2012. október 7., vasárnap

Mondhatnám...

..., hogy "csak" kirándultunk szombaton - ami igaz is -, de az ok, amiért elindultunk a Fertő tó körül az volt, hogy meglátogassuk a  tó legészakibb részén található egyik temetőben nyugvó egykori osztálytárs és barát sírját, aki gyerekként és felnőttként is egyesítette magában mindazt, amiről M. mindig álmodott, hogy valaha is megvalósítható lehet. 
Úgy mások előtt járni, kitűnni, hogy ezért tiszteljék és szeressék, és ne szüljön irigységet, kirekesztettséget.
Közben M. gyerekkorának színhelyeit is végiglátogattuk, ha már egyszer arra jártunk: a templomkertet is, ahol nyári szünidőben alkonyatkor virágokat locsolt. :-)
Nőként visszagondolva számomra ez Jane Austen világába visszavivő romantika, amit M. viszont gyerekként a kötelesség büszkeséggel vegyített hálájával élt meg, mert egyfajta kiváltságnak számított azon a parókián 2 hetet tölteni a nyári szünidőből, ahol a már emlegetett Berta néni volt a helyi pap házvezetőnője.
Az már ugye nagyon erőltetett megemlíteni, hogy ehhez a vegyes érzelmeket is magában hordozó, beszélgetésekkel is tarkított meleg napunkhoz a nyári és az őszi színek keveredése szolgáltatta a legmegfelelőbb díszletet?
Pedig így volt.
 



18 megjegyzés:

  1. Az ősz, nem a kedvenc évszakom, de ilyen képek láttán, és ilyen bejegyzéstől, kissé kedvesebb lesz...bár kicsit irigykedem mindig, ha olvaslak (jó értelemben!!!), mert annyira szeretnék néha végigsétálni azokon az utakon, amikről írsz.Még mindig hiányzik a vidéki életem, és nem tudom újra megszeretni a mostani környezetemet:((

    VálaszTörlés
  2. szeretem a bejegyzéseidet olvasni, a képeidet pedig órákig el tudnám nézegetni
    most az a második kép, ami a legjobban, de a többi is
    ah, csak ismételgetek:))

    VálaszTörlés
  3. Milyen jó nektek, hogy még olyan napsugaras, szelíd, enyhe őszben van részetek: igazi "vénasszonyok nyara"!
    (amit mostanában magyarul is az ismert amerikanizmussal "indián nyár"-nak hallok emlegetni... Pedig mennyivel jobb ízű a "vénasszonyok nyara"...)

    VálaszTörlés
  4. Irigylem a szabadságotokat, hogy gondoltok egyet,akármilyen apropóból is, és felkerekedtek, mentek amerre a lábatok, akarom mondani a kocsitok visz, általatok vezérelve. Évikém, a szentimentálisan, kissé bús, esetenként borongós szálakkal átszőtt, szép ívű leírásaidnak nincs párja. Ilyenkor úgy érzem, én is ott vagyok veletek, ha nem veszed zsenántnak, egy kicsit inkább Veled! :) Elképzelem az őszi bódulatban, a napba hunyorgó, nyújtózkodó "kislányt", teli, s tele, romantikus életérzéssel.... Mára ennyit, puszim megy, csak el ne ejtsd! :)

    VálaszTörlés
  5. Adrienn, pár falut jártunk végig a közelben, csak éppen volt egy már jelképes határ is útközben, amit átléptünk.
    Megértem, amit írsz. Kisvárosban lakom, de van hogy csak úgy felkerekedünk, és az első falut útba ejtjük, hogy tegyünk ott egy sétát. Nagyon jó érzés.

    VálaszTörlés
  6. Katalin,köszönöm a véleményed, igyekszem szavakba önteni, amit átélek. Igazi vénasszonyok nyara volt tegnap, arany ősz, kihasználtuk.

    VálaszTörlés
  7. Flora, én is a vénasszonyok nyara elnevezést szeretem. Ez olyan hazai, indiánok nincsenek errefelé.
    Tudom, kell a nyitottság, de Valentin napot is fenntartással fogadom, és mindenszenteket is másképp élem meg, mint nagy töklámpás vidámságot.
    Gondolom, akiknek úgy jó az ünnep, az a hagyomány,azt szokták meg, azoknak a mi emlékező, szépségesen bús ünnepünk a furcsa, és ők sem veszik át a mienket.
    Tegnap meleg volt, kifejezetten nyár. Állítólag ma hidegfront érkezik, még nem látom a nyomát, csak a kicsit szűrt napfény figyelmeztet, hogy változás is lehetséges.
    Mindig kívánok neked jó időt, de azon a vidéken nem a tartós vénasszonyok nyara jellemző.

    VálaszTörlés
  8. Poldi papa,:-) a szabadság annyiból állt, hogy késő délelőtt elindultunk,nem is mentünk messzire, bő egy órányira volt a végcél. Úgy 6 óra közül haza is értünk, közben sok helyen megálltunk, és valóban nem siettünk.
    Borongós szálaim vannak, ebben igazad van, nagyon is jól ismersz, de az vagyok én!:-) A melankóliát szeretem, részemként kell elfogadni.
    A "kislánytól" már nagyon távol vagyok, néha eszembe jut, hogy majd egyszer eljön nyugdíj is. Ennyit a kislányról!:-)))
    Amúgy hunyorogtam a napba, pláne mikor jöttünk haza, végig nyugat felé tartva, de a vízparton is napszemüveg kellett!
    Puszit nem ejtettem el, köszönöm, viszont küldöm neked a régi idők nem fakuló emlékére is.
    Nagy csapat voltunk mi páran! "Szívemnek az ő pattogó, míves ostorát" mindig szívesen látom!:-)))

    VálaszTörlés
  9. Évikém, ugye nem vitatod el tőlem azt a virtuális jogomat, hogy "kislánynak" nevezzelek, abban az összefüggésben, ahogy én gondolom... :) Lelkületünkben ott hordozzuk gyermeki énünket, amit annyira próbálunk elnyomni, mert szégyelljük kimutatni azt... Nyugi, én sem fogok felnőni soha, hiába is palástolom! :) Hát ez az, mondják ilyenkor a brigadéros hajlamú nők, viselhetjük helyettük a kalapot! :)) Mit nem szólok itt, most jól kiadtam magam, mit szólnak majd a komoly emberek! :)) Csók és 1 szál virág képzeletben néked, a Te jó Lajosodtól! :)

    VálaszTörlés
  10. Papa, értelek, jobban is, mint hinnéd, és a gyermek énedet én is nagyon jól ismerem.
    Lajosét is!:-)))
    A "komoly emberek" pedig megértik amiről eszmecserézünk, és ha kiadod magad, az jó helyen történik.

    VálaszTörlés
  11. Drága Évikém, látod, hogy megjavultam!? Már vagy 3 napja járok ide a szép szentélyedbe illedelmesen... Igaz, egyszer ennek, másszor, annak képében! De, Te ismered mindegyik virtuális gazfickó énjeit! Mint, ahogyan írod is! Tegnap, már sokadjára, ismét odáig vetemedtem, hogy nyittotam egy új Blogot, "Placiblog" néven a Poldi alatt... Már annyiszor fogadkoztam, hogy nem, nem nyitok újakat, de látod mégis... Javíthatatlan vagyok, de Te hálistennek ismersz már! :)) A mostani, (fenét mostani, már régóta Facebook tag vagyok, már majd, a kezdetektől fogva) "szerelmemmel" is lanyhult már a lángolásom... Ez is felszínessé vált, csak a rohanás itt is! De, hát, ismered ezt a rosszféle szövegemet is! Csók: papa

    VálaszTörlés
  12. Plodi papa,
    Siettem is azonnal az új blogodba!:-)

    VálaszTörlés
  13. :) Gyönyörű írás, átölelő hangulat.... a Fertő-tó pár éve nekem is nagy, felfeldezésre váró szerelmem lett. Hozzánk is közel van, és igyekszem többször kijutni, mert olyan nagyon szép... szombaton mi is arra kirándultunk:), és én egy másik templom kertjében éreztem azt a mindent átható nyugalmat.
    (Ez a templom amúgy merre van? meg szabad kérdezni...?)

    VálaszTörlés
  14. álomszép a templomkert, ennél nem is lehet már szebb.

    Off Flórának: nem vagyok egy valentin-amerikaiszokások párti, de én az indián nyár kifejezést is nagyon szeretem.. mert rögtön eszembe juttatja ennek az időszaknak a gyönyörű, vad és mégis lágy színeit.A vénasszonyok nyara nekem inkább kicsit csúfondárosan hangzik, mindig megmosolyogtat..

    VálaszTörlés
  15. Cirip, szép volt az egész nap, nem is kellett hozzá sok, csak érezni, látni az ősz közeledtét.

    VálaszTörlés
  16. Krikszi, ez a templom Neusiedl am See-ben van közvetlenül a temető mellett! Ott van az a sír, amit kerestünk.A lenti tóról készült kép is Neusiedlben készült.
    A felső kép pedig a parókia bejárata Oggauban. M. ott és a templomkertben locsolta gyerekként a virágokat.:-)
    Az oldalsávban felülről a 3. kép pedig a templom Oggauban.

    VálaszTörlés
  17. Köszönöm szépen! Nezsiderbe sokat megyünk, de leginkább egyenest le a tóhoz.... nyáron fürödni, ősszel-tavasszal sétálni:), és remélem, idén télen lejutunk, ha befagy... nagyon kíváncsi vagyok rá! De majd legközelebb megkeresem ezt a templomot... Oggauban pedig még nem álltunk meg, csak átutaztunk.

    VálaszTörlés
  18. Nezsider nekünk kicsit messzire van, ha csak nem célirányosan megyünk, mint most. Mi hazai pályán Fertőrákosra megyünk, vagy a nagyon közeli osztrák oldalon lévő Mörbischbe és Rustra.
    Őszi séta pedig mindenhol jó!

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu