2012. október 21., vasárnap

Szombati apróságok

Az ősz most már olyan ragaszkodóvá válik lassan napjainkhoz, mint ez a falevél, ami éjszaka keveredett a szélvédőre, és reggel is percekig utazott velünk, míg a menetszél végül levitte.
A hosszú hétvége kezdetén ráérősebben vásárolgattak az emberek, mint máskor az egész nap kitartó szürke időben. Mi is megvettünk egy-két apró dolgot, amit eddig halogattunk, helyesebben M. halogatta.
Figyeltem, ahogy M. csavarhúzót vásárol a  Baumaxban kellő figyelem és még több idő ráfordításával. Tiprakodtam mellette, vagy elkószáltam számomra érdekesebb helyekre: lámpák, gyertyák, mécsestartók, virágok...
Visszamentem később, még mindig a  csavarhúzókat nézegette, de akkor már ollót is keresett hasonló alapossággal.
Vásárlásainkkal elment délelőtt az idő, így nem tudtam főzni, a legolcsóbb menü viszont a városban éppen az egyik legszebb helyen van, ahol az újságokat úgy lehet olvasni, mint ahogy a képen is látható.


31 megjegyzés:

  1. Nagyon élvezném, ha az újságolvasás békéje is visszajöhetne a mindennapjainkba és nem kuriózumként tartanánk a kezünkben egy- egy ilyen békebeli darabot.
    Kávéházakba járnánk és egy finom kávé mellett békésen beszélgetnénk. A Tv nem létezne és az emberek kíváncsisága nem a celebségre irányulna, hanem a közvetlen környezetükre. A világ jobbá formálásának képességében pedig ismét hinni tudnánk! Úgy egyénileg, mint társadalmilag.

    VálaszTörlés
  2. Boró, el sem hiszed milyen jól éreztük magunkat ezen a helyen.Visszaköszönt mindaz az egyszerű borsóleves evése közben is, amiről írsz.Megjegyzem a leves tömve volt borsóval,sárgarépával, és nem spóroltak ki belőle semmit. Nem leveskockából volt, az biztos. Az ár pedig levessel és második fogással szerintem olcsóbb volt vagy annyi, mintha otthon kellett volna előállítanom.
    TV, celebek és minden más eszembe sem jutott.Viszont rávilágított az ottlét, hogy egyébként miben is élünk...

    VálaszTörlés
  3. Nekem is feltűnt Ausztriában és Németországban az újságok ilyen hozzáférhetősége, amikor átutazóban meg-megálltunk egy éjszakára a majd 40 év alatt.. Azt hiszem, a "békebeli időkben" a magyar kávéházakban is így volt.
    Tudnunk kellene megállni egy-egy pillanatra, és élvezni annak szépségét...

    VálaszTörlés
  4. Flora, tetszett nekem is, és ez itt volt Magyarországon, Sopronban.
    A monarchiás időszakot juttatta eszembe nekem is.

    VálaszTörlés
  5. zamata van a szavaidnak, képeidnek, szeretek errejárni:))(emlékszem a gyönyörű újságtartókra nagyapámmal látogatott borbélynál is ilyen volt, meg az igazi kávéházakban...)

    "tiprakodtam" :)))
    ismerem ezt az érzést: számomra felfoghatatlan, mit tudnak egy csavarhúzón, ollón órákat vizslatni a pasik, aztán megvenni azt amiből tucat ugyanolyan van, nem megy a fejembe:))
    ismerem ezt az érzést: azidő alatt az összes érdekes dolgot végigszemléltem akkurátusan,a teljes üzletsoron, és "órák" múlva visszatérve döbbenten láttam, hogy ugyanúgy néz, mint mikor arrébb sétáltam (se vette észre)...majd egy másik üzletben ugyanő képtelen megérteni, mit tudok annyit motyologni a kenceficék között,

    VálaszTörlés
  6. Kedves ez a szó: "Tiprakodtam mellette,..."---így vagyunk mi is. sajnos mi meg már nagyon ritkán vásárolunk együtt, így alakult, de szerintem így kivédjük a feszültséget is,ami ezekkel jár....

    VálaszTörlés
  7. Rossz a monitorom, fogalmam sincs mi van vele, sötet, aztan neha meggondolja magat.Valamelyik nap sokszor volt aramingadozas, szerintem az a ludas benne. Mig szerelo utan nezek( most itt az ünnep!) M. itteni laptopjat hasznalom.Addig ekezet nelkul irok.Ez van!

    VálaszTörlés
  8. Mivel hetente egyszer talalkozunk, altalaban vasarolni is együtt megyunk, hogy ne vesztegessük az idöt külön. Engem erdeklö helyekre is eljutunk vasarlaskor. Pl papirvago ollo megvetele utan koromvago ollo is kellett, azt pedig drogeriaban vettük meg, es a Müllerbe mentünk, ahol egy nö is egeszen jol elvan hosszu ideig is.:-)Szagolgat, nezeget, vasarolgat...De tiszteletben tartom a csavarhuzos projektet is, es az mar az en bajom, hogy nekem egyik olyan, mint a masik.
    M.viszont megjegyezte, hogy a Baumax olyan neki, mint a paradicsom! :-))) Izlesek´es pofonok...

    VálaszTörlés
  9. Tetszett a tiprakodtam szavad. Én is mindig elmegyek ilyenkor a női dolgok felé. A régi hangulatok, nem is tudnék helyet idézni hol tapasztaltam ilyent?!

    VálaszTörlés
  10. Holdgöngy, nem gondoltam volna, hogy a tiprakodas szo ilyen tetszest kelt bennetek. :-) Azt hiszem kieheztünk valami megnyugtato hangulatra, es egy hely,ahol az olvasnivalot igy kinaljak( gondolom nem veletlenül) szimpatikus. Visszamegyünk ujra oda, es maris nyert ügye van annak a helynek. Ök is jol jarnak, es mi is.

    VálaszTörlés
  11. Éva, nagyon tetszik a fejléc kép, és azon gondolkodom, hogyan készülhetett ilyen "alacsony" szögből:)
    elárulod? :)

    VálaszTörlés
  12. Lillácska, én pl. le szoktam pakolni a földre a gépet, nem hiszem, hogy Éva lehasalt volna, ha arra gondoltál:)

    VálaszTörlés
  13. Megsúghatnád, melyik az az étterem - csak kíváncsiságból, a jövőre nézve, tapasztalatszerzés végett kérdezem. :)

    VálaszTörlés
  14. Lillacska, Kati! Lehajotam jo melyen, amennyire derekam engedte.:-) A fenykepezogep kb egy ujjnyira volt a földtöl.Szeretem az ilyen kepeket, közel lenní a lenyeghez, es egeszen mas latoszöget hasznalni, mint a megszokott.Hasalas valoban kimaradt, mert vilagos drapp kabat volt rajtam.Egyedüli indok!:-)))

    VálaszTörlés
  15. Tamas, tegnap is, ma is ködös, nyirkos idö volt itt 1o-12 fok körüli hömerseklettel. Napsütest egyaltalan nem lattunk.Igazi szürke ösz.
    M.szamara a Baumax paradicsom, mert alkoto-babralo tipus, szeret bütykölni, szerelni. Vagy összejön neki vagy nem,de a szerszamokon nem mulik soha.:-)

    VálaszTörlés
  16. Agi,a Pannonia szalloda etterme a Varkerületen, erdemes a menüt kiprobalni. Amugy nem olcso hely, de a menut elegans helyen, udvarias pincerek elerheto aron szolgaljak fel.

    VálaszTörlés
  17. Akkor jól kitiprakodtad magad! :))

    VálaszTörlés


  18. Eva:) en tavaly napokig vittem magammal egy falevelet, mar el akartam nevezni, amikor elszallt:)

    sajnos a tiprakodtam szot nem ismerem, de tetszett..turelmelenkedest jelent?

    VálaszTörlés
  19. Papa,
    mamka is szokott, vagy eleve egyedül mesz csavarhuzot venni? :-)Elötte M. függönyt vett a konyhajaba egy "függönyös" boltban, ott persze szivesen voltam. Szo volt arrol, hogy egyedül megy, mert fözök, de nem volt hajlando, mert oda kell a szakertelmem.:-) Igy nem lett vegül fözes, es az ido elment a többi helyen is.

    VálaszTörlés
  20. Igen, Agi, egyfajta türelmetlenkedest.Mikor ott jarkalsz körülötte, es a lepteiddel szavak nelkül jelzed, hogy mennel mar.
    Az en falevelem kb. 3 perc mulva szallt. Eppen oldalt neztem, egyszer csak nem volt mar ott. Hianyzott, mert mar elkezdtem beszelni is hozza.:-)

    VálaszTörlés
  21. A monitorom vegkepp megadta magat, teljesen sötet. Remelem, nem kell ujat venni, nincs most betervezve. Megprobalom megjavittatni, csak tudnam merre induljak szerelot keresni. Mar van ötletem, de az ünnep miatt varnom kell.
    Addig marad az ekezet nelküli klaviaturaju laptop. Hogy az aramindagozas mennyi gondot tud okozni!?
    Kevesebbet vagyok gep elött,hianyzik a sajat gepem, olvasok, de a kommenteket most inkabb kihagyom. Majd jelentkezem, ha helyreall minden.

    VálaszTörlés
  22. Évikém, a nagy büdös fenéket szoktam egyedül menni bárhova is. Oldalkocsis motorra tettem szert anno, hát viszem, cipelem magammal minden hová. Az más kérdés, hogy már nem is érezném magam jól, e "kellék2 nélkül! :)) Azért én ne szoktam nézegetni-szagolgatni a megvenni kívánt holmikat, de nem úgy oldalaam bordája, Mamka! Frázt kapok és a guta is ütöget szép csendben mikor, "épp, hogy csak" körülnéz a "halpiacon" a női dolgok felhozatalát illetően. Én, gyorsan vásárlok, csa úgy -pricc-pracc-prucc! :))

    VálaszTörlés
  23. Bocs a hibákért. Csak utólag vettem észbe őket, mikor már elküldtem a vakvilágba... :)) Pirossal majd húzd alá, elrettentés képpen! :))) De, miért nem lehet vajon utólag is szerkeszteni az ilyen balmákat kiküszöbölendó! :)) .. andó-endű.. :))

    VálaszTörlés
  24. Még az eszkuzálást is elszúrtam! Nekem már annyi! :))

    VálaszTörlés
  25. Papa, semmi gond, dehogy huzom ala pirossal. :-)Utolagos szerkesztesi lehetöseg nincs, az odafigyelesre nevel ennek hianya, es az önuralomra,ha megis elküldted rosszul leirva!:-)
    Oldalkocsis szöveg jo, es az is, hogy Mamka megy veled mindehova. Igy van rendjen.:-)
    Gyorsan vasarolsz? En sem huzom az idot, tul akarok lenni legtöbbször a "feladaton".
    Rossmann, DM, Müller, Ikea, bolhapiac kivetel...

    VálaszTörlés
  26. Gyermekként emlékszem hogy a fodrásznál és a Szabó Ervin könyvtárba ahova jártam ott is ilyen újságtartók voltak. :)és biza most nosztalgiával gondolok arra hogy gyerekként az iskolából a szomszédban lévő könyvtárba mentem, nem csak mert szerettem olvasni és nyakló nélkül hazahordani a könyvet olvasni, de imádtam a hangulatát és a könyvek illatát.:)

    VálaszTörlés
  27. Ozser, köszöntelek az olvasóim között!Jó hogy megosztottad az élményeid velem/velünk. Azt hiszem a könyvtárak, könyveket illatáról hosszan tudnánk írni. Én gyerekkoromban egy kis faluba laktam, a könyvtárnak dohos illata volt, így a könyveknek is. Winnetounak is!:-)
    Szeptembert elején végigszagolgattam a tankönyveim.
    Újságtartókról nincs személyes élményem, filmekben és képeken látom. Költők, írók kávéházi képei kapcsolódnak hozzájuk.

    VálaszTörlés
  28. Én pesti vagyok, bár most már sok sok éve vidéken a Börzsönyben lakom.
    Igen nekem is a Cooper, Verne és Komjáthy Mondák könyve-i voltak a kedvenceim. De még jócskán általános iskolás voltam mikor az első igazán "komoly" könyvet a kezembe vettem és az nem volt más mint Jiri Hanzelka és Miroslav Zigmund utazás a Kordillerádokon át és az Afrikai utazásaikról szóló könyve volt. Soha nem feledem a Jó öreg cseh Tátraplán autót amivel utaztak. :) Bocsánat hogy kicsit elkalandoztam. :) Az újságtartókról nekem még vannak személyes élményeim...:)

    VálaszTörlés
  29. Kalandozz csak el,azért is vannak a kommentek.
    Vadásznaplókat én is olvastam örömmel, Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán is megfordult nálam ált. iskolás koromban.
    Komoly könyv ebben a korban viszont nem. Kezembe nem adta senki, nem is ajánlotta, én pedig nem fedeztem fel magamnak sajnos. Gimis koromban már igen.

    VálaszTörlés
  30. Érdekes gyerekként nem vonzott annyira a vadászat - bezzeg jóval később, vagyis hát az elmúlt 18 évben annál inkább. De ez leginkább annak köszönhető hogy Pestről a hegyekbe költöztem. Amíg Pesten éltem addig a víz vonzott, a Ráckevei Duna és a Balaton. Mára a Börzsöny vált a szenvedélyemmé. Bár két éve fél évig Sopronban jártam és ismét felfedeztem a szépségeit a városnak és a környező hegyeknek.:)

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu