2012. december 18., kedd

Advent idején


"...A karácsony úgy érkezik meg minden esztendőben, mint maga a decemberi hónap, havával és téli gondjaival, költészetével. Akár a telet, mintha az ünnepeket is elegendő volna rábíznunk a csillagok járására, hogy a nagy égi mechanizmus engedelmesen, évről évre meghozza számunkra. De ez nem így van. Az ünnep nem csak „ránk köszönt”, az ünnepet ki is kell érdemelnünk.
Annak, akinek az ünnepet már csak az idő körforgása hozza meg, annak számára lassan kihűl a karácsony melege, kiürül jelentése, míg végül kínos teherré válik..."

Pilinszky János




Régen bennem volt a karácsonyváró öröm, ma is, de már sokszor 
"csak" akarom, hogy bennem legyen, és a kettő nem ugyanaz. 
Kínos teher viszont nem hiszem, hogy valaha is lesz.
Volt néhány rossz tapasztalatom, ami a megfelelni vágyáson, a mindenkit magam elé helyezésen alapult, és én maradtam ki végül a karácsonyi örömből. Csak együtt lehet örülni.
A másik csapda, amit el akarok kerülni, az bárminek az utolsó pillanatra hagyása. Ami elmarad, az elmarad!!! Az utolsó napot stresszel terhelni nem vagyok már hajlandó.
Egyébként pedig vissza akarok térni az ünnep eredeti jelentéséhez, annyi máz, hamisság rakódott már rá, hogy alig győzöm levakargatni a magam életében is.

7 megjegyzés:

  1. Hasonló gondolatok forognak a fejemben, éppen tegnap volt erre egy rossz tapasztalatom. Tenni kell érte, hogy a Karácsony megtaláljon, és ehhez talán nem ártana visszatérnünk ahhoz, hogy mit is ünneplünk valójában. Azt pedig már régen nem értem, miért fontos az, hogy ki legyen mosva a függöny, stb... ha cserébe a háziasszony egy idegroncs zombivá válik Szentestére. Valahol... ez mintha divat is lenne, nem? Én már nem merem mondani, hogy szép nyugodtan készülődök, és ami elmarad, elmarad... mert szinte furán néznek rám. Karácsony körül őrjöngeni "kell". Hát ebből én is kimaradok, az fix. :-)

    VálaszTörlés
  2. Alessia, van egy listám, pipálgatom, de szépen komótosan. Lassan összeáll minden, és mire kell, minden a helyén lesz. Én alapból is ilyen vagyok, és őrjöngeni nem is tudok önmagamtól sem, elvárás miatt pedig pláne. A karácsony sem erről szól.
    Fokozatosan egyszerűsítek már mindent, bár a karácsony nem egyedül történik( szerencsére), így mások elvárásait is figyelembe kell venni.A szűk környezetem is úgy gondolja ahogy én.
    Ami elmarad az elmarad, ezt pl. függönymosásra értem.A karácsonyhoz tartozó dolgok megvannak.
    Megkapom karácsonyra a Varga Lóránt könyvet, amiről te is írtál. Lásd dec. 17-i bejegyzésem.
    Kívánom, hogy az " őrjöngésből" maradj ki, már csak azért is, mert a karácsony az valami egészen más kell, hogy legyen.

    VálaszTörlés
  3. Én Pilinszkyn akadtam fenn, igazan ír.S te is igazan!

    VálaszTörlés
  4. Tamás, Holdgyöngy, amit leírok, igyekszem úgy leírni, ahogy érzem.Ha valamiről nem akarok( mert van ilyen magánügy!), arról egyáltalán nem írok,de elferdítve, másítva a véleményem nem teszem.

    VálaszTörlés
  5. Én úgy vagyok vele, hogy ha magam lennék, nekem elég lenne egy fehér gyertya lángja...De itt van a család, a gyerekek, s barátok is jönnek, s hát akárhogy gondolkozom, magától nem lesz annyi embernek reggeli-ebéd-vacsora, és a viszonylagos rend is csak úgy marad meg, ha folyamatosan pakolgatva van. De ezek a külső dolgok, csinálom az erőm, időm függvényében, s a listám nekem is rövidül, mert sok mindenre igazán nincs szükség. Legbelül nekem nagyon szép már most az ünnep, ezenkivül pedig majd kötéltánc lesz, de ezt már megszoktam. :)

    VálaszTörlés
  6. Márta, ha én lennék, nekem sem kellene sok.Egy gyertya lángja, legfeljebb egy kis fenyőág mellé, de éppen csak jelzésképpen.Mivel nem egyedül vagyok( szerencsére) ezt nem tehetem meg, de ahogy írtam a környezetem megértő, ők is a kevesebbre vágynak. Anyu újra gyerek, neki kell a színes fenyő, angyalkák, készülődés, dekorációk... Most már egyre inkább rám bízza, és szenteste mint mindig most is nálam lesz.
    M. legszívesebben csak gyertya mellett lenne, az ajándékozást is teherként éli meg, mert nincs ötlete.A srácok félúton vannak valahol, kisgyerek nincs.
    A lelkem akarom feldíszíteni finoman, hátha átsugárzik arra, aki nem így gondolja.:-)
    A sütés-főzés beletartozik az ünnepvárásba természetesen, megyek is püspökkenyeret sütni még munkába indulás előtt.

    VálaszTörlés
  7. Szép napot!
    "Az ünnep nem csak „ránk köszönt”, az ünnepet ki is kell érdemelnünk."
    Ahogy e sort olvasom az arcomon a mosoly szélesedik.:-)
    Na jah!
    Tudom, hogy ez a gondolat egészen másról szól. Remélem tartalmat úgy tölt mindenki az Ünnepbe, ahogy átérzi. A hamisságot és a mázat a gyerek is észre veszi, stresszel terhelni magunkat és a közhangulatot valóban nem éri meg. Világvége hangulat az, ami elmarad!

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu