2011. május 31., kedd

Olvasok

 "Vajon képes leszek-e másokkal együtt gyalogolni, s közben megőrizni a függetlenségemet? Már életem korai szakaszában szembekerültem ezzel a kérdéssel .És még mindig nem vagyok biztos a válaszban."

" Ne félj a  testedtől -mondta.- Tanuld meg érezni az örömöt, miközben tapasztalod. Ezen az úton kell ezt megtanulnod. Hangolódj rá a tapasztalatra, és hagyj fel azzal, hogy elérj egy célt. A cél az út."

" Ha nem ismerjük fel a lélek belső útját, eltévedünk, és csak részben vagyunk azok, akiknek lennünk kellene."

" Nincs semmi baj a gazdagsággal vagy a tárgyak felhalmozásával, vagy a test előtérbe helyezésével, ha mindebből nem lesz rabság, mely megakadályozza a szellem megismerését."

" Útnak indultam, immár  az új botommal, közben a tárgyakhoz való viszonyomon töprengtem, és azon, mit éreznék, ha valóban menekült volnék, akinek nincs semmije. Egyrészt felszabadultnak, másrészt kifosztottnak érezném magam. A földi élet valahol a kettő között zajlik - a középúton, ahogy a buddhisták mondják, s ezt az állapotot a hárfa húrjához hasonlítják. Ha túl szorosra húzzuk, nem ad hangot; ha túl laza, ernyedten lóg. A szép hangot biztosító feszességet a kettő között kell meglelni."


( Shirley MacLaine)




"Shirley MacLaine csaknem három évtizede kezdett merész vállakozásba, hogy megossza olvasóival a világ spirituális értelmezése terén szerzett tapasztalatait....
...A Camino minden eddiginél különlegesebb.Egy utazás történtét mondja el: két névtelen kézírásos levéllel kezdődött, amelyek arra ösztönözték Shirley-t, hogy járja végig a Santiago de Compostela-i zarándokutat...
... Shirley számára  Camino nem csak szellemi, de fizikai kihívást is jelentett. Valóban rendkívüli teljesítmény egy hatvanas éveiben járó nő részéről, hogy napi húsz mérföldet gyalogolva, harminc nap alatt teljesíti az erőt próbáló feladatot."


( Részletek a könyv hátsó borítóján lévő szövegből - szerző nincs feltüntetve.)

16 megjegyzés:

  1. Hihetetlen... épp tegnap kerestem rá a neten el camino-ra, és mikor még csak az első soraidat olvastam, ez jutott eszembe. Nem is lepődtem meg, mi a vége. Nem ismerem a könyvet, de megyek és megveszem. Egyszer láttam egy dokumentumfilmet El camino-ról, azóta szeretnék elmenni. Van bennem valami csavargó-lélek, aki szeretne útra kelni, vándorolni.

    VálaszTörlés
  2. Egy jó barátnőm néhány éve minden évben elzarándokol Mariazell-be, és tavaly elhatároztam, hogy idén vele tartok. Sajnos úgy alakult, hogy idén nem tudnak menni. Remélem, a jövőben eljutok én is.

    VálaszTörlés
  3. Nóri 2006-os kiadású a könyv, járj szerencsével, hogy megtaláld valahol még könyvesboltban is. Én most egy könyvtári példányt olvasok.
    El Camino-t nem hiszem, hogy meg tudnám csinálni. A lelkem bizonyára készen állna, de a testem nem. Helyesebben most nem, formába kellene nagyon hozni magam rá.
    Mariacellben voltam egyszer Adventkor. Sajnos nem zarándoklat volt az sem.

    VálaszTörlés
  4. "Vajon képes leszek-e másokkal együtt gyalogolni, s közben megőrizni a függetlenségemet?"
    Ez a mondat rögtön nagyon fontos lett a könyvben számomra.Már ezért a kérdésért is érdemes volt kinyitnom.
    Azonnal magamra ismertem, és még biztosan sokan magukra.
    Mikro- és makroközösségben élni, és megőrizni a függetlenségem közben. Zarándoklat nélkül is, életem egyik nagy kérdése. De a zarándoklatban úgyis többek között ilyen kérdésekre keresik a választ.Életünk nagy kérdéseire.

    VálaszTörlés
  5. Olvastam a könyvet néhány évvel ezelőtt, s azóta vágyom az "Útra".
    Egy nagyon közeli ismerősöm végigjárta, ám ő 20 évvel és kilóval kevesebb mint én.

    VálaszTörlés
  6. Ez a könyv nekem is megvan és a többi "szakirodalom" is. Lélekben már felkészültem. Kb. 1 évet szánok az edzésre,(hazai utakon) aztán, ha nem egyvégtében az egészet, de egy szakaszt biztosan megteszünk. Legalább is ez a terv. Nyugdíjas időbe belefér, nem kell sietni, nincs semmi kényszer. Nem teljesítménytúra, nem is lóverseny... inkább a lelkünknek kell ez az út. Agyamban az útvonal, szemem előtt a beszámolók fotói.... és reménykedek :o)
    Jó olvasást!

    VálaszTörlés
  7. Alterego, egy volt kolléganőm járta végig, sokat "edzett" előtte.Elég sok blogot képet, könyvcímet is találtam az Úttal kapcsolatban.Mindig van egy könyv,egy élmény,ami miatt mélyebbre megyünk egy témában. Most éppen ez a könyv indított el bennem egy láncreakciót.Minden érdeklődésem így indul.

    VálaszTörlés
  8. Ági,
    nekem is a lelkemnek kellene az út, mint szinte mindenkinek, aki megtette.Talán egyszer én is elgondolkozom rajta. A közeljövőben biztosan nem csinálom meg. Még nem vagyok rá készen.
    Hozd készenlétbe a tested az " edzésekkel", lelkileg már úgy érzem készen vagy rá.

    VálaszTörlés
  9. Még tegnap este be is fejeztem a könyvet.Elalvás előtt olvastam el az utolsó oldalakat.

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm a biztatást, azon vagyok, hogy sikerüljön. Nem is beszélek róla többet babonából.
    Drukkolok Neked is. :o)
    Örülök, hogy tetszett a könyv.
    Olvastam P.Coelho könyvét is az útról, de azzal sehogy sem tudtam megbarátkozni.
    Tolvay Ferencét viszont tudom ajánlani.

    VálaszTörlés
  11. Ági, Tolvay Ferencét nem ismerem, majd utána nézek.
    Ne is beszéljünk a tietekről. Ha megcsináljátok, akkor azért jelezd légy szíves!:-)

    VálaszTörlés
  12. Hmm. Régen olvastam. Mintha lett volna benne pár rész, ami nem annyira tetszett ... De nem biztos.
    Én készülök a barátaimmal, szerintem 2-3 év múlva el tudunk indulni.
    Lesz (van??) magyar zarándokút is. Esztergomtól Máriagyűdig.
    http://villanyiborvidek.hu/hu/rolunk/kiemelt-hirek/207-magyar-camino
    Bemelegítésnek? :)

    VálaszTörlés
  13. Zé, nekem is volt benne pár rész, ami nem tetszett. Mikor belemélyed abba Skóciai Jánossal, hogy a Nagy Szellem hogyan teremtette az univerzumot, az összes ehhez kapcsolódó látomásszerű képek nem igazán tetszettek.
    Bizonyára látta, álmodta, olyan állapotba került az út folyamán, de nekem sok volt.
    Mikor a kilométerek megtételéről ír, az egyes állomásokról, az emberekkel való kapcsolatáról,a felmerülő gondolatairól, a kérdéseire való válasz kereséséről..., az már lekötötte minden figyelmem.
    Jó utat, ha bármelyik zarándoklatra rászánjátok magatokat.
    Köszi a linket.

    VálaszTörlés
  14. Ezt a könyvet kb. tíz éve olvastam. Aztán most karácsonykor Coelho Zarándoklat-át, s épp elhatározásra jutottam, amikor Varga Lóránt Camino-ja jutott kezembe, ill. előbb belebotlottam az iróba, majd könyvbemutatót szerveztem neki. S megvan a repülőjegyem július végére...

    VálaszTörlés
  15. Marvin, vártalak, mert tudtam, hogy készülsz az Útra. Valahogy éreztem, hogy olvasol majd nálam, és ezt az írásom is olvasod, és reagálsz.:-)
    Volt egy nekem nagyon tetsző bejegyzésed, ami a bükki 4 napos elvonulásodról szólt. Ott említetted, hogy várható a zarándoklatod. Ezek szerint a jegy is megvan a repülőre.
    Biztos, hogy gondolni fogok rád, és remélem valamilyen módon később tudni is fogunk az Utadról. Várom, érdekel. Köszi a könyvajánlásokat, mert szeretnék még olvasni ezzel kapcsolatban.

    VálaszTörlés
  16. Hát a repjegyem már december óta megvan, azonban "egyéb eszközeim" még hiányosak, tehát csak akkor hiszem el, hogy elmegyek, ha már ott leszek :)
    A Varga Lóránt-könyvet csak néhány kisboltban lehet kapni, magánkiadás, nálam pl. lehet.
    Egy nagyobb albuma egy fotóssal közösen jelent meg, az szinte mindenhol kapható, de ott csak idézetek vannak tőle a képekhez.
    Szerintem a magánkiadású naplója túlszárnyalja az összes magyar nyelven megjelent (akár lefordított) camino-s írást. A Tolvaly F-ét nem olvastam - szégyellem, de előítéleteim vannak vele kapcsolatban - ám a többiről talán mindről tudok.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu