2010. december 23., csütörtök

Szeretettel


Áldott, békés karácsonyt kívánok minden kedves látogatómnak!

16 megjegyzés:

  1. Évikém! Neked és Családodnak mi is kivánunk Nagyon Boldog, Békés, Áldott karácsonyt. Köszönet az egész évi sok szépért. Puszi: Zsóka

    VálaszTörlés
  2. Zsókám! Egészséget és nyugalmat kívánok Neked és a családnak.Puszi!

    VálaszTörlés
  3. Áldott Karácsonyt kívánok nektek!
    Nagy szeretettel:Ilda

    VálaszTörlés
  4. Szeretettel kívánok áldott Karácsonyt, békét, nyugalmat, gyertyafényt, melegséget, reménységet.
    Évi Isten éltessen! Boldog névnapot!

    Tűz és szalma.

    Kik veszik körül a betlehemi jászolt?
    Nem a történetit, a valóságosat, hanem azt, ami a századok során a képzőművészeti alkotásokban realizálódott? Valamennyien ismerjük őket: az angyalokat és a térdeplő három-királyt. S tudjuk azt is: a valóságban némileg másképp történt. A képzelet kikerekítette és átalakította a valóságot.
    De épp ez az érdekes: hogy mivel övezte körül a képzelet az evangélium beszámolóját? Mit és kiket állított a karácsonyéj bölcsője köré?
    A teljes létet. A teremtő Isten köré a teljes teremtett valóságot. A csillag: a kozmosz küldötte, minden csillag nevében. Az angyalok: a láthatatlan erők és szellemek képviselői. A barlang: a föld, amely szívéig megnyílt az Újszülött fogadására.(Vele a föld öle van jelen: melegével és minden terményével.)
    A barmok: az állatvilág. A szalma:(ugyanaz, ami a barmok párája-lehelete.)
    A növényvilág melengető jelenléte. A pásztorok és a királyok: az egész emberiség.
    Ebben a legendás együttesben némán az is benne van- tudatosan vagy öntudatlanul-, hogy Jézus a megtestesüléssel közvetve az egész teremtett világot magára öltötte. Az emberi testtel az egész anyagi világgal való testvéri összefüggést, a test egyetemes súlyát, az anyagnak egyetemes köntösét, amelyet a nehézkedés roppant öltései fognak egybe.
    Az emberiség ezzel nemcsak tulajdon életét, hanem magát az egész létet is a Kisded vállaira helyezte. Jászolábrázolásával így vall, erről tanúskodik maga az ember.
    Ez tehát az elmúlt századok tanulsága. De mit raktunk mi a jászol köré? A kérdés zavarba ejtő. Mert ha szétnézünk: látjuk, hogy szinte semmit a mi korunk jelképei közül.
    Mégis azt hiszem, emiatt nincs okunk nyugtalanságra. Az előző korszakokban sokkalta hosszabb volt egy-egy tárgy egy-egy foglalkozás sorsa, szükségszerűen plaszticitása is. Gyermekibb volt a világ, egyszerűbb szemléletesebb.
    De hiszen nem is ez a lényeges. A döntő: a szeretet és a hit, a felismerés, mely a létezés egészét a megtestesülés köré tömörítette, könyörgő és védelmező gesztussal, ahogy az eleven tenyér óvja a gyertyalángot.
    És itt már lényegbe vág a kérdés: vajon életünk, létünk, szívünk és agyunk, érzelmeink és felismeréseink egészével fogadjuk-e, vesszük-e körül mi is e változatlanul nagy pillanatot, az isteni szeretet megtestesülését? És meghoztuk-e, itt van-e a maradék szalma, mit tudatunk és ismeretlenjeink didergő fennsíkjáról összehordtunk az Ő melengetésére?
    Mert nem is lehet Őt másképp szeretni, és másképp befogadni, mint ahogy azt a régi korok tették, belehelyezve Őt a kozmosz szívébe.
    Jézus mindenünkre igényt tart, és nekünk is mindenünkkel együtt kell hozzáhajolnunk. Marék szalmánkon csak így kaphat lángra az isteni szeretet tűzvésze.

    Pilinszky János

    VálaszTörlés
  5. Eszterem, köszönöm, hogy elhoztad ide ezt az írást. Itt olvasgatom, és gondolkozom rajta. Tanultam belőle most.

    VálaszTörlés
  6. Boró, köszönöm!
    Nagyapám Ádám volt. Ha fiú lettem volna, tiszteletére Ádám lettem volna. Így sikeredett!:-)

    VálaszTörlés
  7. Boldog, Áldott Karácsonyt kívánok Neked és Isten éltessen:csin-csin!

    VálaszTörlés
  8. Békés Karácsonyt kívánok, és boldog új évet!
    Vén

    VálaszTörlés
  9. Véngabi!
    Neked is ott fenn a hegyekben.:-)
    Kikapcs' a gép, megyek ünnepelni!

    VálaszTörlés
  10. Őszintén remélem, hogy gyönyörűséges blogkuckódban lesz jövőre is egy zug, ahol lekucorodhatok, szerény töboz-ajándékaimat lerakhatom.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon kellemes es bekes unnepeket kivanok neked ! Sok-sok szeretettel,Kati :)

    VálaszTörlés
  12. Boldog Karácsonyt kívánok Neked és Szeretteidnek.

    VálaszTörlés
  13. Kati, Phaedra! Köszönöm, szép lett a karácsonyunk.Együtt voltunk, élveztük.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu