2023. március 12., vasárnap

Barangolás egy nagyáruházban

Letisztult tárgyakra, visszafogott színekre is vágyom a sok mostanában rám törő színekkel teli élmények után. Mert az én személyiségemhez inkább az előbb felsoroltak illenek. A letisztultság és visszafogottság is, mely tulajdonságokat igazán magaménak mondhatok, ha néha megvizsgálom magam. Meg szoktam időnként tenni. Szükségem van rá.
Még mindig úgy érzem magam, mint egy száraz szivacs, mely felszívni vágyja a hangokat, az elém táruló színeket, a körülölelő hangulatokat. Mindent kívánok a  betegségem és a saját szobáim tapétái, majd a pszichiátria megszokott halványkék falai után. 
M-től pár percnyire van egy IKEA áruház, egyszer odamentünk ebédelni és nézelődni. Emberek és tárgyak közé. 
Semmit sem akartunk venni, de csak úgy, valami nélkül nem lehetett onnan eljönni. Vettünk nekem a fürdőkád elé tehető, puhán süppedő kilépő szőnyeget, egy pár papucsot és egy fehér törölközőt. Szürkéket és fehéret a sok szín után.
Olyan volt ez az áruház is, mint minden más IKEA. Egy nagy, meleg, tárgyakkal zsúfolt labirintus. Elvész benne az ember. Egy idő után már csak a pénztárt, a kijáratot és a parkolót kerestük. 
Elfáradtam, mire a mászkálásunk végére értünk, és alig vártam, hogy hazaérve egy kávé mellett megpihenhessünk. 
Eljött persze az is, és milyen jó volt! 
Egy darabig még nézegettem a vett dolgokat. Mindennek lehet örülni. Annak is, ha a talpamat simogató szőnyegre lépek a fürdőszobában, ha belelépek az éppen rám illő papucsba, ha beletörlöm a frissen mosott, még illatos kezemet a fehér törölközőbe. 
Visszaemlékszem arra a napra is közben, ahogy a fáradtságomat enyhítő, visszatértem után megivott kávéra is. 
Mert most már számomra inkább emlékekből áll az élet, és olyan jó visszagondolni  az általam egyedül és másokkal eltöltött időm apró részleteire is. Egyre többször teszem meg. 
Bizonyára a korral jár.





22 megjegyzés:

  1. Hello Eva
    I love to go to IKEA before we had to go to Paris, but now we have one 20 mn from home. We used to buy furniture and all the children needed for their flat when they were students. And now we bought a table chairs armchairs… because with our dog it is more convenient. I am glad you can go out and that you are feeling much better.
    It is nice thing to get new things for your home especially for the bathroom so it is more comfortable. I wish you a good week. Hugs from me.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Catherine,
      my apartment is colorful. The colors are in harmony, but there is not enough white. Just the doors.
      Sometimes I long for IKEA-type furniture, which is simple. But I don't buy new furniture anymore. Then I would have to change them all, I don't have the strength anymore.
      I hope you can rest and get better. Hugs, Éva

      Törlés
  2. Használd egészséggel az új szerzeményeidet!
    Én is azt vallom, ahogy jönnek az évek rám, úgy gondolok egyre többet a múltra. A gyerekkora, a falumra, a gyerekeim kicsi korára. Szerintem is jó kicsit visszakalandozni, emlékezni.
    Ölellek 🤗

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Orsi,
      örömmel használom a szerzeményeimet. Mindet használtam és használom már. A szőnyeget azonnal kitettem a fürdőszobába, mert a régit ki akartam cserélni.
      Sok emlékem van, és ez jó. Van sok fényképem is, és ezek segítenek visszarepülni a múltba. Én is ölellek.

      Törlés
  3. Nem csak emlékezés... az egy veszélyes kelepce. Minden nap van új az életünkben!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Márta, nagyon igazad van. Mindig kellenek a jövőre vonatkozó tervek is. Nekem is vannak természetesen, de a koromra való tekintettel már több év van mögöttem, mint amennyi valószínűleg előttem. Mindenesetre tervezek még előre is gyakran. A jelent próbálom jól megélni. Ez nagyon fontos számomra.

      Törlés
  4. A svéd húsgolyó! Finommm!
    Jó kis kalandozás volt. Úgy örülök, hogy újra élvezed a színeket, a tárgyakat..., az életet és abba minden belefér. Az emlékek, a mindennapi megszokott cselekvések, a kávézás pihentető öröme..., a vásárolt új papucs, szóval minden-minden.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Borka,
      Nagyon finomak voltak a húsgolyók. Mikor az IKEA éttermébe mentünk, én már tudtam, hogy azt fogok kérni. Nem is nagyon válogattam mást a kínálatukból.
      Amit írtál, abban benne van nem csak a múlt, de a jelen is. Élvezni kell mindent, ahogy a még hátralévő várható jövőt is. Azt hittem, hogy meg kell válnom a világtól hamarosan, de még úgy tűnik vannak hátra éveim. Igyekszem őket kihasználni.

      Törlés
    2. Jól teszed, biztos, hogy még dolgod van ezen a földön. Carpe diem! - ragadd meg a pillanatot! Szó szerint, múltat, jelent, örömöt és a bánatot is. Mindent! 😊

      Törlés
    3. Borka, köszönöm a szavaidat. Mindenben nagyon igazad van. Kívánok neked is minden jót. Carpe diem! :)

      Törlés
  5. Ha nekem nagy házam lenne, akkor lenne olyan szobám, ami ilyen letisztult, egyszerű, kevés színű minimál lenne, mert az én lakásom színes kavalkád, és bár otthonos mások szerint is, van amikor rám tör az érzés, hogy szeretnék egy ilyen "másik" szobát, hogy most a szemem, a lelkem arra vágyik. Azt gondolom, hogy bennem az érzések kavargása az, ami ezt igényelné, ha túl sok őrület van a mindennapokban, akkor legalább a lakásomban legyen "csend" és kevés inger. A múlton merengés már engem is környékez, leginkább az Édesanyámra gondolással jön, és bizony... ahogy öregszem egyre inkább érzem, hogy fáj, hogy elmúlt mindaz, ami volt. Ez valószínű, hogy rosszabb lesz, ahogy az idő haladtával még több minden lesz a múlt, még távolabbi és még inkább elérhetetlen. Nem tudom, hogy más hogyan éli ezt meg, hogy ez ne hiányozzon, ne okozzon szomorúságot. Talán fontos, hogy a jelen boldog legyen, és legalább olyan jó, mint a múlt és mivel (nekem) nem az, így a régesrég hiánya elborít időnként...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Betty,
      Én is szeretnék egy kevés színű, csupa fával berendezett szobát. Már be van rendezve a lakásom, mely elég színes, bár a színek összhangban vannak. Ahogy haladok előre az éveimben, úgy változott az ízlésem. Nem mondom, hogy nem érzem jól magam most az otthonomban. Már belaktam, és minden a kezemre áll benne. Azt is mondhatom, hogy otthonos. Ha bútort akarnék cserélni, akkor mindent ki kellene cserélni, és én arra már nem vállakozom. Nézegetek néha svéd blogokat, és tetszik a berendezésük a képeken. Sok a fehér és a fa.
      Sokszor van eszemben a múlt, és ahogy az előző válaszaimban már leírtam, de megélem a jelent is, és tervezek a jövőre is. Hétvégén sokszor volt eszemben Anyu nekem is. Egy ismerős íz juttatta eszembe, és már nem lehetett nem emlékezni.

      Törlés
  6. Tele van a világunk csábításokkal! Az IKEÁból nehezen lehet üres kézzel távozni, az árakat is a csábításra méretezték. Még bűntudat nélkül is engedhetünk neki... Pláne, ha még a "hasznos" alibivel is rendelkezik... És az embernek jólesik néha egy kis ajándék saját magától is. (Rózsa)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, a csábítások csapdájába estem. Mikor néha elindulunk valahova, azt szoktuk mondani, hogy vegyünk valami szükségtelent is. Csak a szőnyeg kellett igazán, papucs, törölköző van itthon bőven. De nem lehetett ellenállni, és mi mindent otthagytunk még. Néha kell az ajándék magunktól. :)

      Törlés
    2. Megpróbálom. Hátha elfogadja a névtelen kommentet. Olvasom Éva, a jóleső vásárlásod perceit, és én is kedvet kapok Ikeába menni. Innen két-három óra alatt oda is érhetünk. Vissza ugyanannyi. Szóval, nem megyünk. Veled örülök. Legalább elképzelni jó a te híradásod után. (K.)

      Törlés
    3. Kedves K., Sajnálom, hogy nem tudtok elmenni. Tényleg nagyon messzire van tőletek.
      Egy darabig most nem megyek. Túlságosan nagy az áruház, és nekem fárasztó volt. Talán egyszer újra rászánom magam.
      Jó, hogy elfogadta a névtelen kommentet. Köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
  7. Hello Eva

    I hope the weather is fine where you live? Here we had strong wind but today it’s calm again after three days storm.
    I must go out for food shopping only 3 kms by car today and then continue to rest until Saturday. I must go out with my sun glasses again and put eye drops three times a day until the 9 th of April. I hope you’ll have a nice day.
    Hugs Catherine

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Catherine,
      The weather here is not good. It's cloudy and 5 degrees. Today is a holiday in Hungary, so all shops are closed. We shopped yesterday.
      Good thing you don't have to go to the clinic these days.
      We are staying at home today. I will cook and read in the afternoon. I wish you a nice day. Éva

      Törlés
  8. I don't like big stores where the music is loud, but sometimes I go out anyway. Not because I want to buy everything, but just once in a while, if I can. Especially books, plants, and diamond painting. It's so important to cherish the little beautiful things. To live.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Aritha, I am glad to be alive. I thought I had cancer, but a colonoscopy showed that I did not have a tumor. Now I go among people and things and try to enjoy my life in the future. I was sure I was going to die soon. But luckily it happened differently.
      I also prefer small shops. I like silence, peace and tranquility. I won't go to IKEA for a while, I have everything I need from there at home.
      Thank you for your visit. Éva

      Törlés
  9. I Hope you are having a nice evening. Thank you for your visit! I have prepared the dinner and watching tv waiting for Mr L who finishes work at half past eight or nine. Hugs from me

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. It was a nice evening with reading and watching TV. I hope that you and Mr L had a good dinner. I will go to bed soon. Good night.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu