2011. március 8., kedd

A Fertőrákosi Kőfejtő



Ha többet akarsz tudni róla, akkor itt van információ netről a Fertőrákosi Kőfejtőről.
Hogy nekem melyek az élményeim? Általános iskolával kirándultunk ide először.  Közel van Sopronhoz( 8 km), iskolai kirádulándulások kedvelt helye.
Majd én hoztam gyerekeket erre a helyre, utána emlékszem elmentünk hajókázni a Fertő-tóra. Sirályok követtek minket hosszan a vízen, és elmentünk hajóval a két ország vizi határáig. Egy nemzeti színű cölöp! 
Előtte megnéztük még az ásványmúzeumot a faluban, a Püspöki palotát, és a gyerekek előszeretettel álltak a falu  régi pellengérére. Okkal, ok nélkül? Élvezték!:-) Akiket régen ideállítottak szégyenszemre büntetésül, azok bizonyára nem. Én is ideálltam, kirándulások emlékfotóinak kedvelt helye.
Vissza a Kőfejtőhöz....
Monumentális. Az ember és a természet kapcsolata, a természet nyoma megörökítve: Kagylók, cápafogak mészkőben, időben valami egészen távoli, 10-12 millió éves Pannon tengeri múlt üzenetei. Aztán a későbbi történelem fájó üzenete. A zsidó munkatáborosoké, akik itt fejtették a követ. Ami ma turista látványosság, keserves emberi sorsok őrzője is.


M. azt mondja, bizonyos Elek bácsival volt itt először és utoljára sok-sok évvel ezelőtt, még a mi kapcsolatunk előtt. Én voltam itt egy barátnőmmel is, aki már nincs az élők sorában. Egy másik jóbaráttal egy koncerten plédbe burkolva. Mert nyáron is hideg van a kövek között, de a szabadtéri színpad működik, a Barlangszínház. Nagyon alkalmas a hely erre a célra: Operák, operettek, koncertek, programok, főleg a Soproni Ünnepi Hetek idején.Kinek-kinek ízlése szerint.




10 megjegyzés:

  1. Nekem mindig A kőszívű ember fiai-nak filmváltozata jut eszembe a kőfejtőről. A gyermekkori könyvem tetején is ez a kép volt ( vajon hova tünhetett?). Amíg tanítottam nagyon sokszor láttam a filmet, hogy legalább a törtnetet ismerjék a gyerekek, mert kevesen olvasták el. Kötelező olvasmány volt ugye. Aztán, amikor egyszer én is újból elolvastam, rájöttem, hogy miért nem szeretik. Következő évben már a Szent Péter esernyőjét adtam fel. Én egy főiskolás kirándulás alkalmából jártam ott.

    VálaszTörlés
  2. De jó, hogy megemlítetted a Kőszívű ember fiait. Valóban nagyon emlékezetes jeleneteket forgattak itt a filmben.
    Szerinted miért nem szeretik a gyerekek a regényt?

    VálaszTörlés
  3. Jókai valószínüleg nem 12-13 éveseknek írta a regényt. Vannak benne olyan részek, amit abszolut nem értenek meg, mert nem ismerik a viszonyokat, kifejezéseket stb. Jókai amikor elkezd mesélni, hát nekem is figyelni kellett. Ilyenkor én megpróbálok a gyerekeke fejével gondolkozni, és rájövök, hogy ezt én sem nagyon szeretném. Az alapvető probléma meg ott kezdődik, hogy nagyon kevés gyerek olvas. Sajnos.:(

    VálaszTörlés
  4. A kultúra befogadása nem könnyű dolog, áldozatokkal jár. Én pl. a fertőrákosi köfejtőben egyszer végignéztem a Fideliot, a turisták kedvéért németnyelvű előadásban. Hideg volt és nagyon kellett pisilni :) Mit mondjak, aznap nem Beethoven volt a kedvencem! Pedig mit tehetett róla szegény Ludwig?! :)

    VálaszTörlés
  5. A régi nyelvvel nehezen bírkóznak meg a gyerekek. A újjal is nehezen, mert a szókincsükkel baj van. Nem általánosítás, de effelé haladunk.

    VálaszTörlés
  6. Trendo, az az este nem a tied volt!:-)

    VálaszTörlés
  7. Én is jártam ott és nagyon tetszett amit láttam. Fantasztikus volt.
    Szívesen elmennék újra megnézni:))
    Régi emlékeket ébresztett bennem köszönöm Neked:)

    VálaszTörlés
  8. A gyerekeknek valóban nincs szókincsük. Kedvenc filmjüket se tudják egymásnak elmesélni, csak töltelékszavakkal, hangutánzással és kézmozdulatokkal. Képtelenek elvonatkoztatni, más idősávba vetítve lekövetni egy cselekményt.

    VálaszTörlés
  9. Szia Anikó, örülök, hogy így érzel!

    VálaszTörlés
  10. Trendo, láttam már gyerkőcöket kínlódva pl.Shakespeare-t és Moliere-t olvasni...
    Nagy elszánással nekiálltak, kevesen tartottak ki. Ahogy írod, kedvenc filmjüket sem tudják elmondani.Többségük!

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu