2021. szeptember 25., szombat

Reggeli


Szeretem a zabpelyhet valamilyen gyümölccsel. Egyszer a már nem író Sofia blogjából kaptam a kedvet hozzá.
Ha úgy kelek fel, hogy rászánok egy kicsivel több időt a reggelimre, akkor ez választom reggeli foglalatosságként. Leöntöm a 6-7 evőkanálnyi zabpelyhet annyi vízzel, hogy ellepje, 10 percig állni hagyom. Utána jöhet rá 1 dl tej, és elkezdem főzni kb. 1-2 percig. Mikor készen van csurgatok rá egy kis mézet, megszórom fahéjjal. Hamar készen van, megéri megcsinálni, teszek hozzá valamilyen gyümölcsöt. A fenti kép régen készült, mikor még eperszezon volt. Télen sokszor fagyasztott gyümölcsöt olvasztok fel hozzá (lenti kép például vegyes erdei gyümölccsel), megterítek magamnak, és jöhet a reggeli. 
Kitart ebédig.


33 megjegyzés:

  1. látom te is (én is ) kicsit sűrűbben szereted a zabkását (mások szottyosabban)
    pont ma reggel is azt reggeliztem, de én sosem édesen, mindig SÓSAN reggelizem ezt: kacsazsíron (néha szezámmagolajon) megpirítom a zabpelyhecskéimet, sózom, és vízzel felöntöm, (néha felvágottakat aprítok bele, esetleg főtt tojást, ha van, bacon-süledéket) savanyúsággal (főleg fermentáltakkal)...de ma mungóbabcsírával (ázsiai hetek voltak a Lidlben)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még sohasem ettem sósan, egyszer kipróbálom.De azt hiszem marad a kedvencem az édes. Ötletet adtál nekem, erre is jó a blog.

      Törlés
    2. fantasztikus (sült kenyér) illata van, amikor pirítom

      nagyon sok recept van a neten a sós változatról (is):
      https://otelemesetrend.hu/sos-zabkasa/
      https://lilafuge.hu/zabkasa-reloaded-sosan-fuszeresen-koretkent/
      https://www.fittboszi.hu/recept/fitness-sos-zabkasa
      https://ridikul.hu/2016/06/03/bajnokok-reggelije-2-resz-sos-zabkasak/




      én édesen csak desszertnek fogyasztom, de reggelizni kiadósabban szoktam

      Törlés
    3. Köszönöm az ötleteket. Én eddig nem tudtam, hogy sósan, fűszeresen is el lehet készíteni. Mindig tanul az ember.

      Törlés
  2. Sofia blogja, mennyire szerettem! De jó is volt olvasni az írásait, nézegetni a csodálatos képeit a házról és a kertről! Nagyon sajnáltam, hogy vége lett, hogy megvált a háztól, de a facebookon követem, nézegetem ott is miket alkot. A zabkását én is szeretem csak én az apróbb szeműből szoktam főzni, mert az olyan "grízesebb" lesz amikor megfő. Jó sok gyümölcsöt bele, mézet, diót, mikor mi van éppen. :) Jó étvágyat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon szerettem a blogját. Minden olyan megnyugtató volt ott számomra. Ahogy írod, a képei, az írásai gyönyörűek voltak. Nagyon szerettem oda járni.Én is sajnáltam, mikor abbhagyta, mert eladta a házat. Utána kezdett egy másikat, de az is megszűnt.Hatására kezdtem el blogot írni. Megkerestem most a facebookon, nyomon fogom követni én is.
      Még nem próbáltam apróbb szeműből a zabkását.

      Törlés
  3. nem emlékszem Sofia blogjára, segítsetek (én Líviára gondoltam)

    VálaszTörlés
  4. Kilógok a sorból. :( Nem szeretem a zabkását, de a mellette levő gyümölcsöket annál inkább! Reggelire szendvicset szoktam csinálni, néha, ha van kedvem, akkor sütök melegszendvicset. Azt nagyon szeretem, lehetőleg jó sok sajttal! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon fontos lenne MELEGreggelit reggelizni (fővesülvebármi)

      Törlés
    2. https://5elemkonyha.hu/2015/09/10-erv-a-meleg-fott-reggeli-mellett/

      Törlés
    3. Katalinom, köszönöm a linket. Tanulmányozom.

      Törlés
    4. Borka, én is szeretem a melegszendvicset, én is sok sajttal. Van úgy, hogy csak sajtos melegszendvicset szoktam csinálni.Néha, ha nincs kedvem ebédre főzni, edédre is melegszendvicset csinálok.

      Törlés
  5. Én valamiért a zabpelyhes édes, gyümöcsös ételek után nagyon éhes leszek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Betty nem egyformán működünk.:) Nekem elég délig. Igaz, hogy elég későn szoktam reggelizni.

      Törlés
    2. Igen, a barátnőm sem éhes a zabpehely után. :)
      Hajlamos vagyok a vércsoportos "másságra" is gondolni, kinek mi emészthetőbb, jobb, vagy közömbös.

      Törlés
    3. Én erre nem is gondoltam. Igaz, nem is vagyok tájékozott a vércsoportos másságban.

      Törlés
  6. Én is nagyon szerettem Sofia (Lívia) blogját. Egy nagyon nehéz időszakomon segítettek keresztül gyönyörű fényképei. Írásai is nagyon szépek voltak. A FB már nagy ugyanaz. (Én zabkorpát szoktam reggelezni üresen 1 aktiviával. Remekül rendben tartja az emésztésemet, bár igaz, hogy délelőtt rendszerint kell enni valami szendvicsféleséget, de mi későn 3 órafelé ebédelünk, aztán vacsarára már csak pár falat, valami gyógynövényes teával.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klárcsi, sokaknak segített Sofia a nagyszerű blogjával. Az én lelkemnek is jót tett, mikor nem voltam jó hangulatban. Nagyon sajnálom, hogy már nem ír blogot. A FB már valóban nem ugyanaz.
      Nem mindig eszem zabkorpát reggelire, ma például sajtos szendvicset reggeliztem. Reggeli után már nem eszem délig, csak ebéd előtt egy órával egy almát. Vacsorázni általában nem szoktam.Nem vagyok éhes.
      Köszönöm, hogy leírtad az étkezési szokásaidat.Mindnyájunknak más és más.

      Törlés
    2. Sofiának van még elérhető blogja (a régiek)? Vagy törölte? Szívesen megnézném. Köszönöm :)

      Törlés
    3. Betty, már nincs elérhető blogja. Abbahagyta az írást.Miután abbahagyta egyszer véletlenül törölte az összes képet a blogjából. Nagyon sajnáltam.

      Törlés
    4. én is, imádtam a fotóit mind a mai napig emlékszem a varázslatos hangulataira:
      http://sweethomebytheriver.blogspot.com/

      Törlés
    5. néha még meg-meglátok egy-egy villanást tőle: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1534524829957278&set=pb.100001993264158.-2207520000..&type=3

      Törlés
    6. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1004704372939329&set=pb.100001993264158.-2207520000..&type=3

      Törlés
    7. Képek nélkül nem az igazi a blogja. Az volt az erőssége. Persze, az írásai is hangulatosak voltak.

      Törlés
    8. írtam neki a fb-on, a válaszát ideteszem :
      "Szia! Jajj, de kedvesek vagytok! Épp mostanában gondolkodom, hogy valamit kellene csinálnom...lenne mit mesélnem:) Talán lesz belőle valami. Kicsit megkönnyeztem a kommenteket. Blogolvasásban is nagy a lemaradásom, szóval köszönöm, hogy megírtad és kérlek add át a lányoknak, hogy millió puszit küldök és talán lesz még blog. Szép estét neked:) Sofia:)"

      Törlés
    9. Jaj de jó, hogy elérted Sofiát ( Líviát), és ő válaszolt rá!:) Nagyon örülök.
      Sofia, remélem lesz még blogod, nagy öröm lenne számomra, mondhatom, hogy számunkra. Szeretettel köszöntelek. Nagyon nagy kedvencem volt a a blogod, még mindig emlékszem, milyen szívesen jártam oda. Lenyugtatott, örömmel töltött el minden alkalmommal, ha ott voltam.
      Én is millió puszit küldök Neked.

      Törlés
    10. Nem tudom, hogy Sofia tudja-e olvasni a fenti írást, de kikívánkozott belőlem.:)

      Törlés
  7. 2007 (vagy ’9?) óta olvasom blogodat (és nagyon szomorú voltam, amikor évekre abbahagytad…). Már régebben el szerettem volna mondani, mennyire kedveltem finom fotóidat, írásaidat - a Sweet home-mal (Líviáéval) együtt. Azt hiszem, valamilyen könyves blog kapcsán jutottam el Hozzátok, meg néhány érdekes gasztrobloghoz ("saját levében", pl.) Blogod „vezetett el” el aztán újabb, nagyon kedvelt webnaplókhoz: a közösen írt Hogy is volt-hoz, Flóra magyar blogjához, KláriBodóéhoz, Alizéhoz... Feedreaderemben benne vagytok, így bejegyzéseitekkel kezdhetem napomat. (Nagyjából ehhez a korosztályhoz tartozom 70 évemmel, így könnyű azonosulni világlátásotokhoz(?), a témákhoz…) Köszönöm! B. Valéria

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Valéria, most találtam meg az írásodat. Köszönöm a soraidat, és hogy látogatóm vagy. Én is eljutok néha más blogján keresztül máshoz, és ez nagyon jó érzés.
      Várlak máskor is.:)

      Törlés
  8. Éppen zabkását eszek fügével és szilvával, ahogy olvasom ezt a bejegyzést. Szottyosan, mert így sikerült. :)

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu