2023. október 27., péntek

Egyedül és együtt valakivel

Ha várakozom valakire, és már hamarosan jön, nem tudok közben mást csinálni. Ő jár az eszemben, várom, hogy megszólaljon a csengő. Olykor odaállok az ablakba, és remélem, hogy meglátom átjönni az előttem lévő kis téren át, vagy meglátom az autóját bekanyarodni az utcánkba.
Múlt héten egy barátnőmet vártam. Képeket mutogattunk egymásnak. Ő Máltán járt, én Franciaországban. Már meséltünk egymásnak az utakról telefonon, de a képek elmaradtak. Beszélgettünk, kávéztunk, süteményeztünk is közben. Hazamenetele után felhívott, megköszönte  a vendéglátást, és közölte, hogy jól érezte magát. Számomra is jó volt, hogy itt volt.
M. is jött, őt is vártam. Elvitt hozzá, így nem voltam majdnem egy hétig egyedül. Ilyenkor mindig feltöltődöm. Jól teltek nála a napok, utána ő volt nálam egy kicsit. Oldódik az egyedüllét, ha másokkal vagyunk. Néha szükségem van rá, és megszervezem magamnak, hogy társaságban is legyek. 
Utána jönnek a napok, mikor egyedül vagyok. Tulajdonképpen ez sincs ellenemre. Ha túl sokat vagyok egyedül, akkor viszont érzem, hogy valami depresszió-féle tör rám. Jól kell felépíteni a napjaimat. Egyedüllét és együttlét valakivel. Arányban kell hogy legyenek, különben  az egyedüllét magánnyá alakul, ami rossz hatással bír az emberre. Nem akarok depresszióba sem esni a magány miatt. Tudom mennyire rossz, és milyen nehéz kikeveredni belőle. Tavaly megtapasztaltam. Igaz, hogy akkor nem a magány miatt estem bele, és szerencsésen kimásztam belőle. Megtettek a kórházban értem mindent, és én is megtettem mindent, hogy újra jól legyek. 
Azóta is tart ez az állapot, ennek így kell lennie, ha mindent megteszek magamért, tevékenykedem is természetesen, és elfogadom más segítségét is.







14 megjegyzés:

  1. Minden lehetőséget használj ki, ami adódik, hogy ne legyenek egyhangúak a napjaid. Jót tesz a lelkednek.

    Az a gyümölcstorta, hát az szuper jól néz ki! Biztos finom is volt.
    Az a karácsonyi díszes szoba hol van? 🤔☺️Mostani kép?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A napjaim a szokott mederben telnek, ha itthon vagyok, de igyekszem magam mindig valamivel elfoglalni. Nem nagyon járok sehova, talán kellene, de itthon érzem jól magam. Soha nem voltam olyan, aki a programjait házon kívül szervezi.
      A gyümölcstorta tésztáját M. csinálta, én csak a gyümölcsöket tettem rá. Igyekeztem széppé tenni. :) Tulajdonképpen közös munka, és valóban finom volt.
      A karácsonyi díszes szoba az IKEA-ban van. Természetesen nem otthon készült a kép. Elmentünk kicsit körülnézni most hétfőn egy M-hez közeli áruházba. Már karácsonyi díszek is vannak. Tudom, hogy kicsit korai az októberi karácsonyi hangulat, de már szinte mindenhol ez van. Jól esett a lelkemnek a fa látványa. Szeretem a karácsonyt.

      Törlés
  2. Kellemes, nyugodt beszámolóidat nagyon jó érzés olvasni. Mindig legyen sok ilyen napod! (Klári)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a jókívánságod. Örülök, hogy olvasol és írsz nálam. Igyekszem nyugodt életet élni. Így telnek a mindennapjaim. Régen több volt a stressz az életemben. A nyugdíjas évek már mások, és örülök ennek.

      Törlés
  3. Éva, a magányosan és a társaságban töltött napok váltakozása minden egyedül élőben szükségletté válik előbb-utóbb. Néha valósággal rákényszerítem magam, hogy kimozduljak, ugyanakkor ha nem teszem, hamarosan bezártság érzése fojtogat... Pedig milyen nehéz volt megszokni az egyedüllétet - életemben először - több mint 17 évvel ezelőtt!... Te elég kiegyensúlyozottan beosztod, szerencsére M. melletted áll és ez nagyon fontos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nehezen mozdulok ki, nem nagyon járok el bárhova is. Itthon kell megteremtenem a tevékenységekkel a napi rutint. Ha nem lenne M. , akkor többet kellene kimozdulnom, találkoznom bárkikkel is. Kevés a barátnőm, de akkor velük kellene többet találkoznom. Ahogy írod, M. mellettem áll, elvisz hozzá, eljön hozzám, így a napok jobban telnek. Ha vele vagyok, akkor el tudunk ide-oda menni. Nekem nincs autóm, neki van, így a programok megszervezése is könnyebb. Elég annyi, hogy elmegyünk valahova ebédelni, vagy elmegyünk Veszprémbe két hetente a masszőrömhöz. Újra elkezdtem hozzá járni, mert sokat romlott a gerincem állapota. Úgy néz ki, hogy tud segíteni rajtam, nem hiába járok hozzá. Két hetente ez is egy program.

      Törlés
  4. Nagyon szép lett a torta! :)
    Olyan végtelen nyugalom árad a soraidból. Egyszerű és lényegre törő. Jó olvasni. Szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom is volt a torta! Közös munka.:)
      Mióta nyugdíjban vagyok, nyugodt vagyok. Ez tükröződhet a soraimban, ha így érzed. Régebben több volt a stressz az életemben. Munka és sok egyéb más. Elmúlt.

      Törlés
  5. A mix is what we should have – a mix of times to socialize and times to be alone. That's why being a part of a club can be enjoyable. I even suggested this to my daughter, when she came up with the idea herself, saying, "Mom, should I join a club for people with winter depression in my town?" I said, "Yes, go for it. You can always decide to withdraw if it's not fun after a few times."

    I enjoyed your blog.Do you have Instagram, like I do? That is also a bit : socialize ;-) Should I be honest? I'm not alone at home, but I struggle to get out to places where there are people. I prefer going to the forest twice a week. Even then, I have to overcome a hurdle. It may seem pointless, but it refreshes my mind, and I start feeling a bit more creative, like everything is falling into place, you know.

    What helps me on the gloomier days is to take on challenges. Even at home. The challenge might be something like "orange," and then I take photos of things that are orange throughout the day. I don't do it for days on end, but then suddenly I do, and it often lifts my spirit.

    Lieve groetjes (Lots of Love),
    Aritha

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Arieth, I am not a member of any club. I don't go around people unless I have to. I have two girlfriends, I keep in touch with them by phone or sometimes we visit each other. I also have a friend (M.) who lives in Austria. The border is 6 km from us. Sometimes I go to see him for days or he comes to see me. This is when I'm starting to get depressed.
      Last year I was hospitalized for my depression because I thought I had cancer. It turned out not to be, but by then I was already in a bad state mentally. Psychiatry helped me get out of it, and I'm much better since then.
      There is a forest near me, but I don't go there much. I walk with a cane, it's very difficult to walk.
      I don't have Instagram. I made one for myself but haven't posted any pictures yet. I should start.
      I love taking pictures and I think I should start Instagram along with the blog.
      Thanks for writing and giving helpful advice. Lots of love. Éva

      Törlés
  6. Hello Eva, we are ok the worst of the storm was on the coast. But many trees uprooted and power cuts.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Catherine, it is good to read that you are OK. I was thinking of you yesterday.

      Törlés
  7. Dear Eva,
    Happy Birthday to M and I hope you’ll have a very nice weekend ! Hugs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Catherine, thanks. I will tell your wish to M. I hope you will have a peaceful weekend without any big storm. Hugs.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu