2014. december 10., szerda

Advent 10.


Beszélgettem egy diákommal, akiknél nem lesz fa, meg egyáltalán ünnep sem, mert az édesanya haragszik a karácsonyra, mert nem boldog. Már tavaly sem volt boldog, és azelőtt sem...Őt is sajnálom( nem pontosan csak ez az érzés), hogy nem tud felülkerekedni a gyerekek érdekében a problémáin.
A lány hétfőn ott volt velünk az adventi vásárban, és végre nem volt szomorú. A kollégiumi szobában lesz nekik egy fácskájuk, a többiek már döntöttek 15 évesen felnőtt módra, én is örömmel beszéltem velük  a tervről. Ő díszítheti majd fel  a közös fát, hozunk majd díszeket is. 
Mivel én vagyok a munkahelyi karácsonyért a felelős, őt választottam ki, hogy a kollégium fáját is felöltöztesse. Mosolyogva, mondott igent erre a szép feladatra!
Még volt egy kérése, hogy ha "véletlenül" , de egészen véletlenül ;-) kap tőlünk egy csekély ajándékot, akkor az legyen becsomagolva, mert ő még becsomagolt ajándékot otthon soha nem kapott.




10 megjegyzés:

  1. Elgondolkodtató, hogy létezik ilyen. És jó, hogy szülei helyett van, aki felkarolja, támasza legyen. S megtanítsa az ünnep lényegére.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma még a karácsonyi műsor próbájára is beült. Ő nem szerepel, de figyeltem az arcát, minden rezdülését. Szívta fel a félig kész műsor élményét is.
      Az osztálytársaira és néhány más barátjára vagyok büszke, hogy azonnal tudták mit kell tenni.
      Igaz, előtte tényleg átbeszéltük a karácsony lényegét.
      Talán idén náluk is másképp lesz, ezt majd ünnep után tudjuk meg, de mi próbáljuk kárpótolni előre.Tulajdonképpen lehetetlen vállalkozás, mert az otthoni ünnepet nem pótolja semmi.

      Törlés
  2. Mindig sajnálom az érzelmileg kárvallott gyerekeket, nagyon elszomorítóak az ilyen - sajnos gyakori - esetek... Hány éves ez a kislány? Jó, hogy mosolyt csaltál az arcára...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 15 éves. Én csak az egyike vagyok, aki mosolyt csalt az arcára. A kortársai felnőttek a feladathoz. Ezt tartom nagy eredménynek. Még olyanra is figyelnek, nehogy kínos legyen neki, úgy érezze tartozik valamivel, átbeszélik a részleteket. Már tudjuk az időpontot, ki mit hoz( fenyőfácska, égősor, süti, csomagolópapír, mi legyen az ajándék). A kis szervezők is 15-16 évesek.

      Törlés
  3. Ezt most így olvasva - felolvastam a kolleginának, részletekben, mert mindig gombócos lett a torkom.... - szóval nagyon meghatódtam. Gyarlók vagyunk - de anyaként nem engedhetjük meg magunknak az öntkontrol elhagyását. Hisz van(nak) valaki(k), aki(k) ránk van(nak) bízva. És ezek a gyerekek, akik most így tudják, milyen az, összefogni és segíteni, szóval ők már jó úton vannak.

    VálaszTörlés
  4. Oh, Istenem! Ti magatok, már egy nagy ajándék vagytok ennek a kislánynak, aki tulajdnképpen nem is tehet arról, hogy az édesanyja boldogtalan....

    VálaszTörlés
  5. Megkönnyeztem!
    Írtam e-mailt!

    VálaszTörlés
  6. Istenem!!!! Olyan jó,hogy ott vagy nekik,hogy pásztorolod őket!

    VálaszTörlés
  7. Nem akarok ítélkezni.
    Teszem, amit talán tennem kell, de még abban sem vagyok biztos, hogy jól teszem.Mert fellelkesítjük karácsony iránt, és otthon nem kaphatja meg azt, amit az élmények alapján remél.Aztán ki tudja idén hogy alakul náluk is.
    Figyeljük a reakcióit, látjuk az örömét, lelki odafigyelését, ha bármilyen módon "adventozunk" vagy beszélgetünk az ünnepről, tehát eddig úgy látjuk, hogy ezt kell tennünk, de nem is tudunk másképpen.
    A többi gyerek is sokat tanulhatnak abból, hogy törődni kell azzal, aki bármilyen módon igényli.Ez is nagyon fontos.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu