2014. december 17., szerda

Advent 17.

Mióta jó pár éve új, jól szigetelő ablakom van, nem látok rajta jégvirágot. Ezek a képek még a régi ablakomról készültek. 
Szép is volt a kinti fagy miatt, de egy kicsit a hideg is beszökött rajta vagy a meleg ki. A végeredmény ugyanaz volt.
Ezt az írást azért is hoztam el, mert a tegnap esti karácsonyi műsorunkban is benne volt."Figyelj arra, amit a világ rajzol! Nézd, milyen gondosan rajzolja! Mennyi gyöngédséggel, milyen aprólékosan, hóból, jégből és hidegből, a legnemesebb anyagokból alkotja kis művét, oly választékosan és figyelmesen, mint a japán művészek, akik már csak a lényegeset akarják elmondani, a varázslatos formát mutatják, az összhangot és a céltudatos részletet! Nézd a jégvirágot az ablakon, s tanulj alázatot és ernyedetlen készséget a világról, mert nem is végezheted dolgodat, feladatodat eléggé figyelmesen és aprólékosan, nem is szállhatsz le eléggé mélyen lelkedben és a világban, nem is válogathatsz eléggé aggályosan a lehetőségek között. Nézd a jégvirágot, melyben nincs semmi "célszerű", mint a természet anyagi alkotásaiban, s mégis, mennyi képzelőerő, a vonalaknak és a szerkezetnek milyen tökéletes összjátéka leheli ezt a kis remekművet ablakodra! Nézd a jégvirágot, és szállj magadba."
                                                                        
                                                                            Márai: Jégvirág


5 megjegyzés:

 1. Ez csodálatos!!!! A kép is és az idézet is!!!!!
  Nekem nagyon hiányzik a jégvirág!!! Most is beszökik a hideg a réseken,de az kell is, nem szabad teljesen leszigetelni a házakat, de a jégvirág eltünt sajnos.

  VálaszTörlés
 2. jéé, tényleg, nincs már jégvirág a mi ablakunkon sem...

  VálaszTörlés
 3. Néha arra gondolok, Éva, hogy mi mást is tesz az ember, mint megpróbálja elérni, de legalábbis utánozni a természet tökélyét...

  VálaszTörlés
 4. Számomra a jégvirág és a hópehely maga a tökéletesség még sok más mellett, amit a természet alkotott.
  Igen, lehet hiányolni a jégvirágot, eltűnik lassan a környezetünkből, mint annyi más.

  VálaszTörlés
 5. hát ilyen tökéletes a világ, (a terdmészet),... mig el nem rontjuk....

  VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu