2012. december 16., vasárnap

Átadás

Már hivatalosan is fényekkel, zenével, énekkel, beszédekkel, koszorúval, ökumenikus áldásokkal és tömeggel december 14-én Sopronban  átadták a Hűség Napján* a felújított Tűztornyot, alatta a Hűségkaput, az Információs Központot, a Várfalsétányt. Részt vettünk mi is rajta pénteken este még fagyban, hóban, de kitartóan.
Sokat veszítettünk Trianon után, de megtartottunk egy várost.
Aztán leültünk egy kicsit némi harapnivalóval melegedni, és koccintani az egészségét visszanyert toronyra gyertyafényben egy éttermi kis műfenyő és egy piros sapkás, fülig mosolyú egyéb (pingvin?) dekoráció társaságában.



*A kormány 2001-es rendelete alapján  a Hűség Napjává nyilvánította december 14-ét, annak emlékére, hogy a 1921. december 14-16-án Sopronban és környékén megtartott népszavazáson a lakosság többsége a Magyarországhoz tartozás mellett döntött. Azóta nevezik Sopront a Leghűségesebb Városnak (Civitas Fidelissima).

13 megjegyzés:

  1. Mennyire szép helyen élsz... S én ezt nem tudtam Sopronról. :-(

    Gimnáziumi osztályfőnököm volt soproni, sokáig máshol élt a család miatt, de miután a férje elment, hazaköltözött... Sopronba. Talán mindig is visszahúzta a szíve.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett. Az ünnepi fény még különlegesebbé teszi.

    Az az igazság, hogy visszahúz a szívem:)

    VálaszTörlés
  3. Miért is van nekem ott is otthon-érzésem?

    VálaszTörlés
  4. nem is tudtam, hogy ezt egy hűségszavazás döntötte el...:)egyszer jártam Sopronban... tényleg egy kicsit érződik az osztrák határ közelsége a hangulatban is... (ez általában jellemző minden határközeli városra...ez azért elgondolkodtató... már mint, hogy minden határvonás voltaképpen mesterséges...)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett a torony, és különösen ez a rajzolt fény! Nagyon ott van! és a környéke...remélem hamarosan részem lesz benne hogy megnézzem és végig sétálva élvezzem a hangulatát. :)

    VálaszTörlés
  6. Kicsit ott éreztem magam a beszámolód láttán. :-)

    VálaszTörlés
  7. Amikor még tanítottam, a Leghűségesebb Várost tudni kellett. Láttam a tv-ben a tudósítást, gondoltam Rád, hogy lehet, ott vagy! Én egyszer voltam csak Sopronba, J. diplomaosztóján, mert ott végzett. Nagypapám viszont sokszor volt a szanatóriumban, ezért képeslapokról ismerem a város fontosabb pontjait!

    VálaszTörlés
  8. szeretem az ilyen városi ünnepségeket, kicsit összébbhozza az embereket, jó érzés soproninak lenni, milyen jó lenne ezt nagyobb területre is kiterjeszteni...

    VálaszTörlés
  9. Nem egészen biztos az, hogy minden szabályosan zajlott le azon a népszavazáson. Legalábbis ez a hír járja, de én nem kutatok, már senki sem kutat. M-nal beszélgettünk arról, hogy Ausztriában talán több ilyen város van, mint Sopron, nálunk kevesebb. Így kellett ennek történnie, itt maradt a város, ilyenné alakult, ilyenné fejlődött lokálpatrióta lakói között.

    (Tamás, pingvin pofácskája volt, de mindegy is, kis vigyori volt, és néha ránéztem. Kép nincs róla, hogy eldöntse itt bárki is a kis piros sapkás kilétét. A kép alján ez a sapka azért ragyog kicsit, mint lényegtelen lényeges dolog.A nagy események jelentősége mellett egy kis semmiség, mely ott volt velem.Egy kis részlet a nagy egészben.)

    VálaszTörlés
  10. Milyen kulonleges a konturos vilagitas is..

    VálaszTörlés
  11. Köszöntöm a leghűségesebb város leg hűségesebb Blogíróját! Egy, nem annyira hűséges, de még mindig barát olvasója... :))

    VálaszTörlés
  12. Ágnes, összehoztak mindenféle fényjátékot és kivilágítást az alkalomra. Mert megérdemelte!:-)

    Papa, szeretnivalóan hűséges barát vagy, nekem az is maradsz!Ez nem változik!

    VálaszTörlés
  13. Kedves Éva!
    Ez alkalommal egy Téren lehettünk, de mégsem találkoztunk. Amiről írsz mindet végig jártuk a megnyitó utáni órában. A város mint régió központ szeretne tovább fejlődni. Ez az itteni vállalkozások célja is. Ennek a kereteiben a Hűség Napját úgy érzem a művészet lesz megtartani.;)
    Egyre többen vannak itt Nálad, akit blogozás által ismerhetek.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu