2023. május 5., péntek

Olvasás

Milyen jó kézbe venni egy könyvet, amit előzőleg kiválasztottam az elém kerülő ajánlatok közül. Külön öröm, ha megtalálom a könyvtárban is némelyiket. Viszem a könyvespolcok között magammal, mély örömmel gyűjtöm, és már akkor elképzelem magamban őket a fotelom mellett. Ott tornyosulnak a még nem olvasott könyvek, majd idővel átkerülnek a már olvasottak oszlopába.
Megnézem, hogy melyiket milyen papírra nyomták, milyen betűkkel. Leveszem a kívüllévő borítót, és megnézem milyen a fedele magának a könyvnek. Végigsimítok rajtuk. Elolvasom a borítóra írt szöveget. Ha vannak illusztrációk, képek, akkor azokat is tanulmányozgatom. Pörgetem a lapokat, hallom a zizegő hangot közben. Megcsap az olvasás szele, ahogy gyorsan egymást követik az oldalak. Ha nem magyar az író, megnézem az eredeti címet és a fordítót is. 
Kinyitom, becsukom az éppen kezemben lévő könyvet. Még várok vele egy kicsit. Félreteszem egy kis időre. Hadd ébredjen tovább a kíváncsiságom iránta. Végigcsinálom a fent leírt szertartást a következővel is. Vágyom már a percre, amikor elkezdem olvasni az éppen aktuális kiválasztottat. 
Elmentem újra nem is olyan régen a könyvtárba, és a következő könyveket hoztam haza:

Lesznai Anna: Kezdetben volt a kert
Agota Kristof: Trilógia
Linn Ullmann: Mielőtt elalszol
Ali Smith: Tavasz
Andai Ferenc: Mint tanu szólni ( Bori törénet)
Alessandro Baricco: Selyem
Márai Sándor: Itália életérzés
Tan Twan Eng: Az esti ködök kertje
Steiner kristóf: Hajónaplók


18 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis vàlogatás. Még ötletet is adtál, mert épp befejeztem és viszem délután vissza a könyvtárba(Stanley Tucci Életem az ételeken àt- most ez volt soron, mert könnyedebbre vágytam a közel 1000 oldalas Sarum súlya után 🤭) A Baricco-t olvastam, a Trilógiát is, hú, hát az nagyon kemény...
    Jó olvasàst Éva, kedvesek a szertartásaid, olyan igazi évásak🤗

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A blogokat is olvasva én is merítek ötleteket. Leírom azonnal egy füzetbe annak a könyvnek a címét, amihez kedvem van, amihez a blogíró kedvet csinált. Viszem magammal a könyvtárba a füzetet, és válogatok a könyvek között. Ha könyvekben találok utalást egy másik könyvre, azt is elolvasom. Ha tetszett egy író könyve, akkor még olvasok tőle.
      Sokszor újra elolvasok könyveket. Ha bárhol hallok vagy olvasok egy olyan könyvről, amely nekem bizonyára tetszeni fog, akkor felírom a címét, és keresem. Olyan sokféleképpen lehet felfigyelni egy-egy könyvre.
      Vannak persze csalódások is, miért ne lennének, de talán még én nem vagyok elég érett a könyvre, vagy a könyv nem elég érett hozzám képest. Minden lehetséges.
      Jó olvasást kívánok neked is.:)

      Törlés
    2. Éva,nem vagyunk egyformák, volt hogy küzdöttem könyvvel, háromszor nekikezdtem, s évek múlva a kedvencem lett. Megértem rá? Jókor vettem ismét a kezembe?

      Törlés
    3. Rám még Thomas Mann: József és testvérei c. regénye vár. Úgy érzem, hogy eddig nem jött el az ideje számomra, de egyre inkább megérek rá. Őszre vagy télre tartogatom, a hosszú estékre, amikor elmélyedhetek benne.
      Érdemes kivárni a megfelelelő időt, ahogy te is tetted. Megértél rá, jókor vetted a kezedbe. Mindegy is, a lényeg, hogy egyszer csak tetszett.

      Törlés
  2. I like to choose a book and look if I will like it before I buy it. My husband chooses differently and is often disappointed and the book goes to the book box for everyone in town close to his working place. It’s also a kind of ceremony when I buy a new book! Very special!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I have not bought books for a long time.I am a member of a local library and go there with a list of the titles of the books. I want to read them. So I am almost never disappointed, because I know what I want to take home from the library. If I do not like some of them I simply bring them back.
      I read a lot.
      Enjoy your trip to the Netherlands.

      Törlés
  3. Éva, csodállak, hogy ilyen módszeresen és ilyen sokat olvasol még! Én, bevallom, csak szaporítom az olvasnivalót, vagy a képernyőről olvasok manapság többet, mint papírról... Nem gondoltam volna, hogy öregkoromra esek ebbe a rabságba!... Mea culpa...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem olvasok képernyőről. A hagyományos könyv híve vagyok. Míg depressziós voltam nem olvastam egyáltalán. Nagyon hiányzott, de nem tudtam könyvet venni a kezembe. Ez is az egyik tünet volt, az érdeklődés teljes hiánya.
      Most éppen Tan Twan Eng: Az esti ködök kertje c. könyvet olvasom, és nagyon tetszik. Tegnap egész délután olvastam. Elolvasom a magyarul megjelent másik könyvét is, az Esőcsináló-t.
      Nagyon szeretek olvasni, elnyomja a TV nézést szerencsére.Volt ez másképp is, de örülök, hogy így alakult mostanra. Jó dolog a nyugdíj is, több időm van.

      Törlés
  4. Olyan szépen írtál az olvasási szeretetedről!
    Tudod mit (is) szeretek a könyvekben? Az illatukat. Mindegyiknek más, ahogy a tartalmuk is. Régebben sokkal jobban rabja voltam a könyveknek, hajnali két óráig képes voltam olvasni, ma már nem megy, de azért a rajongás megmaradt iránta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A könyvek illatát én is nagyon szeretem. Mikor újak, még friss nyomda illatuk van, később már ez elmúlik, és kezd könyvtár és otthon illatuk lenni.
      Én sem tudok már sokáig fent maradni, hogy olvassak. Nappal olvasok inkább, és este kb. fél 11-ig. Maradjon is meg számunkra az olvasás iránti rajongás.
      Miután leírom azt a kommentet, elkezdem olvasni az éppen soros könyvet. Egy kis vasárnap délutáni örömmel töltött elfoglaltság vár rám.

      Törlés
  5. Legutóbb Ljudmila Ulickaja: Az igazi nevem című könyvét olvastam. Új könyv volt, még érezni lehetett a nyomtatott betűk illatát. Belelapoztam több helyen, olvasgattam belőle, aztán elkezdtem az elejétől. Nem csalódtam, az írónő 80. születésnapja alkalmából jelentették meg a könyvet. A saját életéről írt egy rövidebb regényt és a könyvben hozzátettek több elbeszélést is. Érdekes volt a régi Szovjetuniót felidézni. Hamar kiolvastam, érdekelt és nem is volt túl vastag a kötet. 😄 Kicsit ismerős is volt az a világ, az én ifjúságom világa. 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvastam már Ljudmila Ulickajától, de ezt a könyvét még nem. Régen éreztem új könyv illatát, mert régen vásároltam könyvet. Mostanában rászoktam a saját régi könyveimre és a könyvtáriakra. Ha egyszer eljutok könyvesboltba, venni fogok néhány újat biztosan.
      Megnézem, hogy ez a könyv megvan-e a könyvtárban, és elolvasom. Köszönöm az ötletet.

      Törlés
    2. Nagyon szívesen! Mostanában jelent meg.

      Törlés
    3. Én az Örökbecsű limlom-ot olvastam tőle.

      Törlés
  6. Az Esti ködök kertjét többször olvastam. Mindig mást ad. Lesznai könyv örök kedves. A múzeumot akartam pár eve megnezni, nem sikerült. Baciccot én is szeretem ,s Ulickajat olvasva (is) olvastam bele magam abba a korba. Majd teszek fel pár könyvet a blogra, a
    Mik nekem nagyon tetszettek,hátha találsz neked valót. Mostanában ezer más van, fáradtság, de érdekes mellettem is a fotel mellet tornyosulnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Figyelem a blogodon, hogy mindig ajánlsz könyveket és filmeket is. Nagy olvasó vagy te is. Várom, hogy milyen könyveket fogsz feltenni a blogodba, biztosan lesz közöttük, amiket kiveszek a könyvtárból, ha meglesznek. Az is lehet, hogy megveszem őket.
      Most is ott vannak a fotelom mellett a könyvek. Jó rájuk nézni.
      Van egy hosszú listám most is, hogy mit szeretnék elolvasni. Vannak saját könyveim is, melyeket nyugdíjas koromra tartogattam. Azok is sorra kerülnek. Pl. Thomas Mann: József és testvérei. Az egy nagy vállakozás lesz.

      Törlés
  7. S én könyvet olvasó vagyok, a kütyün való hosszabb szövegolvasas zavar.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is maradok könyvet olvasónak. Csak részleteket szoktam olvasni kütyün, és az alapján döntöm el, hogy elolvasom-e könyvben azt a könyvet.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu