2012. október 3., szerda

Tegnap délután tanultam...

...a rám bízott gyerekekkel, 90 évszámot véstünk be többek között a mai felelésre. Mikor láttam, hogy csak a nyafogás megy arról, hogy nem bírják, meg hogy ezt aztán lehetetlen megtanulni ( hol van ez a lehetetlentől?), akkor is csak mondtam-mondtam, és ők ismételték utánam. Kénytelenek voltak.:-)
Aztán mikor  már a legnehezebben tanuló lány segített a jó tanulónak, ugyanis ő tudta az évszámot felidézni elsőként, akkor éreztem, hogy ez nagyon jó volt, és eljutott hozzám valami abból az érzésből, hogy ők is így gondolják, ha most nem is mondják ezt ki, de talán majd... egyszer....



( A babák  a kőszegi Zsinagóga előtt lévő 2 kis ház egyikében található régi gyűjteményből valók.)

18 megjegyzés:

  1. Hétvégén Erdélyben, útitársam volt két srác is, akiket anno tanítottam. (Azóta már családjuk van persze, "megöregedtek".) Nosztalgiáztunk a régi dolgokon. Jó volt!!!Előjött egy-két évszám is (magyar-töri szakos vagyok, és mindig jó kis kötelező évszám listát kellett tudni a tanítványaimnak)és tudták.:)))

    VálaszTörlés
  2. Most 9-esek gimiben. Ismétlik is részben az általános iskolában tanultakat.
    Nyafizás helyett belehúztunk.
    Ezt is meg kell tanulniuk.
    A tieid sem panaszkodtak most érte.:-)

    VálaszTörlés
  3. De utáltam az ilyet. Nem is értem, miért ennyi évszámot tudni de tényleg? Nem azt mondom, hogy nem kell belőlük jó pár, de tuti én kihagynék egyet kettőt. Saját vélemény ez.

    VálaszTörlés
  4. Memóriafejlesztésre is jó.:-)
    Egyébként az egyik kislány felelt ötösre belőle.Most boldog.

    VálaszTörlés
  5. Akkor volt sikerélmény! Kőszegre kell mennem a babák miatt,nem tudtam róluk.

    VálaszTörlés
  6. még ezt is úgy tudod előadni, hogy megnemesedik (ó, hogy utáltam bebiflázni az évszámokat)


    (és egy személyes megjegyzésem drága Éva: kétbalkezem véletlenül kitörölte a hozzászólásodat a blogomban, még nem is olvastam, bocsáss meg, nagy kérés, ha megkérlek szépen, tedd meg légyszi, és ismételd meg...)

    VálaszTörlés
  7. Csodás fotók! Nemcsak ezen a bejegyzésen, de visszamenőleg a többin is, behoztam az elmaradásomat! Hiába, mondta már más is, én is sokszor, de muszáj ismételni magunkat...
    Én még emlékszem az évszámokra, nekem fontos tájékozódási támpontok voltak! Valahogy úgy, mint az óramutatók: hol is tartunk?...

    VálaszTörlés
  8. Önnevelés is volt,mert még mindig kell, de próbáltam átadni is nekik, hogy nem feladni, és az önsajnálat, a negatív hozzáállás annyi energiát emészt fel, hogy azalatt legaláb a felét megcsináljuk a feladatnak.
    Az évszámok? Valóban meg lehetne nézni bárhol, miért biflázzuk őket, de ahogy Flóra is mondta tájékozódási támpontoknak jók voltak.Egyébként én sem szerettem.
    Holdgyöngy, nem csak babák vannak ott, hanem egyéb régi tárgyak is.
    Katalin, majd leírom újra a mondatot nálad.

    VálaszTörlés
  9. A biflázásnak azért nincs sok értelme, mert az így megszenvedett adatok nem maradnak meg, kihullanak az emlékezetből. Az megmarad, amire később is szüksége van az illetőnek (és emiatt később többször is utánanéz, he bizonytalan benne, akkor kikeresi és használja), de a többi úgy eltűnik, mintha sose tanulta volna meg. 90 évszám, atyavilág, minek? A tanuláshoz mindig kell valami motiváció, de itt most csak az motiválja őket, hogy felelni kell belőle, viszont egy hónap múlva már nem fogják tudni, ez biztos.
    Nekem nem volt bajom iskolás koromban az évszámokkal, megtanultam én, de ha most elgondolom, hogy azokból mennyi évszámra volt idáig szükségem, hát bizony nagyon kevésre. A többi pedig... huss, úgy elszálltak, mintha sose tudtam volna őket . :)

    VálaszTörlés
  10. Ági, mivel az általános iskolában tanultakat ismételték tulajdonképpen a 90 évszám Szent Istvántól a rendszerváltásig jött össze. Ha akkor nem tanulták meg, most kellett.
    Igazad van, utána lehet nézni minden évszámnak, ez a biflázás felesleges, én más értékét látom. Pl. hogy ne álljon tehetetlenül mondjuk, ha meg kell mondani mi volt 1526-ban. Valahogy mégis hozzátartozik az alapműveltséghez.(?)
    Nem én tanítom a történelmet, az én felelősségem odáig terjedt, hogy másnap jól feleljenek belőle( Megtörtént!!!), és adjam nekik hozzá az erőt, biztassam azt, aki feladná egyébként.
    Az hogy "jó volt végül" úgy értettem, hogy jobb volt nem feladni, és ezt az érzést máskor is kamatoztathatják.Most 15 évesek.

    VálaszTörlés
  11. Kicsit sajnáltam a gyerekekkel, mert visszaidéződött, hogy én is milyen hadilábon álltam mindig az évszámokkal. Mindazonáltal csak hálásak lehetnek neked a kitartó segítségedért.
    Azt a bohóc-babát nagyon szeretném :-)))

    VálaszTörlés
  12. Alterego, én is kínlódtam mindig az évszámokkal, versekkel. A memorizálás nem ment könnyen soha.
    Ha valaki képes volt lelket önteni belém, azért hálás voltam.Tudtam magam sajnálni, ha nehéz feladat elé állítottak.
    Bohóc-baba nagyon aranyos.:-)

    VálaszTörlés
  13. Valóban, nem sok értelme van a temérdek évszám bemagolásának. Anno, igen sokat tudtam én is, de mára bizony, megtizedelődött bennem azok száma... Mindemellett, fejleszti a memóriát, csak időnként frissíteni kell őket. A lányok, még hálásak lesznek a kitartásodért. Sok puszi: poldijoe

    VálaszTörlés
  14. Papa, ha a tanároknak is kötelező volt bevasalni a diákokon, akkor szereti, nem szereti, meg kellett tanulni. Nem nyitottak vitát róla.
    Hogy kihullott közben sok minden az idő rostáján? Van ilyen!
    Mint írtam én sem szerettem tanulni az évszámokat, az ismertebbek rögzültek persze a sok használattól, a többit elfelejtettem. Ha kellene valaha, akkor van hol megnézni.
    Ezt teszik a mostaniak is majd később!

    VálaszTörlés
  15. Szép estét!
    Megragadott ez a rész:
    "Önnevelés is volt,mert még mindig kell, de próbáltam átadni is nekik, hogy nem feladni, és az önsajnálat, a negatív hozzáállás annyi energiát emészt fel, hogy azalatt legalább a felét megcsináljuk a feladatnak"
    Ez így van. Saját tapasztalatból csak megerősíteni tudom. Az idén bevezetett komputer és szimulátoros vizsga ezt bebizonyította nálunk is. A szövegkörnyezet felismerése és a paraméter számok tudása volt a lényeg.
    Ja, hogy ez a gyakorlattal még köszönő viszonyba sincs az más lapra tartozik. Okmányunk van a vizsgáról hozzá büntetési tételek, jogszabályokban, paragrafusba töltve, tudatban rögzítve, hogy egyszer véthetsz.
    Tetszik vagy nem tetszik azt a sok szabályt és paramétert egy munkaszerződés megkötéséhez kell manapság megtanulni, mert munkaszerződés csak a fentiek teljesítése esetén jöhet létre. Ez ellen még az érdekképviselet sem tehet. Ön nevelünk mi is, megélhetésért. Kissé elragadtattam magam. Elnézést, de jó ezt szem előtt tartani a szülőknek is, mert a tanítás és ön nevelés nekik fontos csemetéjük boldogulása érdekében.

    VálaszTörlés
  16. Tibor, lesz majd munkahely, ahol a szabályok nem betartása következményekkel jár, és ahol a nyafogással nem mennek semmire.
    Kell majd kitartás és erő. Hogy ezzel majd siker is jár az nem mindig biztos, de ha nem teszünk semmit, akkor magunkra vessünk. Ezeket az alapokat gyerekkorban kell lefektetni, és ha éppen évszámok tanulása a gyakorlópálya, akkor legyen az. Nem szeretni kell, hanem megtanulni.Lehet, hogy értelme sem lesz, mert bárhol utána lehet nézni.Én mégsem mondhattam, jó lesz neked az 1-es holnap, csak lustálkodj nyugodtan.tettem, amit nekem is tenni kellett, és ez nem szolgalelkűség, hanem józan ész. Nem szerettem én sem, de nem is "szerelemről" szól mindig az iskola. Téged sem irigyellek azért, amiről most írtál. Köszönöm, hogy jöttél, örülök, ha itt látlak.

    VálaszTörlés
  17. Szívesen olvasok és vagyok a blogodban vendég, úgy is, amikor nem kommentelek.

    VálaszTörlés
  18. Tibor, szeretem a csendes olvasókat is!:-)

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu