2011. április 8., péntek

Péntek délután

Eljött a péntek délután, és sárként telepszik rám a fáradtság.Hosszú volt a hét, este 10-ig dolgoztam tegnap, későn kerültem utána ágyba. Reggel korai kelés, utána Anyuval kórházba kontrollra. Miután hazaértünk, én gyorsan még összekaptam magam, és elindultam bevásárolni. Jővő héten főzőcskézem magamnak.Munkahelyi étkezés lemondva. Sok a cukor, a rizs, a krumpli, a tészta.Illetve az én mostani étkezési tervemhez képest sok.
Ismerkedem olyan ételekkel, melyeket eddig ettem  vagy egyáltalán nem. Látszik, hogy sokat tanultam, és kíváncsi vagyok most sokmindenre. Vettem bulgurt, kölest, van itthon lencse. Nádcukor, gyümölcscukor is került a kosárba, mert a cukrot végképp nem akarom elkerülni. Mindig mindenből kell a szervezetnek, csak visszafogom magam, és az alapanyagból a legelfogadhatóbb, nem hízlaló vagy egészségesebb változatát keresem.
Barna rizs tartalékok is feltöltve, szója is, teljes kiőrlésű liszt is. Brokkolit is vettem, tervem van vele a vasárnapi ebédre.Nem sorolok fel mindent, de málhás szamárként jöttem haza. Hátam még mindig fáj, pedig egy kád vízben lazítgattam az előbb.
Ma délutánra terveim voltak még, de NEM! A lakás aránylag rendben, tegnap kiporszívóztam fürdő, konyha rendbetéve. Vasalnivaló, mosnivaló nincs. Nem fogok keresni munkát. Igenis végiglustálkodom ezt a délutánt. Úgy érzem aludni is fogok. Kinn nagy szél, borult az idő, nem vágyom ki.
Ezt a könyvet is fogom lapozgatni. Nem tudtam otthagyni a  a boltban kb. egy hete. esz az alvásra vagy csak a pihenésre.


18 megjegyzés:

  1. Holnap könyvtárba megyünk és megpróbálom kölcsönözni azokat a könyveket, melyekről Nálad esett szó mostanában és még nem olvastam.Hozzáírtam a listához ezt a könyvet is :-)))

    VálaszTörlés
  2. Jó volt olvasni Tőled a péntek délutáni nyugalomról. Ez ma nekem nem jött össze, de ígérem, holnap pótolom.
    Nagyon szépen állítod össze az étrendedet: igaz, hogy nem jó teljes mértékben megvonni bármelyik alapvető táplálékot sem a szervezettől.
    A könyvet pedig én is kikeresem a könyvtárból - nem is tudtam, hogy megjelent:)
    Múltkor a Te hatásodra kerestem elő Balázs könyvét a polcról - pár estén újra olvastam, és felfedeztem benne olyan számomra hasznos mondanivalókat, amiket első olvasatra nem "láttam" meg:)

    VálaszTörlés
  3. A pihenessel nekem is mindig bajom van, pl ma is.Mindig munkat keresek, mint most is, amikor egyedul , teljesen egyedul lehet elvezni a csondet.

    A konyvvel kapcsolatban, a filmet is lattad Eva?Diane Lane foszereplesevel, remelem ez az a konyv es nem irok hulyeseget.Nekem a film van meg, es az is lehet megnezem , konyv hijjan:)

    JO pihenest Neked!

    VálaszTörlés
  4. Alterego, remélem teszeni fognak, de azt hiszen nincs meg annak a kockázata, hogy nem. Ha valaki, nagyon mély tartalommal bíró, tragikus kimenetelű könyvet akar a kezébe venni, akkor persze nem. De azt hiszen te most úgyis tudod, kb. mit kapsz. Pihentető, életélvezetre tanító, hangulatos könyvet.

    VálaszTörlés
  5. Dorka, próbálom tartani az egyensúlyt. Ha megvonnám magamtól teljesen pl. a szénhidrátot,akkor talán gyorsabban fogynék. De mi értelme lenne? Mindenből enni akarok, de tanulom, hogy miből milyen fajtát, mit. Élvezem, olyan tudást szerzek most, melyre szükségem van. Nem mondom, hogy mindent tudok( hol vagyok mág attól, és nem is fogok soha), de jó elmerülni benne, próbálgatni recepteket, ismerkedni új dolgokkal.Ezek az élmények még inkább előttem vannak.
    Én is szívesen fogadok könyv- és filmajánlásokat. Lehet, hogy én sem tudok úgy ajánlani úgy, hogy tetsszen is másnak, de hátha, és akkor máris jó. Tudnék ezeknél komolyabb könyveket is, de valami pihetető, szórakoztató, mégis igényes,hasznos olvasmány illik szerintem ide ebbe a blogba, és tartom is magam hozzá.

    VálaszTörlés
  6. Ágnes, mivel te később, mostanában csatlakoztál blogom olvasói közé, talán nem tudhatod, hogy Frances Mayes: Napsütötte Toscana c. könyve, sőt, a belőle készült film is téma volt már nálam is. Sokan, élvezettel írtunk róla.
    Megvan a film nekem is DVD-n, sőt,a könyv is. Mikor a bejegyzést kb. egy hónapja írtam, annak az volt az apropója, hogy éppen aznap volt a TV-ben a film. Többen beültünk a TV elé újra vagy először nézni a filmet( én sokadszor). Élveztük a " közös" TV-zést.:-)
    Ugye, a "Napsütötte Toszkána" c. filmre/ könyre kérdeztél rá most, nem a ma ajánlott" Vigyük haza Toszkánát" c. könyvre. Arról nem tudok ugyanis, hogy ebből is valaha filmet csináltak volna.
    Itt a bejegyzésem az említett fimmel és könyvvel kapcsolatban:

    http://editeva.blogspot.com/2011/03/filmajanlo-napsutotte-toszkana.html

    VálaszTörlés
  7. Még annyit:
    Azért van baj sokszor a pihenéssel, mert nem tudunk megálljt parancsolni. Pedig kell! Mintha szégyen lenne a pihenés, egyfajta gyengség. Dolgozni, tenni kell, bizonyítani.Persze, persze, de az élet nem csak erről szól. Nagyon remélem. Tulajdonképpen tőlünk függ, hogy látjuk mindezt.
    Aztán egyszer a szervezetünk, a lelkünk intézkedik.Nem kell döntenünk, a döntés megszületik . Érezzük azt úgyis, mikor nagyon kell a pihenés. Akkor jobb, ha belevágunk, mert több a haszna, mint tovább hajtani.
    Kényeztetni kell néha magunkat, mert megérdemeljük!:-)
    Én sem vagyok ám ebben tökéletes, még nem.De tanulom, mert kell.

    VálaszTörlés
  8. Igen, en a Napsutottevel osszekevertem, de megneztem a korabbi bejegyzesed a kozos filmezesrol:)Kar, hogy lemaradtam, igaz sokadszorra neztem volna, es csak sajat dvd-n.
    Az osszes kedvenc konyved a kedvencem, Dr Zsivagot pedig addig neztem filmen, hogy tonkrement a dvd:D
    Nem tudom ismered e, mert nem mostani film, en megis csak nemreg lattam Pacinoval:Heat, vagy magyarul Szemtol, szemben cimu film.De Niroval jatszik, es ha ennyi kozosunk van , szerintem tetszene, mert nekem nagyon.Januarban kaptam a nevnapomra a dvd-t es megneztem 3x, pedig eleg hosszu, kozel 3 oras, de olyan a film, hogy eszre sem vettem az idot , harmadszor sem.

    Es igen , kell a kenyeztetes idoneknt, csak ne ereznek nap vegen buntudatot, hogy enm csinaltam semmit..majd leszokom rola en is:)

    Szep hetveget Neked!

    VálaszTörlés
  9. A hét húzós és hosszú volt.
    Tegnap kis lazítással - érdi irodalmi klub.
    De ami ma vár rám, jaj ismét és sokadszor átrendezkedés.
    Rettenetes rendetlenség van hetek óta (ágy javításból kifolyólagosan)a végre elkészült új könyvespolc kapcsán tegnap este méricskéltünk, s jött az ötlet -átrendezés!
    De hanyadszor...
    Összes könyvet kipak, polcok átvonszol, régi hely porcicák mars, új hely előkészítés, képek le, könyvek vissza, képek /remélhetőleg/ fel, porszívó, törlő stb ismét üzembe-jaj, jaj csak jól haladjunk hasonló ütemre...
    Még "szerencse", hogy dühöng a szél és nem kertezhetek, pedig várnak rám az ültetésre váró fehér muskátlik, bokrok, s más zöldek..
    ÉJJJEN a hétvége...

    VálaszTörlés
  10. Ezt a könyvet én is akarom, már nagyon régóta.Szólni is fogok a Jézuskának vagy a Télapónak.:)
    Szeretem az "evős" könyveket.Szederbor,La cucina, Napsütötte Toszkána...stb.Csak az a baj velük, hogy hiába van tele a gyomrom, ahogy elkezdem olvasni őket, egyszerűen megéhezek...:)

    Mariann

    VálaszTörlés
  11. Ágnes, nem megy ám az azonnal, hogy ne legyen lelkiismeretfurdalásom a pihenésem miatt.:-) Ezt a szükségszerűséget fel kell ismerni, hosszan elmélkedni, hogy vajon szabad-e ezt nekem. :-)
    Aztán egyszer jön a megvalósítás, mert teljesen kifáradtam.Nem a telejs kinyúlás megelőzéséből jött korábban. Most már igen.Néha, talán!:-)))
    Ha lelkiismeretfurdalásod van, akkor nem ér az egész semmit. Úgy szoktam csinálni, hogy a pihenés percei, órái az enyémek. Viszont pontosan megtervezem, hogy mikor hozom be. Így marad el a lelkiismeretfurdalás.Pl. a tegnapi pihenés ára, hogy ma bevetettem magam a a spájzba, és rendet csinálok. Most vagyok kb. a közepén annak, amit magamnak kiszabtam, de ez egy hetes program lesz a konyhával együtt. Nem mert akkor a dzsuva, hanem, mert más dolgom is van.:-)

    VálaszTörlés
  12. Ágnes, a Doktor Zsivágó nekem a hagyományos videokazettán van meg,és szerteszét, meg oda-vissza nézve.:-)
    M-nak megvan DVD-n. Nála szoktuk néha nézni, de az németül van. Még szerencse, hogy fújom magyarul a párbeszédeket is. Na, és a látvány? Az a nárciszmező, azok a telek, az a csupajég ház, ahova költöznek? Volt tavaly kemény hóesés fagyokkal. Ilyenkor azt mondjuk "Zsivágós a tél" van!!!:-)
    Mikor Sztrelnyikov vonata megérkezik, átrobog, azt is várom mindig.
    A Szemtől-szemben című filmet nem láttam sajnos. Ahogy írsz róla, biztosan tetszene.

    VálaszTörlés
  13. Mártam, na ez-az! Most én már kicsit nyöszörögve várom a konyhabútor cserét. Kipakolni, megcsinálni a helyet az újnak, régi csempeleverés, elszállítás, új betétele, visszapakolás, utána tapéta le majd fel, linóleum le. majd fel. Nekem az van, mert az nem hideg a lábamnak!:-)
    Utána, előtte(?) jön az erkény felújítása.

    Hogy álltok az átrendezéssel?Pontosan átérzem a helyzetet, ami nálatok van.
    De utána? Az bizony finom egy érzés! Csak nekiállni nehéz, utána tart a lendület rogyásig, mert nem lehet abbahagyni. Félbehagyva hogy néz ki ugyanis?:-)

    VálaszTörlés
  14. Mariann, Jézuska vagy a Mikulás biztosan teljesíti a kérésed. Én nem vagyok éhes utána, ha lapozgatok ilyen könyveket. Viszont nagy terveket szövögetek közben, hogy ezt-főzöm meg- azt sütöm meg... Aztán reggelre elmúlik az érzés.
    Sok" evős "könyvem" van.Számomra ezek a pihentető könyvek.

    VálaszTörlés
  15. Kedves Éva, még nem olvastam el végig a bejegyzésed,mert most gyorsan kiteregetek és szendvicseket gyártok aztán irány a szabadba, de a könyvet láttam. És irigy, irigy irigy vagyok.:) Már egy éve szemezek vele, de még nem vettem meg....amint hazaérünk bekukkantok hozzád. És addig kitalálom mikor veszem meg ezt a gyönyörű könyvet. Frances Mayes mindig leveszi az embert a lábáról.:) Csak a pénztárcám nincs összhangban ezekkel a gyönyörűségekkel sajnos.

    VálaszTörlés
  16. Kovtama, én is a pénztárcám miatt hezitálok hosszan. Volt már úgy, hogy addig gondolkodtam valamin, amire nagyon vágytam, hogy elfogyott.Mert tényleg drága könyvek.Utána meg ezt bánom! Áááá, semmi sem tökéletes.:-)
    Érezzétek jól magatokat a szabadban. Ez az első igazi hétvége, mióta a férjed hazatért!Kérek majd beszámolót.

    VálaszTörlés
  17. Még soha nem jártam Olaszországban,
    így Toscana-ban sem.
    A Napsütötte Toscana-t mostanában
    láttam én is.

    Éva, olvastad Peter Mayle-től az
    Egy év Provence-ban c. könyvet?
    Ha jól gondolom, tetszene neked.

    Régebbi film, de kellemes a Jövőre,
    Veled, ugyanitt!

    VálaszTörlés
  18. Kati, Olaszország még vár rám.Én is rá!:-)))
    Velencében és környékén voltam sok éve pár napig. Nagyon tetszett.
    Sajnos nem olvastam az Egy év Provence-ban.Felírtam, hátha megvan könyvtárban.
    A jövőre veled ugyanitt-et láttam, de frissítésre szorulna az élmény. Régen volt.
    Köszönöm az ajánlásokat.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu