2012. december 5., szerda

Vonat

Vasárnap vonatoztuk egy már ebben a formában bezárt vonalon, elhagyott állomások mellett. Sokan voltunk és különböző okokból szálltunk fel. Én ezen a vonalon utaztam iskolába, később dolgozni is a magyar oldalon, M. az osztrák részen szintén iskolába, vagy vásárolni szülőkkel, nagymamával. Édesapjával fát is raktak vagonokba elszállításra a szülőfalu állomásán. Volt egy kis erdőjük régen, pénzt lehetett belőle csinálni. Még mindig láttunk szállításra váró fát az ablakból.
Kívántuk, hogy essen a hó, és esett is míg mentünk ki a soproni  állomásra, még a vonattal megtett úton is szállingózott. Többre vágytunk, de kezdetben ennyit kaptunk, aztán el is állt.
Azért akartuk a fehérséget, mert Doktor Zsivágó jutott eszünkbe( agyonnyúzott filmünk), mikor a havas vasúton  a forradalmár és szerelmi vetélytárs Sztrelnyikov elsuhan a gőzmozdonnyal a várakozó, szétugró tömeg között.




11 megjegyzés:

  1. És ahogy a forradalmár Sztelnyikov száguld megállíthatatlanul!:-)

    https://www.youtube.com/watch?v=8hCczioWiZk

    VálaszTörlés
  2. Szép napot!
    Egy vonal rész bezárásra került itt Deutschkreutz és Oberpullendorf között,ahogy tudom december 2-a volt az utazóközönség búcsú napja. Akik ott voltak azok gondolom erősebb szálak fűznek ehhez a vonalhoz. Amit nem ér meg az osztrák államnak üzemeltetni azt ők is bezárják.:( Tudomásul veszik, hogy nem üzemelhet így tovább, de nem maradnak elzártan. A vonal "felső" szakaszán Oberpullendorf és Neckenmarkt-Horitschon között nagyvasúti hajtánypálya üzemel, amit a vasút megszállottjai lelkesen használnak.:-)
    Doktor Zsivágó nem volt eddig olvasmányok, sem a megtekintett filmek között repertoáromon. Alkalomadtán megnézem a filmet.

    VálaszTörlés
  3. Most Oberloisdorfig(Oberpullenorfon is úl) mentünk Soprontól.Láttunk sok-sok pihenő vasúti hajtányt, szép színesek. Ilyenkor nem járnak, mehet vonat is!
    Rengetegen fotóztak dec.2-án, le föl-uráltak, kattintgattak a minden állomáson megálló vonaton.
    Szép napot neked is!

    VálaszTörlés
  4. az a havas képsor bennem is maradandóan megmardt , én egyébként épp Bécsben láttam a Zsivágot, 65-ben!!! s mivel nem tudtam (tudok németül, különösképp megmaradtak bennem a képsorok... (no meg a film zenéje, meg a szinészi játék(ok), arcok (persze a hangok is)... nem is mindig minden a szó...:) (amikor később pótoltam, akkor jöttem rá!)

    VálaszTörlés
  5. Én meg franciául láttam - és olvastam el! - a "Dr. Jivago"-t, azazhogy először a regényt olvastam el, mely nagyon tetszett, s ami után a film egyes jelenetei kicsit "édeskésnek" hatottak - ebben nyilván a zene is közrejátszott. De azért szívesen megnézném újra, majd 40 év távolából...

    VálaszTörlés
  6. Aliz, Flora, én kb 10 éve láttam először, de M. még a gimis osztályával egy kisvárosban, ahol kollégista is volt. Számára nagy hatással volt akkor kisfiúként, és ez nem is változott meg benne. Ő kérte, hoyg nézzük meg együtt is. Édeskés egy kicsit, persze, illetve szerintem megfelel az akkori filmek világának, még a smink is!:-) Mikor megtudtam, hogy Carlo Ponti rendezte meglepődtem. Helyesebben nem tudtam sokáig ki rendezte, csak mikor láttam a filmet a feliratok között láttam a rendezőt, valahogy nem rá gondoltam.
    Megvan a régi Omar Sharif-os változat is DVD-n, számomra az az igazi. Féltem megnézni az újabb feldolgozást, de kellemesen csalódtam benne.
    A regényt nem olvastam, talán egyszer megteszem.



    VálaszTörlés
  7. persze én is, akkor, abban az évben (65.ben( csinálták!(azt hiszem)
    de láttam az újat is , tévén, nem volt rossz, tán hiteleseebbnek tűnő is, de az előző maradt az "igazi"...
    azaz , pesze hogy Pasternak könyve az (azt hiszem először olaszul "lehetett" olvasni nálunk)

    VálaszTörlés
  8. Tényleeg emlékezetes jelenet, én nem láttam még eddig! Izgalmas film lehet, tán még kedvet is kapok hozzá egyszer! Pussz: papa....

    VálaszTörlés
  9. Számomra azért is emlékezetes mert 68 környékén a Filmmúzeumban láttam a betiltott filmek kategóriájában éjszakai előadáson:)

    VálaszTörlés
  10. Aliz, azt hiszem mindig s az első élmény marad meghatározó, számomra is a '65-ös feldolgozás, bár a későbbi is jól sikerült.
    Big Papa, nem is annyira az izgalom jellemző rá, de szerelmi őrlődések és persze a forradalmi hevület is benne van. Azonkívül havas Moszkva, és még hó, hó hó...
    Ozser, úgy látom elég sokan kapcsolódunk ehhez a filmhez.Annak az időnek meghatározó filmje volt, és még később is rátalálunk, ahogy én.Más számára volt valaha élmény, és később közös program lett azzal a valakivel nekem is.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu