2011. március 21., hétfő

Vasárnapi séta


Vasárnap a levegőzést úgy oldottuk, meg, hogy elmentünk megint Deutschkreutzba vízért, de előtte megálltunk Kópházán egy sétára. Van a falu határában egy domb. Szőlővel ültették be jobbára, felfigyeltem egy meszelt házra is, amely ha jól látom, nem magántulajdonban van. Mellette van egy szalonnasütőgető hely. Most engem ez nagyon nem érint, mióta új életmódba kezdtem a kilóim miatt. :-)

A séta igazi célja viszont sokkal magasztosabb látvány, egy pléhkrisztus volt. Olyan sokszor elmentunk már a domb mellett, de úgy beleolvad a tájba, hogy messziről igazán észre sem vettük. Meg kellett mászni a dombot, hogy feltűnjön. Miután felfedeztük, akkor már tudtam, hogy visszajövünk. Tavasszal láttam meg először virágzó kökénybokrokkal körülvéve. Most a  virág elmaradt, még korai, de a látvány gyönyörű volt így is.


Szeretem az időjárásnak kitett, pergő festékű, fakuló, időnként átfestett, útszéli, Kondor Bélát is megihlette pléhkrisztusokat. Tavaly áprilisban így nézett ki a feszület a virágzó kökénybokrok takarásában:


"Mikor a hegyen már tavasz
fehér kökényvirág
lobban, s széljáték szétviszi
friss öröm bánatát...."

( Lelkes Miklós: Mikor a hegyen - részlet)

7 megjegyzés:

  1. Szép látvány a fehér csipkefügöny mögé rejtett pléhkrisztus.
    Jó néha bolyongai ismeretlen tájakon, sok kincset rejtenek, főleg, ha szeme van rá valakinek.
    Neked igen, van!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem az útszélén álló kereszteket, a pléh Krisztusokat és a kőből lévőket is.
    Meglepően sok van belőlük, több mint gondolnánk.
    Egyszer egy ilyen kereszt alatt ért, egy majdnem végzetes, baleset Ausztriában. Meggyőződésem, hogy a segítség "Tőle" jött.Annak a tavasznak a legszebb harangvirágjával köszöntem meg az életemet.

    VálaszTörlés
  3. Judit Eszter, az érdekes az, hogy én ebben a faluban gyerekeskedtem. Nem is ismeretlen a táj.Ezen a dombon viszont soha nem jártam. A falu másik végén, egy forgalmas úton átmenve juthattam volna el oda.Maradtam a hozzánk közel lévő játszóhelyeken. Az is a falu végén volt, bár én inkább otthon babáztam és olvastam.

    VálaszTörlés
  4. Alterego, de szép lehetett az a harangvirág.
    Igen, sok van belőlük szerencsére. Egy hosszabb autóúton, gyakran nézegetem őket. Voltunk egyszer Szlovákiában ruszinok lakta vidéken. Ott fantasztikusan sok volt. Csak ámultam és csodáltam őket.Andy Warhol( pop art) múzeumban voltunk a szüleinek a szülőhelyén és a környékén. Ausztriában is sok a kereszt: pléh, kő. Egyik figyelemreméltóbb, mint a másik.

    VálaszTörlés
  5. A legismertebb "pléhkrisztus-festő" Vass István költő felesége, Szántó Piroska volt. A hatvanas-hetvenesévekben rendre megörökítette a még fellelhetőeket.

    VálaszTörlés
  6. Alterego, azért van ilyen sok és néha nemvárt helyeken is, mert:
    1. Birtoktestek határpontjaihoz, dűlők elágazásaihoz
    2. Emlékezetes események helyszínéhez
    sokszor állítottak ilyet.
    Sok a "fogadalmi" vagy "hálaadó kereszt" is.

    VálaszTörlés
  7. Trendo, köszönjük az információt!

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu