom, hogy a szíved zaklatottsága múljon el, és ne "támadjon" rád a külvilág.
      Szívesen látlak máskor is, hogy átdhassam a bennem lévő békét.
      Pénteken megyek a kórházi pszichológusomhoz, és csak jóról számolhatok be. Ő is örülni fog.
      Nem is akarom, hogy idilli legyen a hely, de be akarok számolni arról nektek, ami bennem van, és ez csupa jó mostanában.

      Törlés
  8. A te történeted is megmutatja, hogy minden rosszban lehet valami jó, és ez adhat reményt amikor az emberre szakad az élet, hogy a végén ott lehet az ajtó, amit kinyitva egy új szobába lépve úgy érezhetjük, hogy jó ez a szoba, szép ez a szoba, tetszik. A kórházi barátságok, melyeket az idő és a távolság nem szakít szét, tényleg megmaradnak és segítenek is. A közös emlékkel a rosszról és a kilábalásból, és azzal, hogy együtt könnyebb minden, megélni a nehezet, és aztán együtt a jót. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már megtaláltam a rosszban a jót, erről már írtam is. :)
      Sorstársak voltunk bent a betegtársaimmal a kórházban. Megértettük egymást, mert átmentünk hasonló dolgokon mi is, ahogyan ők is. Megbeszéltük, és újra átéltük azzal, hogy elmondtuk, mi mit tettünk hasonló esetben. Persze, tanácsot nem adhattunk, minden ember és betegség más és más volt, de találtunk közös pontokat. Jó volt együtt, és nyomon követjük néhányan egymás sorsát továbbra is.

      Törlés
  9. Két napja jöttem ki a kórházból. Annyira jól éreztem ott magam, hogy legszívesebben visszamennék. (klaribodo)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, hogy most már jól vagy, sajnálom, hogy kórházba kerültél.
      Én is úgy érzem néha, hogy szívesen visszamennék.
      Voltak ott jó dolgok is, melyek bennem élnek, és szívesen emlékszem rájuk.

      Törlés
  10. A kórház szót meghallva általában negatív dolog jut az ember eszébe, mert már akkor kerül oda, ha valami baj van, de ha érezhető támogatást kap, jót tesznek vele, meggyógyul, segítenek rajta, kedves emberekkel kerül össze a szobában, akkor már nincs a rossz érzés.
    Minden sorodból árad a béke. Jó ezt látni, tudván, hogy min mentél keresztül. Jó ember vagy, hogy törődsz az ott maradottakkal is és tartjátok a kapcsolatot. Maradjon meg benned a béke, a jóság mindig!
    Ölellek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem jut már eszembe semmi negatív a kórházról. Segítettek, persze én is kellettem hozzá, hogy akarjam, és sikerült is kilábalni a bajomból.
      Köszönöm, hogy jó véleménnyel vagy rólam. Vannak persze hibáim, mint annyi másnak.Miért is ne lennének? De igyekszem megszabadulni tőlük. Így is maradnak.
      A betegtársam, akivel néztük a havat ma hívott telefonon, holnap eljön hozzám.
      Én is ölellek, minden jót kívánok neked.

      Törlés
  11. Dear Eva
    Thank you for your comment. Yes my surgery is soon , but there are many problems here in the country. The roads are blocked because of demonstrations
    And I am scared not to be able to do the 30 kms between our home and the clinic!
    That makes me nervous. Thank you for thinking of me on that day, I already had the right eye done 4 years ago, but I am impatient the surgery to be done.
    I am resting today and baked some new muffins 😆.
    I wish you a good afternoon. ( here it is grey and 8 degrees it should be raining)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Catherine,
      It was not good to read that the roads are blocked due to demonstrations. I hope you get to the clinic in time and your eyes will be operated on. I understand that you are impatient but everything will be ok. I look forward to hearing from you afterwards.
      The weather has been overcast here all day, but it hasn't rained yet. The temperature is between 5 and 6 degrees. I wasn't out today, I was inside all day. The washing machine washed, I rolled out my clothes, had lunch, read. I also had a few phones during the day.
      I wish you all the best, Eva

      Törlés
  12. Than you Eva see you soon! Hugs Catherine

    VálaszTörlés
  13. I love Hercule Poirot! I wish you good night. I must get up at 6 to take my breakfast and then no food until about 5 O’clock. Have a good night. Hughs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I also love him.
      All will go well today. Don't worry. Hugs.

      Törlés
  14. Dear Eva

    My eye is ok but I am very tired due to the lot of injections. This morning I stayed in bed and my husband keeps an eye on me on the phone as he went back to work. I will take a rest for the weekend and take my taxi on Monday to control my eye. Thank you for your support which was of a great help! Hugs from Catherine

    VálaszTörlés
  15. I Watch « Barnaby » with my sun glasses on!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Catherine,
      Thanks for the comments. I was really looking forward to your report on your eye surgery. I'm glad you're over it.
      I just got home from the hospital. I had an appointment with a psychologist. I'm so well that I don't need to go back to her unless I have a problem.
      The weather is good, 16 degrees, but the sky is very cloudy.
      Get plenty of rest, it's good that your husband is taking care of you.
      Hugs. Eva

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu