2021. szeptember 29., szerda

Eső


Esik az eső. Csepp cseppre hull, és a föld beissza. Sötét van. Itt az ősz, ez már nem nyári, hanem igazi őszi eső.  
Arra gondolok - mint ahogy sokszor teszem, mert már lerágott csont -, hogy mennyire vártam az eső látványát, mikor nyáron hőség volt. Mikor egyszer az időjárásjelentés megígérte az esőt estére, kiültem az erkélyre és vártam. Annyira akartam, hogy szinte elébe mentem, kémleltem az eget, vártam az első jeleket.
Vártam, mint egy kedves vendéget, hogy kellemesebbé tegye a forró napok utáni hőmérsékletet az átmelegedett lakásban. Mikor a távolban villámlani kezdett, és ideért a mennydörgés is, bennem feléledt a remény, hogy hamarosan elered, és milyen jó lesz érezni az illatát is. Mert a már szárazságtól poros utcák, a falevelek és az eső illatának keveredése mindig kellemes élményt ad. A természet gondosan kikevert, semmihez sem hasonlító parfümjének visszafogott, természetes illatát.
Most is esik, de ez már az ősz, ami egyre inkább közeledik, és én figyelemmel hallgatom a kopogást, ami betölti a benti csendet, és örülök, hogy reggel voltam a boltban, és akkor még nem áztam meg. Szerencsém volt, mert az időjáráshoz az is kell.

23 megjegyzés:

  1. Pont így várom én is ilyenkor az esőt!
    Mikor már annyira poros a levegő, hogy fulladozok tőle, megváltásként érkezik egy csendes, áztató eső. Itt még csak borongós, párás az idő, nem nagyon akar esni, pedig jól jönne a frissen vetett fűmagokra a kertünkben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orsi, kívánom, hogy ti is kapjatok esőt, ami jót tesz a fűmagjaitoknak.
      Állítólag, holnap az ország többi része is kap esőt, nem csak a nyugati.

      Törlés
  2. Éva, az időjáráshoz csakugyan nagy szerencse kell. Jó, hogy megjártad az utat még reggel. Mi is esőben indultunk hétfőn a szomszéd városba gyógytornára, mire végeztem, szakadt. Kocsival voltunk, néhány boltot még sorra vettünk, majd a kesztölci útra tértünk, hogy az esztergomi Praktikerbe is eljussunk. Út közben erős füst áradt ki a motorháztető alól, le kellett állni a préri közepén a sátorkőpusztai hegy aljában. Kis tó van ott a parkoló közelében, nem messze egy természetvédelmi épület, általában zárva van. Hiába szakadt, meg kellett próbálni tócsákon és ázott sártengeren át bejutni bizonyos halaszthatatlan, sürgető ügy miatt. Szerencse a rémes körülmények közepette, hogy beengedtek, a szerelőt is oda tudtuk hívni mobilon,hozott vizet a hűtőbe, ami ugye jól kilyukadt, attól gőzölgött oly félelmetesen. Tovább nem mesélem, még jó másfél órát töltöttünk a különben gyönyörű hegyi környezetben, mire a kertvárosi szervizbe eljutottunk, és szivességből hazafuvarozott bennünket a szerelő ismerősünk. Mire hazaértünk, pont elállt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, micsoda történet! Jól megjártátok. Mire mindent elintéztetek alaposan elázhattatok. Ezért kell szerencse az időjáráshoz.Ebben egytértünk. Nektek most nem volt. Mire hazaértetek akkor bezzeg elállt az eső.
      Remélem, hogy az autótokat hamarosan megjavítják, és anyagilag sem járjátok meg nagyon. Rendes volt a szerelő ismerősöktől, hogy hazavitt benneteket.
      Köszönöm, hogy elmesélted. Átéltem, úgy írtad le.

      Törlés
  3. During our holidays it was warm and we could swim, now we are back and Autumn has arrived, rain, 12 degrees. But I like Autumn and to be inside reading a good book with a warm coffee.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. You were lucky that during your holidays the weather was good. It was rainig here almost all day. I also like autumn. You are right it is good to be inside with a book and a coffee when it is cold and rainy outside.

      Törlés
  4. Nagyon tetszik a fotó a majdnem lecsöppenő vízcseppről. Az ember szinte várja, hogy na, na, csöppenj már le! :)
    Itt egyébként nem esett, csak nagyon párás volt a levegő egész nap.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, talán holnapra odaér az eső hozzátok is.Itt még mindig esik, hallom ahogy veri az ablakot.
      Az az esőcsepp egyszer csak meggondolta magát, és hopp, már le is csöppent.:)

      Törlés
  5. Szégyellem magam ebben a társaságban, de én nem szeretem az esőt. ... Ha tehetem , megvárom mig eláll, s akkor indulok itthonról (vagy itthon maradok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is csak bentről szeretem az esőt. Ázni nem szeretek. Ezért is örültem, hogy még reggel voltam a boltban.

      Törlés
  6. Olyan finom a hangja, mintha selyempapírt sodorgatnék ujjaim között, s az zizegne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretem a hangját, a kopogását, és ahogy írod, a selyempapír zizegését. Bentről jó hallgatni, ilyenkor jó lefeküdni, és aludni egy kicsit. Megnyugtató a hangja, könnyen álomba szenderül az ember.

      Törlés
    2. Ahogy jósoltad, itt az eső és a köd. Esik a sok esőcsepp, az erkély kövén meg a párkányokon és az utca aszfaltján, a növények levelein, ágain gyülekeznek. A sok víz lecsorog a lejtős utcán, a kertben pedig hálásan issza be a föld az éltető "nedűt".
      Ettől függetlenül ezt az őszt nem annyira szeretem, a lakásban is sötét van...

      Törlés
    3. Itt most nem esik éppen, de nagyon sötét van. Én szeretem ezt az őszt is. Általában ezt az évszakot minden időjárásával kedvelem.
      Nagyon láttatóan írtál, el tudom képzelni az ottani időjárást. Tetszik.

      Törlés
  7. Furcsa nekem, ha valaki azt mondja, "szeretem az esőt", vagy "nem szeretem az esőt"...kicsit azért, mert az eső úgy általánosságban nem szerelem-kérdése, esik úgyis, ha nem kérem :) és mi sem vagyunk mindig minden időjárásra egyformán reagálók: Ha pl. nincs sürgős rohangálnivalóm és egyedül meleg szobában elmaradt teendőimre ad így időt, akkor, annak az esős napnak kifejezetten örülhetek. Ha pl. jólesik együtt lenni valakivel és úton lenni is, akkor meg örök szerelememlékem ahogy kopog a kocsi ablakán az eső...Ellenben, ha már sokszor megfáztam esőben elázás miatt, és most sincs megfelelő védőruhám, és mégis menni KELL bele az esőbe és zavar, hogy épp hátráltat valamiben, akkor azt az esőt utálhatom is.Akkor.
    Én minden időjárással, - hóval, esővel, sárral, nappal, sötéttel - mindennel úgy vagyok, hogy "ez a kotta van most épp, ebből kell muzsikálni most" és muzsikálni jó, Utálhatjuk a kottát (de minek) Az első hóesésnek is pl. nagyon tudok örülni, de ha kertes házam lenne, és törött csuklóval kéne havat lapátolni éppen, no AKKOR nem tapsikolnék az ablaküvegre tapadva... Nem kell "mindig"szeretem vagy "soha"seszeretem kategóriákba pakolni az esőt, azt szeressük, amit épp csinálunk...vagy legalább próbáljuk meg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kérlek benneteket, ne emeljetek ki egy szavamat, vagy egy mondatomat, mert ez az egész így EGYBEN mond csak valamit, amit jelezni akartam

      Törlés
    2. Igen, így jó az írás, így egész, ahogy van.
      Nem írok többet, nehogy kiemeljek valamit véletlenül, de köszönöm, hogy leírtad az érzéseidet és a gondolataidat.Elolvastam többször is. Tetszett.

      Törlés
  8. Éva, tudom, "lerágott csont" (nekem is van egypár!), de a hangulata, "kis zenéje" a maga sallangmentes szűkszavúságában arra a bejegyzésedre emlékeztet (s nagyon tetszett nekem), amelyikben M. érkezését vártad...
    Márta megjegyzése illik rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, köszönöm a véleményed.Jólesett.Féltem, hogy unalmas lesz, de az időjárás örök téma, bármikor lehet írni róla. Mindnyájunkat érint, és meghatározza a hangulatunkat. Most néha kisüt már a Nap, ma már nem lesz eső.

      Törlés
  9. Te az erkélyen vártad az esőt, én, amikor úgy hittem esni fog bizony énekeltem neki, Ess, eső, ess. Próbáltam varázsolni, hogy essen, mert ahogy fent írtad, s Orsi is, nagyon kellett már. Nyáron. A mostani is áldás volt, a múltkori, úgy látom sosem elég belőle (főleg, ha nem heteken át esik...). Az őszi esőnek azt a varázsát érzem, hogy ilyenkor bekuckózhat az ember, fények, füstölő, zene, jó könyv, s máris melegséget hoz az embernek.Micsoda ellentmondás, ugye?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem énekeltem, de nem rossz ötlet. Esőváró ének, mely szerintünk sietteti az eső érkezését. Örülök, ha a kerttulajdonosok kapnak esőt, szükségük van a növényeknek rá. Ahogy olvasgatom a blogokat, mindig megerősödik bennem ez az érzés kánikulában, ahogy írnak róla.
      Én is szeretek bekuckózni esőben, különös varázsa van a kinti, benti ellentétnek.Ellentmondás, de valóban melegséget hoz.

      Törlés
  10. Egy héttel ezelőtt Toscanaban voltunk. Az egyik városnézős délutánon jól eláztunk. Éppen Luccaban voltunk, túl egy kellemes ebéden, zászlódobálók fergeteges műsorán. Az én esőkabáton természetesen a kocsiban maradt. :( De ez az elázás nem volt olyan rossz. Éppen elfért az egész napi kalandok mellett. Ez volt a nap zárása. Aztán hazafelé, éppen a szlovén -magyar határ közelében, belementünk egy irdatlan nagy esőbe. Fél méterre sem lehetett látni a kocsiból, jég is esett, leállni nem lehetett, mert éppen útjavítás volt azon a szakaszon és csak egy sávon haladtak a kocsik. Bár lehet, hogy ez volt a jó. Éppen láttuk az előttünk haladó kamion lámpáját, ő irányított. Nagyon félelmetes volt. Keményem kapaszkodtam az ülésbe. A sofőrünk meg a kormányba. Aztán kiértünk alóla. Visszanézve olyan fekete, félelmetes felhőt láttunk, amiket az amerikai katasztrófafilmekben szoktak mutogatni.
    Katalin írását olvasva ez a két friss élményem jutott eszembe az esőről. :)
    Én általában várom az esőt. Mert itt a kertemnek mindig kell. Most is. :)
    A fotód nagyon tetszik! Vízcseppet nem olyan egyszerű fotózni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Voltam a blogodban, és olvastam a Toscanaban történó utazásotokról, és nézegettem a képeket is.
      Köszönöm, hogy írtál az esőkben való részvételeteikről. A szlovén-magyar határ közelében lévő eső valóban félelmetes lehetett. Szinte átéltem, olyan szemléletesen írtál róla. Ez esetben nem volt szerencsétek az időjárással. Mindenesetre jó, hogy fedett helyen voltatok. A Luccaban lévő eső szinte semmiség lehetett ehhez képest.
      Nagy eső volt ma itt, remélem nálatok is, és a kertednek jót tett.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu