2011. április 18., hétfő

Zabpelyhes keksz

Kérdés: Kell-e a kávé mellé egy kis édesség is?:-)

Válasz: Én meglennék nélküle, de nem csak én vagyok. Olyan kell, ami tárolható egy ideig, valamint a lélek és a test megnyugtatására kapcsolható hozzá az a hit, hogy egészségesebb, mint a sok cukros, sok fehér lisztes, vagy netalán a boltban vett E betűs kis sütik.
Gyűjtöm a  nem fehér lisztes, nem fehér cukros recepteket.Most, hogy belegabalyodtam ebbe a súlyleadós tervbe és a megvalósításába, azóta különösen. Hangsúlyozom a lélek megnyugtatására is gyűjtöm a recepteket. Mert az lenne a legegyszerűbb, ha nem ennék a kávéhoz süteményt, de aztán bekattan a Carpe Diem szemlélet, és egy darab süti ki is elégíti ezirányú vágyam adott pillanatban. Nem sűrűn, mert önbecsülés is van! Amit elkezdtem fogyás terén, azt be is akarom fejezni.
Egy  darab mégsem egy tepsi piskóta-szerű valami, amit a pazarlás elkerülése végett, meg is kell enni.
Nem egyedül, de más is elutasító mostanában, ha sok édességről van szó.
Köszönet Limarának és az emlegetett Andreának. Megszületett a süti.

Előkészületek:

A mogyoró törése.


A szárazanyagok összekeverése.


Szárazanyag és nem szárazanyag összekeverése.


Végeredmény!



A végeredmény kávéval!:-)

Tanulságok:
Kisebb kupacokat fogok tenni legközelebb nyersen a tepsibe, mert megnő. Ez a képen egy általam félresikeredettnek hitt méret, ami a legkisebbek közül való. Éppen ekkorára képzeltem volna a többit is.
Máskor lesz otthon sütőporom, most nem volt, pedig azt hittem van. Vaníliás cukor volt az, amit sütőpornak hittem. Hogy miért olyan egyforma a zacskója?:-)
Szerencsére szódabikarbóna volt itthon.

14 megjegyzés:

  1. Ettél már mandulás cantuccinit? Tudod, azt a kétszersült félét, amit az olaszok kávéba vagy egy pohár borba mártogatva esznek? :)
    No, azt kéne kipróbálnod...

    VálaszTörlés
  2. Jó kis süti lehet! A Zsolnay csészéd tányérján pont elfér a legkisebb! :)

    VálaszTörlés
  3. Trendo, még nem ettem. Sok mindent nem ettem még.Előbb az ajánlásodra megkerestem a receptjét, és kipróbálom.
    Köszönöm.
    Tipitá, még jó, hogy véletlenül kisebb méretűeket is csináltam.
    Megjegyzem, a nagyobb is jó volt. Az is fogy!:-)

    VálaszTörlés
  4. Szia Éva, képzeld, múlt héten 3x sütöttem zabpelyhes kexet! Annyira fini! (Én sem gondoltam volna, hogy megnő sütés közben, de nagyon jót tesz neki a szódabiakrbóna.)
    Magok nálunk nem voltak, de sok fahét igen:)
    Egészségetekre:)))

    VálaszTörlés
  5. Valami nagyon hasonlót szoktam én is készíteni: tökéletes délutáni tea mellé, hetekig eláll (sőt, az idő múlásával egyre finomabb lesz), és a legfontosabb: boldogan esszük, mert egészségesebb, mint a bolti, tartósítószeres társai! Itt pontosan tudom, mi kerül bele. És igen, szép nagyra nő, van olyan, hogy sütés közben összenőnek::))
    Szép hetet Neked!

    VálaszTörlés
  6. M.! Én is mindig tanulok írni, leginkább az utólagos elnézések kérésekor gyakorolok. Semmi baj, mintha magamat látnám, olvasnám.
    :-)))Még nem is volt sok hiba hozzám képest!:-)
    Lehet, hogy a sütőpor nem növesztette volna meg ennyire? ( Megoldás, ha nyersen kisebb gombócokat formázok a villás lapigatások előtt.) Igaz, a szódabikarbóna funkciója is ugyanaz, mint a sütőporé. Semmi gond. Legközelebb zabpelyhes lepényeknek fogom hívni, nem keksznek, és máris rendben lesz minden!:-))))Legfeljebb eggyel lakunk jól, a kicsiből meg több is kell!:-)

    VálaszTörlés
  7. Dorka, most olyan mániám van, hogy tudni akarom, mit eszünk. Nem is mánia, jogos igény.Írtam már, hoyg besokalltam. Annyira elegem lett az E betűs micsodákból. Régen, mindig tudták mit esznek, mikor nem volt ennyire sok előre gyártott süti, amiket persze tartósítani kell, és tesznek is érte. Meg kívánatossá is fújni, színezni, illatosítani.Azért is tesznek sajnos!
    Régen levágták a maguk etette disznót,csirkét, tudták honnan a tojás stb. Ha kert van, az is jó. Munka is van persze vele, ezt elismerem.
    Lakótelepi erkélyem minderre kevés helyet adna:-), tehát próbálok okoskodni, hogy mi az, amivel valamennyire megúszhatnám a sok vegyi, tartósítós izémizét...

    VálaszTörlés
  8. Igen, összenőttek a kekszek, még melegen szétvágtam őket!
    Amúgy meg milyen jó illat volt a konyhában, lakásban...

    VálaszTörlés
  9. Trendo, mint írtam megkerestem a Cantuccinit. A "Mindmegetté"-ről szedtem le, majd egyszer jöhet a próba.
    Ideteszem, hátha más is kedvet kap hozzá:

    Mandulás szeletek - Cantuccini

    Hozzávalók:
    kb. 45 darabhoz:
    25 dkg egész mandula
    1 narancs
    3 tojás
    17,5 dkg cukor
    45 dkg liszt
    1 teáskanál sütőpor
    vaj a tepsihez
    Elkészítés:
    A mandulát durvára összevágjuk. A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.

    A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a narancs héját és levét. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a habos masszába dolgozzuk. Lisztes kézzel simára dolgozzuk a tésztát, belekeverjük a mandulát, és 3-4 darab kb. 5 cm átmérőjű rudat formázunk belőle. Kivajazunk egy tepsit, ráfektetjük a rudakat, és a sütőben kb. 35 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, kissé hűlni hagyjuk, majd ferdén, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Ismét a tepsire fektetjük, és további 10 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Kávéhoz, édes borhoz kitűnő!

    Munka: kb. 25 perc
    Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
    1 adag (kb. 5 keksz): 445 kcal

    VálaszTörlés
  10. Mi csokidarabkákat is szoktunk beletenni. Sajnos úgy hízlalóbb. Érdemes kipróbálni mégis, mert nagyon finom lesz tőle.
    A brokkolis receptedet holnap elkészítem. Böjtös napokra kíváló ötlet. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  11. Finom lehetett, gondolom jogos a múltidő :-)))

    VálaszTörlés
  12. Györgyi! Olvastam Limaránál is, hogy csoki kellett volna még bele a kisfia szerint is. Én szándékosan nem tettem.
    A brokkolis ételhez jó étvágyat.

    VálaszTörlés
  13. Alterego, még jelen időben is beszélhetünk róla.Csak mértékkel...:-)

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu