2021. július 7., szerda

Levendula




Szeretem, ha van itthon a kis vázáimban, van több helyen is lakásban. Szeretem a levendulaolajat és a szappant is. Van fehér levendula is innen nem messzire egy bank előtt, az utcát díszíti. Van levendulás bögrém is, még Kőszegen vettem nagy örömmel. Levendula díszítéses papírszalvétám is van. Jól fel vagyok szerelkezve mindennel.:)
Tetszik a színe is, ha találok az utcán, akkor elmorzsolgatok egy szálat az ujjaim között, és szagolgatom. Ma is megtettem, és nagyon jól esett, mélyen beszívtam, és örömmel raktároztam el magamban az illatát.
Kellene tartani a szekrényemben is, de odáig még nem jutottam el, de ami késik, nem múlik. 
Egyszer vettem egy kis levendulás párnácskát is. Levendulaszínű, fehér pöttyös anyagból készült a párna, itt van a számítógépem mellett. Néha meggyömöszkélem, és akkor jön ki belőle az illat.
Egyik kedvencemben, Thomas Mann: A varázshegy című regényében Hans Castorpnak egy zöld levendulaszappana volt a tisztálkodásához:
"Hans Castorp attól tartott, hogy átalussza a reggelit. Olyan kimerült volt előző este; de korábban talpon volt, mintsem kellett volna, s így volt ideje bőven, hogy tüzetesen elvégezze reggeli szertartásait  - rendkívüli civilizált szertartások voltak ezek, egy gumikád, valamint zöld levendulaszappan és hozzátartozó fürdőkefe játszották benne a főszerepet..."
Egyszerűen szép, nem hivalkodóan kedves növény. 
Hozzátartozik a Balatonhoz is, főleg Tihanyhoz és Dörgicséhez. Nem tudtam soha ellenállni neki, és egy-egy szálat betettem a gomblyukamba és a hátizsákom zsebébe is, míg sétáltunk. 





33 megjegyzés:

  1. Egy újabb közös pontunk van, a gyertyák, bögrék mellett. 😊. Nagyon nagyon szeretem a levendulát, és nem állom meg, hogy egy-egy szálat betegek a táskámba, pénztárcába, zsebbe, ide-oda. A lakásban is van több helyen. A munkahelyemen az utolsó években szinte már csak a levendulás sövényt kedveltem, gyönyörű volt és többször virágzott. Néha még novemberben is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg ez is egy közös pontunk más egyebek mellett.Én is teszek sok helyre belőle a lakásban és máshova is. Még novemberben is virágzott? Ez egy kész csoda.
      Megfigyeltem, hogy a falvakban a házak előtt sok helyen van belőlük.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Megértettem a javításod nélkül is. :) Viszont ebben is egyformák vagyunk. Ha valamit elírok valamelyik kommentemben, akkor azt azonnal javítani akarom. Mert egyszerűen zavar, ha úgy marad. Mindig visszaolvasom amit leírtam, de egyszerűen nem veszem észre a hibát. Automatikusan jól olvasom.

      Törlés
    2. Igen, így vagyok ezzel én is. Ha valamiért mégis elmarad a javítás, pl. későn veszem észre, az tovább idegesít:)
      A visszaolvasáskor fejben tudjuk, mit akartunk írni, így átsiklik a szem a hibán.

      Törlés
  3. Szerintem nagyon sokan szeretik a levendulát. Annyi mindenre használják! Szeretem a színét, az illatát, az egész növényt úgy ahogy van :)

    Évekig rengeteg volt nekem, három nagy bokrom volt, a tavalyi felhőszakadás okozta "árvíz" miatt napokig vízben állt, a halála lett :((( Az idén nincs először friss csokrom, tele van a lakás a régebbiekkel, amik még szépek.

    Nagyon tetszik a bögréd!! :) Kőszegen vettem én is egy levendulásat (a vár melletti parkolónál lévő ajándékboltban) azóta is a legkedvesebb, minden reggel abból capuccinózok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem lehet nem szeretni. Egy szál is szép, a csokor is, de a bokor is az. Tetszik, hogy olyan gömbölyű.
      Sajnálom, hogy a tieid kipusztultak, mert napokig vízben álltak. Nekem is régiek vannak itthon idén.
      Én teázni szoktam ebből a bögréből.

      Törlés
  4. Emailben küldtem egy pár csokornyi frissen szedett levendulát Neked.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Megnéztem, gyönyörű a kép. Nagyon kedves tőled.

      Törlés
  5. I have cut my lavender today and will let it dry to make small bags to put in my wardrobe.
    Have a nice evening!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Your wardrobe will have a good smell. It is a good idea. Enjoy it! Have a nice day!

      Törlés
  6. nálunk a város (Makó) tele van levendulával, olyannyira, hogy csokrait ingyen osztogatják!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen kedves ötlet, hogy ingyen osztogatják a levendulát Makón. Itt is van az utcákon, de nem annyi, hogy osztogathatnák. Körforgalmakban van főleg.

      Törlés
  7. Én is szeretem, kedves, szép és hasznos. Egyre több helyen található egész levendulamező, például már Kőröshegy környékén is.
    Mikor (nagyon régen) Párizsban voltam, málhás szamarak hátáról árultak levendulacsokrokat. Jópofa látványosság volt a város utcáin. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fanciaország tele van vele, különösen Provence. Milyen kedves látvány lehetett, hogy szamarak hátáról árulták őket. Én Dörgicsén láttam nagy levendulamezőt. Felejtetlen élmény volt. Gyakran visszamentünk oda évenként. Kőröshegyen még nem voltam.

      Törlés
  8. A levendula illata mindig felüdít és megnyugtat, még akkor is, ha nem vagyok éppen "ideges". :) Van egy bioboltos Dorogon, nála sok kézműves termék kapható, pl. óriási, vagy húszdekás levendulaszappan, a fehérnemű között a szekrényben utolérhetetlenül otthonos illatot áraszt. Anyukám kedven kölnijére, a 4711-re emlékeztet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 4711, nahát, ezer éve nem jutott eszembe. Anyai nagymamám kedvence volt.

      Törlés
    2. Klári, de jó! Akkora levendulaszappan a szekrényben! Nekem is van itthon levendulaszappanom.Fürdéskor, zuhanyozáskor használom. Teszek levendulaolajat is a fürdővizembe és télen a párologtatómba. Milyen kellemes illata tud lenni.
      Nekem is van itthon 4711-em.

      Törlés
    3. Rhumel, olyan igazi anyukás, nagymamás illata van a 4711-nek. Ahogy írtam Klárinál nekem is van itthon ebből a kölniből.Itt van a fürdőszobában a tükör alatt.

      Törlés
  9. Van 3-4 bokorral, fel is teszek néhány képet....
    Nem szedem le az idén, inkább hosszú perceken át figyelem hogyan zümmögnek a méhek, poszhéhek és mindenféle kis csíkos jószágok. És a pillék, lepkék!
    Lenyűgöző.
    Majd, ha elvirágzik, no akkor jut belőle a szekrénybe. Anyukám, hogy ne peregjen szanaszét zokniba tette, s azután a szekrénybe... biztos akad egy-két fél pár, árva zokni nálam is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márta, várom a képeket.Nagyon hangulatosan írtál a kommentedben róla. Szinte látom a "kis csíkosokat", a lepkéket. Tedd is őket a szekrénybe, kívánom, hogy találj árva zoknikat nekik. Nekem nincs levendulám, így nem tudom megtenni, de a lakást díszítem vele. Most régiek vannak nálam, de ezek is jó látványok.

      Törlés
    2. Én is zümmögtetek, ide főleg fehér, tán citromlepkék járnak, oly kedvesen röpdösnek közöttük.

      Törlés
    3. Szerencsés vagy, hogy láthatod őket. Gyönyörő kerted van, vágynak oda a lepkék is.

      Törlés
  10. De jó, szinte mindenkinek van levendulás története! Nálam is van a kertben, állítólag a rózsabokrok szeretik a szomszédságukat. Níár vágán levágjuk a lányokkal a virágaikat és megszárítom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Közkedvelt növény, történetekre ihlet.:) Szinte minden háznál van, ahogy olvasom. Ha én nem lakótelepen élnék, biztosan nekem is lenne a kertemben vagy a ház előtt.
      Jó " szüretet" kívánok a lányokkal nyár végén. Gondolom, hogy díszíted vele a lakást, és talán a szekrénybe is teszel belőlük.

      Törlés
  11. Vajon miért nem lett az utolsó mondat eleje "nyár végén" ?...

    VálaszTörlés
  12. A levendula nálunk is nagy kedvenc, csak egy virág előzi meg nálunk a rozmaring. Sokat próbálkoztunk mindkettő nevelésével a lakásba, meg a hozzá tartozó erkélyen, sikertelenül. A hétvégi telken mindkettő nevelése sikeres, a rozmaring hatalmas bokorrá fejlődött 3 év alatt, de a levendula is, néha kétszer is virágzik egy évben. Hozunk is föl a lakásba rendszeresen mindkettőből.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ügyesek vagytok a két növénnyel a hétvégi telken. Úgy látszik azt a helyet szereti, nem a lakást és az erkélyt. Én is szeretem a rozmaringot is. Már másodszor olvasom, hogy kétszer is virágzik a levendula egy éven belül. Hálás nővény, megajándékozza a tulajdonosát a gyönyörű virágjával.

      Törlés
  13. Mi nagyon szeretjük a levendulát, minden formában :)

    VálaszTörlés
  14. Idén kipróbálok olyat, hogy szárított levendulára, bodzára, kakukkfűre öntök kicsi üvegbe mézet, és hagyom hogy átjárja az íz. Kíváncsi vagyok mi lesz belőle, mennyire lehet majd érezni rajta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is kíváncsi vagyok rá. Majd találj módot rá, hogy beszámolj róla.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu