2023. október 5., csütörtök

Ősz

Őszi hangulatban vagyok. 
A múltkori hidegfront mikor megérkezett, elővettem egy plédemet az olvasáshoz. Szívek vannak rajta, olyan a melege alatt lenni, mintha szeretetbe burkolóznék. Szükségem van rájuk. A melegre is, a szeretetre is.
Mikor legutóbb autóval mentünk, elért minket egy ködös szakasz az úton. Belementünk egy sűrű, tejfehér vattacsomóba. Elől alig láttuk az utat, oldalt, ha kinéztem a szántóföldek, a fák opálossá válva szinte eltűntek a fehérségben. Szép volt. Megérintett az első sűrű, őszi köd varázsa, és várom a többi hasonló szépségeket, melyek színesek is lesznek hamarosan.
Voltam a könyvtárban. Korábban úgy döntöttem, hogy az itthoni könyveket olvasom, de hiányzottak a könyvtári könyvek. Írtam egy listát, és hoztam haza többek között újabb Julien Green könyveket is. Nálam vannak tőle  a Leviathan, a Hideg pokol és az Éjfél című regényei. Illenek az új évszakhoz. A hangulatuk, drámaiságuk, mély jellemábrázolásuk, mind-mind egyfajta őszi, téli hangulatot árasztanak, melyeket sokkal jobb ilyenkor olvasni, mint nyáron. Ez a véleményem.
Tegnap voltam boltban. Vettem egy csomag 100 darabos teamécsest. Elővettem a gyertyáimat. Készülök könyvekkel, plédekkel, fényekkel. Várom az itthoni mécses- és gyertyagyújtásokat, melyek mindig békét hoznak, puha, őszi, téli hangulatokat az egyre gyorsabban sötétedő kinti világban. 



15 megjegyzés:

  1. Today, we have 16 degrees and I hope that Autumn will come! The trees are beginning to lose their leaves 🍁 and I will do like you. I already light small leds at night with my pumpkin decoration. I have my blankets ready and good books! Waiting for cold weather… I am ready!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. We have 19 degrees now. It is good to know that the summer heat will not come back this year. We wait for autumn in a similar way. I like lights very much. Last evening I had a candle on my table. I was watching TV and sometimes I looked at it. Catherine, I am also ready like you! :)

      Törlés
  2. Szeretem az őszt. Legalábbis hosszú évtizedekig a kedvenc évszakom volt. Olyan gyönyörűek a színei, és olyan kellemes tud lenni, ha nem nagyon hideg és esős. Mostanában már inkább a nyarat szeretem. Tavasz, meg tél igazán nincs is...:(
    A nyarat a hőség ellenére jól bírom, és ilyenkor gyűjtök erőt a hosszú, eseménytelen hónapokra. Szerencsém van, mert akár itthon, akár a Balatonnál, hűvös a lakás. A víz meg egy "ugrás" biciklivel. A feltöltődést a gyerekektől kapom, azért is került előtérbe ez az évszak, mert többet lehetünk velük a szünidőben.
    A hét elején kint olvastam a kertben, olyan meleg volt még, hogy el kellett húzódjak a napról. Letehetetlen könyvet hoztam ki a könyvtárból, Tompa Andrea idei regényét. Gyűjtöttem most Tőled is ötletet, Julien Green-től még nem olvastam. Felírom a listámra, köszönöm.
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretem azt őszt és a telet. Mindig is így volt. A nyár sincsen ellenemre, kedvelem a színeket. Bizonyára te a Balaton, a kert és a gyerekek miatt szereted. Számomra ezek az élmények hiányoznak, és a hőségben a lakásom is átmelegszik. Szerencséd van, hogy a lakás mind a két helyen hűvös.
      Julien Greentől először az Adrienne Mesurat című regényét olvastam. Akkor döntöttem el, hogy még olvasok tőle. Most valósítom meg. A könyvárunkban szerencsére sok könyve van. Tompa Andreától még nem olvastam semmit, de most te is ötletet adtál nekem. Köszönöm.
      Szép őszi időszakot kívánok.

      Törlés
    2. Éva, te főleg az ősz meghitt hangulatát, színes palettáját szereted, engem az elmúlás felé terelget, ezért szeretem inkább a tavaszt, a nyarat (bár mostanában a kibírhatatlan kánikula miatt mindez változóban)! Vágyakozok a békés hangulatok iránt, de egyelőre nehéz elérnem, ingadozok, mint egy igazi "Mérleg"...

      Törlés
    3. Tudom, hogy az ősz az elmúlásról szól. Mégis számomra inkább- ahogy írod is-, a meghitt hangulatot, a színeket, a benti fényeket jelenti. Érdekes, hogy a tavaszt nem szeretem igazán, pedig akkor is vannak színek, fények, de én mégis az évszakok közül az utolsó helyre teszem. Az én sorrendem: ősz, tél, nyár, tavasz. Nem hiszem, hogy sokan gondolják így.
      Régóta így érzem, és szerintem ez a sorrend már meg is marad számomra.

      Törlés
    4. Érdekes, és sokat mond el rólunk... 🙂

      Törlés
  3. Az én sorrendem ősz, tavasz, nyár, tél. Bár a tél megelőzné a nyarat, ha hó lenne, mert a mostani nyarak már elviselhetetlenek, viszont sok bajt is hoznak a hirtelen zivatarokkal, dézsából ömlő esővel, hatalmas szélviharaival. A télben viszont csak a hó az igázán gyönyörű, és mesebeli, sajnos évek óta nincs benne részünk. A tavasz pedig lehetne hosszabb, bár már néhány éve a február olyan tavaszos, de sajnos a március átcsap télbe sokszor, és májusban már nyár van. Szóval az évszakok sem "normálisak" már. Az is furcsa, hogy egész szeptemberben még nyári meleg volt. De az ősz színei, illata, lenyugvása a harsány nyár után olyan jól eső. Mikor még suliba jártam azért ezt nem így gondoltam, de mióta az ősz már nem az iskolakezdést jelenti, teljesen beleszerettem és átadtam magam a lecsendesedésének, és imádom a hangulatát, a vénasszonyok nyarát és a másik végletét is, mikor már reggel ködös az idő, de napközben még fel-fel csillan a nap. És végre pulóvert, kabátot lehet venni, és végre fázni is lehet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon hiányolom télen a havat. Mikor gyerek voltam még szánkóztam, csúszkáltam. Vártam mindig, hogy essen a hó, és volt is részünk benne. A tavaszt azért nem szeretem, mert sokszor hirtelen jön a meleg, és ez nekem fejfájást okoz, rossz a közérzetem, elér a tavaszi fáradtság.
      Mikor iskolába jártam vagy dolgoztam, jöttek a szép szeptemberi napok, és én iskolába mentem vagy dolgozni. Persze, ez természetes volt, mert tanulni kellett és pénzt keresni, de szívesebben élveztem volna a szeretett évszakot gondtalanul.
      Egyetértek veled, az évszakok nem normálisak már. Összemosódnak.
      Egyébként én is szeretem a ködöt, a zúzmarát. Szeretem az esőt is, mikor a korábban zörgő leveleket átitatják az esőcseppek, és puhán tapadnak a cipőtalpunkra.
      Megvan minden évszaknak a maga szépsége, csak legalább a rájuk jellemző idő lenne mindig, de amit ki lehet élvezni bennük, azt megteszem.
      Betty, itt az ősz, várjuk, tudjunk neki örülni. Aztán közeledik majd az Advent is, mely a decembernek megadja a maga hangulatát. Várnak a kimosott kabátok, a tiszta sálak, sapkák, kesztyűk. Jöhet az a jó érzés, hogy a kinti hidegből bemehessünk a benti melegbe, és átfázott kezünket melegíthessük a radiátoron. Régen a cserépkályhán, de az már elmúlt számomra, de valamikor volt, és milyen jó volt.

      Törlés
    2. Nekem is hiányzik a hó. A fiam mikor még kicsi volt volt, többször is volt, és sok. Apu sokszor vitte szánkózni. Húzta és szerette, ahogy nevet, kiforgatta a szánkót. Van egy kép is erről. Milyen jó, hogy megörökítettem, mert így nemcsak álom és képzelet, hanem valóság. Manapság már nincs hó, és sajnos Apu is elment... A Karácsony közeleg, bár nekem ilyen tájt a legtöbb a munkám, de szeretem lassan, komótosan feldíszíteni a lakást. És mindig reménykedem, hogy legalább Karácsonykor esni fog a hó. Nem szokott. Évek óta nem esik és valahogy nekem nincs is olyan igazán Karácsony hangulatom, mert az ablakból nem a hófehér táj képe látszik, hanem a kopasz, szürke fák, mert eltűnt a meglepetés ajándék (hasznos dolgokat veszünk, illetve olyat, ami meg van beszélve, hogy ne fussunk bele olyan ajándékba, aminek nem örül az ajándékozott, milyen balga dolog ez, éppen azt veszi el, ami izgalmassá teszi, de győz a hasznosság és a nem felesleges pénzkiadás, bár ne így lenne), mert a felnőtt fiam már nem úgy örül a fának, az ünnepi hangulatnak, ami természetes, hiszen én sem úgy, ahogy kislányként. Jó volt mikor kicsi volt, az emlékeimben őrzöm, és sajnos még nem találtam meg a felnőtt Karácsonynak a boldogságát, mert ott van mellette a régi, és nem tudja legyőzni. És idén először már édesdrága Apu nélkül leszünk, sírok, amikor eszembe jut... Felnőttem én is, azt mondják akkor lesz felnőtt az ember, mikor már nem él egyik szüleje sem. Olyan jó lenne, ha legalább hó lenne, ha a sebeinkre egy kis gyógyírt hozna, de tudom, hogy nem lesz hó. Idén sem.

      Törlés
    3. Igen, a hó hiánya jelen van télen az életemben. Olyan jó lenne olyan igazi, régi karácsonyi lapos ünnepet megélni.Emlékszem, mikor utoljára volt hó szenteste, és én anyuval kettesben ünnepeltem, elmentünk sétálni. Friss, nagy hó volt, és mi tettünk egy kört. Utána visszamentünk a lakásba, és leültünk a fa alá. Olyan jó hangulatot teremtett a kinti fehérség.
      Kis ajándékot veszünk egymásnak. Nem veszünk szükségeset, csak valami apróságot, de azt szépen becsomagoljuk, megadva a módját.
      Én is feldíszítem a lakást. Kiteszem a gyertyatartóimat, teszek fenyőgallyat is egy vázámba. Ha látok valahol fagyöngyöt vagy magyalt, azt is veszek. Már nincs meg a gyerekkori ünnepvárós érzés bennem, de mire eljön a karácsony, addigra valahogy a lelkem is felkészül rá.

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Thank you Catherine. It was good, I hope that yours was good, too.

      Törlés
  5. Ha már rangsoroltátok páran az évszakokat, hát én is: ősz, tavasz, tél, nyár. A nyarat legszívesebben átugranám... 🥺
    Ez az én időm most, imádom a nappali simogató meleget, este meg beugrok a meleg pléd alá egy könyvvel, újsággal és szia élet! ☺️🤭

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy te is rangsoroltad az évszakokat. Eljött az ősz, és vége ennek a kellemetlenül meleg nyárnak. Ezek szerint te is élvezed a pléd melegét. Tegnap én is használtam egyet olvasás közben. Kívánok szép őszi időszakot neked is.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu