2011. április 29., péntek

Esik

Esik, ablak nyitva. Délután az a fülledt meleg volt, amiből éreztem, hogy egyszer csak tintakék lesz az ég, majd felmorajlik... , és esik. Surrog az autó gumija az aszfalton, vékony habos iszapot hagy maga után.
Élvezem és figyelem az esőt. Azon is gondolkozom, hogy lehetne leírni. Ha olvasok is, felfigyelek arra, ami időjárás leírásáról szól. Például, az eső hangja olyan volt, mintha ezüstpénz hullana márványra. Igen, ezt érzem, hallom is. Ha látványról volt szó, olvastam olyat is, hogy úgy esett, mintha fénylő kötőtűk párhuzamosan  hullottak volna sűrűn az égből. Ez is jó hasonlat.
Kinézek az ablakon. Rózsaszín virágszirmok tapadak a járdára. Így igaz! Ezt látom. Igaz is, szép is, de nem írom le. Olyan nagyon sziruposan, szenvedőn költői. Elcsépelt is? A pongyolapitypangnak sárga virágja már szálló repülős-magos lett. Most az eső félig leverte a magos ejtőernyőket. Ez már tetszik, de hogyan fogalmazzam meg jobban, csak pár szóval a lényegét.
Földigiliszta illat van kinn. Na, ez már tetszik, jobb, mint a szegény átázott rózsaszín szirmok.
Ez vagyok én!  A földigiliszta és a rózsaszín szirmok közül az előbbi áll hozzám közelebb. Esőben mindenképpen. Mert az olyan fanyar.Néha érzem, hogy inkább ez vagyok.
Attól még lehet, hogy szívesen beleszagolnék most ázott orgonába. Keveredik bennem az esőáztatta virágszirom és a giliszta látványa és illata.
Ez vagyok igazából én.

14 megjegyzés:

  1. Itt is!
    Éppen most jöttem be az esőillatú kertből.
    Ha nem így lenne, akkor is érezném, olyan szépen leírtad :-)))

    VálaszTörlés
  2. Itt is esik. Kellett is a földnek. Most komolyan giliszta?? Hát ez csuda. Én nem szeretem őket, ugrálok ha látom őket. Talán a kígyóundoromból adódik ez...Inkább szagolok esős orgonát.:)

    VálaszTörlés
  3. Alterego,nem birtam magammal, kimentem az esőbe orgonát szagolni!:-)

    VálaszTörlés
  4. Kovtama, keresem valahol egyensúlyt magamban. Ha nincs, megteremtem, mert sokáig kibillenve nem megy nekem.Rózsaszirom, giliszta esőben? Valahol a kettő között kellene lennem, ha tetszési indexet szeretnék csinálni. Se édeskés, se túlzottan nyers.Az édeskésen szép nem nagyon tetszik, pedig az is a valóság. Az nekem túlzottan szirupos, mindig érzek valami szándékos túlzást benne.Én hibám! Akkor inkább a fanyarabb valóság áll közel hozzám. Látványban is, még ha látszólag egy-egy képem nem ezt sugallja.
    Nincs a gilisztával semmi bajom.Kígyóundorom sincs, a békákkal is elvagyok.:-)

    VálaszTörlés
  5. Én se szeretem az öncélú, szépelgő, kicifrázott leirásokat, -
    "életet kivánunk... nyerset" (is)(?)(Ady) -Látod, ezért is jól jönnek a képek! csak illatuk nincs, néha én is sajnálom:)

    VálaszTörlés
  6. Nekem az összes hasonlat tetszik, szinte érzem az illatokat, a hűvös fuvallatot, az esőverte szirmok meg olyan szívfacsaró-de-szép látvány. ide éppen most csapott le egy kiadós zápor, ahogy olvaslak. Szinkronicitás.

    VálaszTörlés
  7. Aliz, olvasgatva a blogod, valóban nem találok szépelgő, cifrázott írásokat. Én oda tanulni járok.Visszafogott, tömör lényegeket, elgondolkoztató idézeteket, élő, őrzött tradíciókat, könyvajánlásokat, a lányod iránti erős köteléket, a kisváros szépségeit...

    VálaszTörlés
  8. Ciripbogár, igen, szívfacsaró-de-szép látvány az esőverte szirom.Van benne valami szomorúan felemelő.
    Plusz a hozzájuk kapcsolódó illatok?
    Szép a napsütötte, méhecske által megmászott, dús szirmú virág. De az esőverte, kissé hervadó szirmok ugyanúgy tetszenek.Sőt!
    Na, tessék, tiszta dekadens vagyok...:-)

    VálaszTörlés
  9. Itt bezzeg még mindig nem esik. :(
    Pedig kitartóan várom még éjszaka is. A föld már szomjas. Igazán örülne egy üde frissítőnek. Szeretjük nézni, hallgatni és szagolni is, az esőt. Olvasni róla ezentúl nálad fogok, mert olyan szépen írsz róla.

    VálaszTörlés
  10. én nagyon szeretem az esőszagot, az esőhangot, az esőszínt is, azt, amit magával mos, a tépázott rózsaszínt (mert a sár mellette gyönyörű kontraszt)
    és gyerekes buzgalommal vetem magam bele a giccsbe is, ha annak nevezik a felnőttek, és szeretem a nyers valóst is, mert a felnőttségbe - érettségbe - nyom...
    szeretem a mindenfélét (talán mert még mindíg nem nőtt be a fejemlágya)

    VálaszTörlés
  11. Györgyi, Majdcsak odaér.:-)
    Bementünk a TESCO-ba napsütésben délután melegben, kijöttünk jó félóra múlva olyan zivatarban, hogy bár rohantunk az autóhoz a parkolóban, így is jól megáztunk.Aztán autóval lépésben haza, gyorsabban nem tudtunk. Megvolt a kocsimosás is egyben.
    Hazaértünk, nem volt áram. Gondolom a vihar elintézte.
    Nem tudom, mikor ér oda hozzátok.

    VálaszTörlés
  12. Katalin, jól megfogalmaztad a gyerekes buzgalom, a felnőttség a giccs(féle)és a nyers valós közötti kapcsolatokat.
    Mikor olvastam a giccsről meghatározásokat az maradt meg bennem, hogy többet, mást mutat, mint ami valójában. Aztán még sokféle meghatározás van...
    Nem tudom, mikor és miért kezdett taszítani, biztosan ahogy érik az ember, úgy szabadul meg a felesleges sallangoktól, keresi az valót, néz a hamis mögé.Talán ez az ok. Nem üldözöm, és nem kezdek ellene kampányt.Mindenkinek magánügye, mi tetszik neki.

    VálaszTörlés
  13. Szeretem az esőt meg a hasonlatokat is, fénylő kötőtűk -ez ismerős, hol olvashattam?- Délután elvittük a lányomat lovagolni, éppen megeredt az eső, és zuhogott rendesen, de sem az oktató, sem a lányom nem ijedt meg egy kis esőben lovaglástól. Szerencsére nem volt hideg, de azért remélem, nem fázik meg senki sem.

    VálaszTörlés
  14. Nóri, megmaradt bennem a hasonlat, de nem tudom hol olvastam. Sajnálom.Talán egyszer beugrik, akkor leírom.
    Az esőben lovaglás különleges lehet.
    Eddig semmi jele a megfázásnak? Remélem, így is marad.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu