2012. október 1., hétfő

Kőszegre...

...Szüreti Fesztiválra mentünk szombaton, volt zene, must, szőlő, tánc, bohóckodással tűzdelt jelmezes felvonulás.
Találkoztunk baráttal, ismerőssel, rokonnal, olyanokkal is, akikkel már évek óta nem. Az Ibrahimban teáztunk, kávéztunk szeptember végén is a teraszon ülve, kihasználva a találkozás nyújtotta beszélgetés lehetőségét. Mikor egyszer náthásan megkóstoltam a citrommal és mézzel felszolgált teájukat, azóta hűséges vagyok hozzájuk.
Hazajövetel előtt még elmentünk egy szép ház kapualjába, ahol nekem tetsző koktélparadicsomot árultak a Kőszegre jellemző becsületkasszás módszerrel. Nem akartam ottlétünk elején még reggel megvenni, és nyomorgatni a táskámban egész nap.
Arra is gondoltam, ha ebben a városban ennyire jól működik a becsületkasszás árusítás, akkor nincs még veszve minden, legalábbis, ami a Tízparancsolat 7. pontját illeti.
Végül ezt a látványt hoztam haza magammal, ezt a csendeset a zajos fesztiválról, a többféle arcát is mutató kisvárosból.



   



13 megjegyzés:

  1. Úgy érzem, hogy a főcím képet egyszer vinném!:) Meg a reggeli is nagyon jó volt! Szép hétvégétek volt!

    VálaszTörlés
  2. Tipitá!
    Elküldtem neked pár perce e-mailben kért bicajos a képet.

    VálaszTörlés


  3. Eva:)most visszavittel oda, ahol olyan sokszor megfordultam/tunk.Szerdahelyen volt egy telkunk, amire vegul soha nem epult fel a hazunk:)2002-ben adtam el vegul.Hiaba, az ocean nagy tavolsag, majd, ha oregek leszunk, akkor hatha:)
    A fotok gyonyoruek, es ebben most az az erdekes, hogy valosagban is lattam mar.Koszonom!

    VálaszTörlés
  4. Sajnos, csak gyerekkoromban jártam egyszer Kőszegen, de most a képeket összeraktam a kőrösi szüreti felvonulással, és így át tudom érezni, hogy milyen klassz élményben volt részed!

    VálaszTörlés
  5. Kőszeg gyermekkorom, s már felnőttkorom kedvenc városa is. Kicsit irigyellek a kirándulásért, csak icipicit, de irigyellek. Becsületkassza? Valószínű, hogy akik idekirándulnak az ország nyugati végébe azok tán máshogy is gondolkodnak, a helyiek meg tisztelik egymást.

    VálaszTörlés
  6. Talán egyszer majd összefutunk. A becsületkasszát én is szeretem, szoktam is vásárolni ha erre járok, olyan jó hangulata van, amikor kisszékre kipakolják a gyümölcsöket-zöldségeket, és egy befőttesüvegbe dobom a pénzt. Nemcsak Kőszegen, hanem a környéken (Velemben, Kőszegdoroszlón) is működik.

    VálaszTörlés
  7. Most gondolatban bebarangoltam azokat a kis kőszegi utcákat, ahol sétálgattunk mi is, nem is oly' rég. Többek között ez az a város, amire azt mondom: bármikor szívesen visszamennék.

    VálaszTörlés
  8. Tetszik az új borítóképed...

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!
    Úgy látom, sokunkhoz kapcsolódik valamilyen módon Kőszeg.:-)
    A becsületkasszás módszert itt láttam először ennyire elterjedten.Bizonyára máshol is van az országban.
    Közeli településen csak Cákon láttam, de csak azért mert nem barangoltam be eléggé a környéket. Cákon láttam, igazi szelídgesztenyés hely, jól lehet árulni bezacskózva ezzel a módszerrel.
    Tetszenek a kitett üvegek, de leginkább a fémdobozok, szerintem régi cukorkás dobozok. Ilyeneket használ az ember varródoboznak később vagy pénzgyűjtésre valamilyen módon.Nagymamámnak ilyen volt a varródoboza, még dédapám hozta Amerikából, és valamilyen cukor volt benne a múlt század elején.
    Az, hogy lopás nincs( bizonyára, mert különben ki rakná kim a portékát)mindenesetre nagyon tetsző dolog.
    A borítóképem a kőszegi zsinagóga előtt készült.

    VálaszTörlés
  10. Itt még a betonnak is lába kél drága Éva! Szomszédos házban 1.5 mázsás vas üllőt "emeltek" el tavaly.
    De jó ott, ahol még úgy van, mint arrafelé!

    VálaszTörlés
  11. Márta nem tudom megmagyarázni, talán pár 100 forintért nem adja el senki a becsületét. Lehet, hogy nagyobb összegért igen?
    Egyébként gondoltam arra, hogy kinn van zacskóban dió, paradicsom, gesztenye, szőlő, csokor virágok, mellette a doboz pénzzel, és nem lopja el senki. Sopronban mézet láttam kitéve kapualjba, virágcsokrokat is árulnak becsületkasszás módszerrel, és működik a dolog. Ezt ki magyarázza meg, hogy máshol miért nem?
    Szegény itt is van, csak ez nem lehet ok.
    Bűnözés itt is van, gyilkosság is, és betörések is...Ez a vidék sem szent hely!

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm!!!
    Mindig elámulok, hogy miket tudsz fotózni!!

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu