2011. április 25., hétfő

Mikulov (határátkelő és annál több is!)

Van egy osztrák barátunk, aki mindig Magyarországon tölti a szabadságát. Két hely számára az állandóan látogatott hely: Szentendre és Eger. Bejáratott helyek,utcák, ugyanaz a szállás, ismerős pincérek, emberek.
Róla beszélgetve jutottunk el ahhoz a témához, hogy ki hogyan, hova szeret utazni: Mindig máshova, vagy vissza ugyanarra a helyre. Szabadságon is otthon lenni, csak egy másik helyen "otthon"? Az általunk szeretett helyet újra és újra látogatva otthonként kezelni végül az úticélt.
Én a két lehetőség között vagyok. Sajnos ahhoz keveset utazom, hogy mindig ugyanarra a helyre térjek vissza. Vonz az ismeretlen is. Viszont szeretem a megszeretett régi helyet is meglátogatni. Mert legközelebb már más az a hely. Más az évszak, más a hangulat, más a színek, a látvány. Másodszor már szinte otthon vagyok. Sokadszor pedig nagyon is otthon.


Így vagyok Mikulovval is. Hogy miért éppen ebbe a városkába megyünk sokszor? Mert határátkelőhely. Osztrák-cseh határátkelőhely ( Drasenhofen-Mikulov), itt szoktuk átlépni a határt.


Egyszer advent táján bementünk a városba egyet járni, kávét inni. Prágából jöttünk, hosszú volt addig az út, meg kellett állni.
Általában határátkelőhelyeken az ember nem áll meg. Örül, hogy megérkezett a másik országba, és már megy is tovább. Talán a WC az egyedüli indok, ami miatt elidőzik 1-2 percet.Szóba jöhet még autópálya matrica beszerzése, régebben az adott ország valutájának megvétele. Ez utóbbi már múlóban. Eleve pénzzel érkezünk, de bárhol van bankomat is.
Szóval, Mikulov! Csodát láttunk, egy csodaszép városkát akkor. Adventi fények is széppé tették, de maga a hely szép. A szokásos szép főtér ( cseh főtér mániám van!), kastély, zegzugos utcák, kálvária, olyan kávézóhelyek, hogy...:-)
Erről még külön is írok egyszer.
Sóhajtoztunk akkor először nagyokat, hogy miért nem álltunk meg eddig a városban. Már fent leírtam az indokokat.A határátkelőket nem tekintjük célállomásnak.
Változtattunk azóta. Mikulov már nem csak határátkelésre szolgál, hanem úticél is, általunk immár szívesen látogatott hely.



20 megjegyzés:

  1. Szép napot kívánok!
    Nálunk végre volt egy kis eső, most fényárban úszik a túlsó part!

    VálaszTörlés
  2. Neked is szép napot, Márta!
    Tegnap itt is eső volt, villámmal, dörgéssel. Nap itt is ragyog, szép tiszta idő van. Itthon vagyok( hálóinges délelőtt, locsolók leépítve), de kiülük egy kicsit az erkélyre hamarosan egy kávéval.

    VálaszTörlés
  3. Jó kávézást és szép napot!!

    VálaszTörlés
  4. Tipitá, megvolt a kávézás. Nálatok hogy telik az ünnep?

    VálaszTörlés
  5. Ide én is szívesen elmennék, mert
    mi is kedveljük a bájos kisvárosokat, s látom, nem vagyunk vele egyedül:)

    Ígérted, hogy írsz majd a cseh
    kávézókról is...várom, érdekel.
    Ugye, már nem zaccos és keserű a
    kávé?

    VálaszTörlés
  6. Kati, jó volt a kávé. Zaccnak nyoma sem volt. A presszó kávé sokkal több, mint amit itthon adnak. Van úgy, hogy itthon eleve kettőt kell rendelni, ha a koffeinhiányomat az úton pótolni akarom.
    Itt elég volt az egy is.
    Én keserűn szeretem, tehát nem tettem bele a cukrot, amit adtak mellé.
    A kávézók nekem tetsző hangulatán lesz a lényeg.Egyébként egy mikulovi kávézóról lesz szó. A hangulat, jó kávé Magyarországon is megtalálható( ugyanúgy a hibák is), de most a cseh utunkról írok, tehát az ottani élményemről.
    Hibát tudtam volna találni( de miért is keressem?), ha nagyon akarok, de a kávé és a rendelt sütik finomak voltak.:-)
    Összefoglalva: ott sem arany minden, ami fénylik, de élveztem az utat, a kávékat is.
    Ez így sikerült.:-)
    Lehet, hogy a zaccos kávé máshol volt. Ez megúsztuk most!;)

    VálaszTörlés
  7. A meglátásod nagyon jó. Persze, nem csak a határátkelők jutnak ilyen sorsra. Most hirtelen eszembe jut pl. Vác, a maga pompás főterével, dunaparti sétányával és egyéb látnivalóival. Útbaesik Szlovákia felé, útbaesik a Dunakanyar felé, mégis mindig "kiesik" az útból. De ki áll meg pl. Fehérváron, mikor a Balatonra hajt?

    VálaszTörlés
  8. Éva, a zaccos kávé máshol volt
    és főként máskor = régebben :)
    Még véletlenül sem akartam hibát
    keresni, ellenkezőleg: nagyon
    örülök, hogy ilyen kellemesre
    sikerült a kirándulásotok!
    A tóparti képeid is nagyon szépek,,
    az utolsó kettő különösen tetszik
    nekem is.
    Egyet gondoltunk, értettem, hogy a kávézó hangulatáról fogsz majd írni,
    azért várom...,biztos kellemes lesz!

    VálaszTörlés
  9. Helyesbítek, a tóparti képek
    közül a templomos és a temetős
    képek tetszenek különösen,
    a többi mellett természetesen.

    VálaszTörlés
  10. Trendo, utazunk úgy, hogy van úticélunk. Utazunk úgy, hogy megállunk valahol, mert megtetszik.
    Van úgy, hogy a kettőt ötvözzük.
    Annyi szép hely mellett megyünk el, de mindenhol nem állhatunk meg. Aztán néha kitöltjük az űröket. Jön egy ötlet, hallunk róla,vagy csak egy kávé miatt megyünk el valahova, és attól kezdve úticél lesz már.
    Vácon voltam, Székesfehérvéron is. Most éppen azon gondolkozom úticél volt-e vagy sem bármelyik. Nem volt egyik sem az. Valahol a környéken voltunk, és ott is megálltunk.
    Miért ne? M. képviseli a "mindenhol-nem-állhatunk-meg" vonalat. Én a "-jaj,-de-szép, -álljunk-meg" elképzelést ( is)képviselem. Időnként egyezségre jutunk!:-)))Aztán visszaemlékezve nem is tudom ki "győzött" egy-egy hellyel kapcsolatban.Lényeg: Voltunk ott!

    VálaszTörlés
  11. Kati, nem hittem, hogy a hibakeresés a fő célod. :-)
    Dehogy hittem!
    Önző módon magamon gondolkodtam, míg írtam.
    Annyira vágyom a helyek megismerésére, a hangulatok megtalálására,hogy igyekszem nem észrevenni a hibákat. Mert lennének, persze, hogy lennének. Ha zaccos a kávé, otthagyom az alján, de nem hagyom, hogy bármi is lerombolja a hangulatom. Tudod, miért? Mert úgyis megtörténik, de legalább én magam önként ne idézzem ezt elő, ha a választhatom ott a nekem tetszőt is.
    Fel akartam tenni a kérdést( elmaradt) a megjegyzésem végén, hogy vajon, ha olyan elhatározással indulunk el, hogy "csakazértis" jól fogom magam érezni, akkor vajon ez így sikerül? Mert ki akarom tisztítani a fejem a negatív dolgoktól, mert rögtön egy kávézó a hangulatával máris elkezdi kisöpörni, amit otthon akarok hagyni. Letenni a batyut!:-)
    És akkor a zacc nem érdekel.
    Most a sajá térzéseim írtam le, de tudom, hogy más is gondolhatja így.Sőt, bizonyára én is más hatására jutottam el bizonyos pontokhoz, melyeket fontosá teszek életemben. Kati, valószínű te is( a magam gondolatait neked írtam, ezért hihetted célzásnak), és hiszem, hogy ha útnak indulsz akkor nem a zacc keresése a cél, legfeljebb ott van.
    Kit érdekel? Én már ott tartok, hogy nem érdekel! És nem azért mert szemet akarok húnyni, de kiválasztom, hogy mit érdemes meglátni, és mit nem. Mert most nagyon erre van szükségem!
    Az arra érdemes negatívumot észreveszem. A zaccot pedig hagyom a csésze alján. Nem érdekel.
    Legfeljebb legközelebb nem oda megyek.

    VálaszTörlés
  12. Meg egyébként is, írja le mindenki, amit gondol! Olyan jók a beszélgetések. Sokszor milyen apró dolgok indítják el. Ki hitte volna, hogy pl. a ZACC is megteheti!
    Ez már ennél többről, másról szól, és mégis valami látszólag kis dolog indította el. Ezért jó blogokban beszélgetni, ezért jó, ha leírjuk, ami eszünkbe jut.Legyen az jó, rossz, egyetértünk-e a másikkal vagy sem.
    Vannak okok, amelyek miatt nem utazhatok messzire, hosszabb időre.Ha elindulok, akkor túl akarok látni a falu templomtornyán( jelképesen), feljebb emelkedni az apró hibákon.
    A nagyot úgyis észrevesszük, talán teszünk is ellene, de tudatosan nem keressük az úton.

    VálaszTörlés
  13. A határokon alkalomadtán nagyon hasznos átkelni. :)

    VálaszTörlés
  14. "Mindennek van határa, de mi megkerüljük!" (Ügyvédek és csempészek kedvelt mondása)

    VálaszTörlés
  15. Zé, lehet, hogy önmacerálásra való hajlam,:-) de szerettem akkor is átkelni, mikor az útlevél miatt meg kellett állni. Fontoskodó tekintettel pörgették az útlevél lapjait. Vagy fontoskodtak, vagy unták ők is az egészet, de én éreztem, hogy átkelek. Most meg észre sem vesszük.
    Azért így is jó!:-)

    VálaszTörlés
  16. Trendo, beletrafált a mondás a lényegbe.Bizonyos emberek, bizonyos lényegébe. Én nem csempésztem soha.
    Nem is mertem, nem is volt mit!:-)

    VálaszTörlés
  17. Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet. Eddig csak Prágára figyeltem.

    (Ismét írom a Galaxist...)

    VálaszTörlés
  18. Na igen, tündéri városkák ezek is.
    (Ahol most jártam, fotóztam Neked tulipánágyást, meg egy csomó minden egyebet is.)
    Mikulov hasonlóan kedeves, mint Rust, bár kicsit messzebb van. Ám Telc ma is viszi a pálmát. Holott további szépségekkel találkoztam másutt is, ugyebár, C. Krumlov, vagy Jindrichuv Hradec, vagy....

    VálaszTörlés
  19. Marvin, jó, hogy felhívtad a figyelmem arra, hogy újra írod a Galaxist!
    Prágán kívül nagyon sok szép hely van a cseheknél.Egyszer kellene csinálnom egy ajánlót? Mert a sok év alatt sok figyelemreméltó helyen voltunk már.

    VálaszTörlés
  20. Stali, fotóztál nekem tulipánágyást és egyebeket? Majd megyek hozzád megnézni.:-)
    Igaz, is Jindrihuv Hradec is nagyon szép!
    Múlt héten fedeztük fel Novy Jicin nevű városkát. Talán még szebb a főtere, mint Telcé, bár azt nehéz überelni!:-)

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu