2010. december 31., péntek

Boldog új évet kívánok!

"...Mit van mit kivánni még
Ily áldott időben? -
Adjon Isten, ami nincs,
Ez uj esztendőben... "


( Arany János: Alkalmi vers - részlet)

2010. december 30., csütörtök

Utókarácsony


Még mindig karácsony van itthon. Még itt a hangulata.
Most jöttem Anyutól, főzött kocsonyát, meghívott ebédre. Ez már kicsit újévi hangulat is volt. Vendéget várok délutánra, utókarácsonyozunk. Egy kis nyugis beszélgetés a barátosnőmmel a két ünnep között.
Holnap Anyunál szilveszterezek. TV, és csak úgy kényelmesen falatozgatás, az éjfél várása. Mindig is így volt. Családi körben vártuk az új esztendőt. Bulizás nem az én műfajom. Már nem is fogok megváltozni.
Jan.1-én délután jön M. , és 2-án együtt leszünk. Megint kettéosztottam magam. Jusson belőlem ahova kell, és én is kapjak azokból, akikből kell.:-)
Ma délután még inkább karácsonyozunk a fa tövében.


2010. december 29., szerda

Karácsonyunk másik fele

Késő délután megérkezett M. a fiúkkal. Így 4-en voltunk. Bár nem tartottuk lényegesnek az ajándékot, mégis volt ajándékosztás. Apró meglepetések, papírtépések, szalag gyűrögetések. Utána beszélgetés fontos, kevésbé fontos dolgokról.
Mindnyájunknak hiányzott a levegő, elindultunk sétálni. Séta közben betértünk egy pizzériába. Nem mintha a hűtőszekrény nem lett volna tele,de pizza bezzeg nem volt otthon:-)Meg aztán a pizzériában meleg is volt. Lényeges szempont volt behúzódni is valahova.Volt spagetti is, pizza is. Ez utóbbi malomkeréknyi és finom! Hogy tudtuk megenni?
Hazatértünk után hogy jutott eszünkbe a kártya, nem tudom. Az hogy a tea hogy jutott eszünkbe, azt tudom. Karcos, jeges szél, kemény mínuszok voltak kinn. Átfáztunk. Teázás közben elkezdtünk römizni, éjfélig abba sem hagytuk.Élveztük a régen pörgetett kártyalapokat. A legfiatalabbik nyert, és megbeszéltük, hogy ez másnap visszavágót kíván.
Jót aludtunk és sokáig. Közös reggeli, én főzni kezdtem. Élveztem a konyhában való matatást. M. és a fiúk elfoglalták magukat: Olvasás, beszélgetés, Rubik kocka(  egyik ajándék, mindkét fiúnak egy-egy, bajlódjanak vele). Meg is ágyaztak, amit nagyon díjaztam.TV senkinek sem jutott eszébe.Így volt jó!  Egyik fiú megtisztogatta a számítógépem mindenféle szeméttől. Nem vírustól, hanem nem kellő feleslegektől.Hallottam a konyhában, ahogy a gép fellélegzik.
Ebéd. Azt mondták finom volt. Maradékra srácok lecsaptak, hogy viszik majd haza. Aztán kávé is, süti is az asztalon és újra levegőhiány bennünk.


Kifelé! Nem lett melegebb, szél vadul csapkodott, süvített, vágott. Mentünk útba eső Hősi Temetőbe, kilátóba felfele az erdőn át. 
Felértünk.Volt ááá meg óóó, hogy mekkora a szél, megnéztük a panorámát, majd kapaszkodva lementünk. Fiatalabbik hasra vágta magát. Úgy tanulta katonáéknál, hogy ott kevésbé fúj!:-) 
Hazaértünk, újra tea, újra römi, beszélgetés. Fiatalabbikon kívül más is nyert.Volt öröm!:-)
Összepakoltak, hazamentek. Megbeszéltük, hogy lesz a Szilveszter és  jan. 1-2.
Én is elpakoltam, ágyneműt lehúztam, és olvastam. Sokat, élvezettel.
Így telt az estém csendben karácsonyfa, gyertya fénye mellett a fotelban.

2010. december 28., kedd

Karácsonyunk első fele

A karácsony első fele ( Szenteste, majd 25-én késő délutánig) Anyuval telt, mert amúgy egyedül lenne. Ez nálunk már hagyomány, hogy kettesben tültjük a karácsony első felét nálam.Ő jön át hozzám, én díszítem itt a fát fel, készítem az ünnepi vacsorát. Itt is alszik, és csak másnap megy haza. Egy utcában lakunk.


Az ünneplés mindig ugyanúgy zajlik. Ez a hagyományok lényege, hogy évente egyszer átélhetjük, régi ünnepek emlékét is idézve. Ajándékosztás előtt a régi, megszokott csengettyű szólal meg, CD-ről a megszokott karácsonyi zene.Utána az ajándékokban való elmerülés következik. Nem szoktunk nagy ajándékozást csinálni. Könyv, CD, néhány személyre szabott ajándék még. Egy-egy angyal még a fára, még valami puha melegséget adó tárgy. Úgysem ez a lényeg!
Anyu sütütt mákos kalácsot. Saját sütemény lehet ajándék, az az este fénypontja is lehet. Én püspökkenyeret sütöttem, ami ízlett nagyon, mert az olyan évente visszatérő "Évás" sütemény volt.
Utána énekeltünk, én befejeztem a vacsorát, asztalhoz ültünk.  
Kis pihenés, beszélgetés, majd süteményezés. Utána csend, a beszélgetés folytatása. Égnek a mécsesek, a gyertyák, szól a zene, vagy mi énekelünk újra. Mégis leginkább a csendben való beszélgetés a lényeg, és ez így jó. Kisjézus születését várjuk.:-)
Másnap közös reggeli, békés kávézás, teázás. Jeges szél érkezett, nyomta, zörgette az ablakot.
Még egy kicsit együtt voltunk, utána anyu hazament. Én ebédre átmentem hozzá. Megnéztem az ő fáját, újra a csendes beszélgetésé a főszerep, emlékek idézése, év értékelése, kis hevergetés ebéd után, pihenés.
Majd hazajöttem, mert nemsokára vendégek érkeztek hozzám.Velük töltöttem a karácsony második felét.
Folyt. köv.

2010. december 27., hétfő

Téli dalMegérkezett Koos Katitól a festménye, a zenélő egér, a "Téli dal". Magyar zene ihlette, és most Magyarországon van a kép!:-) Örülök, hogy a szerencse úgy hozta, hogy hozzám kerülhetett. Megtaláltam a helyét itthon, nagyon közel a számítógépem monitorjához, tehát közel hozzám. Sokszor láthatom majd.
Köszönöm a könyvjelzőt és a kedves sorokat is.
Kívánok szeretettel Boldog új évet!

2010. december 23., csütörtök

Szeretettel


Áldott, békés karácsonyt kívánok minden kedves látogatómnak!

2010. december 22., szerda

Gámentzy Eduárd: Azt hiszem


Azt hiszem, szeretni kéne,
Csak egyszerűen, úgy, ahogy
Hátradőlök itt a széken,
Vagy kinyitom az ablakot.

Olyan tisztán, olyan szépen,
Hogy kimondani sem szabad!
- Mint összebújó állatok
A behavazott fák alatt.


2010. december 19., vasárnap

A gyertya szépsége


Kint egyre kevesebb, bent egyre több a  fény.
Figyelem a gyertyákat, némelyikük úgy ég le, hogy megtervezni sem lehetne  szebben. Nem kellett a szépségért tenni semmit,csak hagyni, hogy égjen.

2010. december 17., péntek

Munkahelyi karácsony


Hamarosan itt a karácsony, munkahelyemen a gyerekeknek és a felnőtteknek korábban, hogy még élvezhessük együtt is a fát, és a versek, énekek, a csillagszóró sziporkája elhozza előzetesen az érzést, a hangulatot. Mint egy előétel meghozza a vágyat a saját otthoni után, ami a meghittebb a csendesebb, a hozzánk még közelebbi.
Én szerveztem a karácsonyi műsort, mint szinte minden évben. Én és a csoportom díszítette a fát. Próbák után gyertyafényben megszólal a vers és az ének, majd a kihúnyó csillagszórók füstös illatában kívánunk egymásnak szép ünnepet.2010. december 16., csütörtök

Hangulat


Ennyi is elég egy kis ünnepi hangulathoz. Tegnap a mécsesemet egy almán égettem.

2010. december 15., szerda

Kajuk Gyula ( Trendo): Szélcsend


A Jég Angyala
csendben lépdelt a havon.
Nem csikordult, reccsent semmi,
megült a hideg, halálos nyugalom;
dermedten várt a Tél…
Visszatartva jeges leheletét is,
feszes gyeplőn, fogcsikorgatva,
de némán toporgott a téli szél.


2010. december 14., kedd

Csend
"Szobámban csend, félhomály.
Hangtalan neszek, meztelen hangok.
Csak a csupasz, dús álom,
Altatódalon ringó lantok...."

( Vörösmarti Daniella: Félhomály -részlet)

2010. december 13., hétfő

Olvadás
Szép a hó, de az is szép, amikor a hópelyhek vízcseppként ülnek az ágak végén. Ázott fa fanyar illata jut el hozzám. Egyszerű és tiszta érzés kerít hatalmába.
Erre vágytam a sok műillat után.

2010. december 12., vasárnap

Enyém!:-)


Megnyertem valamit, aminek örülök. Ezt a festményét Katalin a hozzászólói között sorsolta ki, és nekem kedvezett a  szerencse. Mosolygok, jó nekem, és nagyon köszönöm!


2010. december 10., péntek

Kajuk Gyula ( Trendo): A titkos kertTitkos kertem ott van
hol a vég is véget ér.
E kertben minden fűszál
mégis az égig ér;
kertem csak egy fűcsomó,
maréknyi tűlevél,
mélyén bűvösen
zsong a csend,
lábujjon jár a szél.
Kertemben csak néha sír
az üdezöld moha,
kertemben nem bántanak
senkit sem, soha.
Hangyaként is bejárhatom
egy perc alatt kertemet;
ha rámhullik egy gyantacsepp
az öröklét eltemet.

2010. december 9., csütörtök

Decemberben

Sok hó elolvadt, de most újra markáns hidegfront érkezik dübörgő, szinte hőbörgő széllel.
Tűszúrások az ablakon. A havaseső hol ilyen hangot hallat, hol kövér cseppek verik az ablakot és a párkányt. Mára terveztem sok elintézendő munkát, mielőtt elindulok este 10-ig dolgozni. Ki kellene mennem. Vagy elhalasztom, és benti munkákra cserélem, vagy nem. Holnap is este 10-ig munkahely, sőt, vasárnap is.
Szeretem, ha a listámról fogynak a felsorolt elintéznivalók. El kell indulnom.
Este majd jöhetnek a könyvek...
.

2010. december 8., szerda

Mézes csodák, gyerek kezek


Eljött a mézes sütik mindent belengő illatának ideje.Szárnyalhat a fantázia.
Munkahelyemen is nekiálltak a gyerekek alkotni.

2010. december 5., vasárnap

Adventi sétánk SopronbanAdventi fények, egy kis esti séta, a porcukorhó vastagon fedi a várost, forralt bor illata, gyerekhangok, a város karácsonyfája a Fő téren ragyog, ismerősökkel találkozás, mínusz 10 fok kora már este, míg róttuk az utcákat.Ilyen hőmérsékleten ropog a hó.
Éjjel mínusz 17 fok, de átaludtuk!:-)
Ma már két gyertya égett.2010. december 4., szombat

A hótaposó csizma vásárlásának története:-)


Nem is igazán története, helyesebben előzménye.
Mondom tegnap magamban nagy bölcsen: "Idefigyelj, te, Éva! Ha már itt van ez a sok hideg porcukor, járni kellene egyet fenn a Lőverekben."
Ötlet csodálatos, vállveregetés érte magamnak.:-) Egészen odáig tartott a nagy önimádat!:-) Hó akkora, hogy néhol féllábszárig  vagy térdig ért. Rajtam boka fölött úgy 5 cm-rel végződő bőrcsizma. Persze, hogy lehetetlen küldetés volt, de azért mentem, ha már ott voltam, élveztem is, míg el nem kezdett fázni a lábom.
Utána hazafelé be a cipőboltba, és vettem egy jóminőségű , majdnem térdig érő hótaposót. Vízállóság garantálva, ezt írták rá.
Jöhet a próba újra. 
Mindig kell egy helyzet, ami a tervet a gyakorlatba is átteszi.

2010. december 2., csütörtök

Esti séta hazafelé


Ma este 10-ig dolgoztam, és gyalog jöttem haza. Nem mindennapi látvány a 30 cm-es hó. Mikor azt hiszem, hogy már nem esik több, akkor puhán elkezd szállingózni, és csak esik, csak esik egész nap...Tulajdonképpen harmadik napja.Estére pedig kész a csoda.
Reggel mínusz 9 fok volt, napközben is nulla fok alatt, így nem is olvad továbbra sem.


Csorba Győző: Téli ünnep

A sár éppúgy sár, mint akármikor. Éppúgy bemocskolja a kristályszél alját, mint például három hete. Éppoly szomorú a málló vakolat porlása a falon s a leveletlen gallyak bádogcsörgése az akácfán.

De jön az ünnep, s nő, fényesedik. Megtölti a szíveket, s kidől belőlük. A sár, a gally-csörgés, a málló vakolat: kellék lesz, épp idevaló. Az ünnepé, mely hívja őket, s lábához szelidíti. Az ünnepé, mely oly mérhetetlenül hatalmas, hogy még ellenségét is magához engedheti kockázat, aggodalom nélkül.
Az ünnep a szív legfőbb gazdagsága.

2010. december 1., szerda

Esik továbbra is a hóA tegnapi nagy hóhoz ( képeken) ma is folyamatosan esett. Minimum 25 centis vagy több a fehér csoda. Még tiszta, puha, friss!

Bella István: Esik a hó

Esik a hó, gyorsul szívverésem,
kócsag sétál sűrű hóesésben,
mintha nem is a hó, vérem hullna,
egyenest a szívemből tolulna,
úgy lökődik, hullámzik, úgy rezdül,
– el akar ragadni mindenestül.

Esik a hó, lassú hintózással,
nem is hintó, szitakötőszárnyak,
nem is szitakötő, a verőfény
hunyorog, hunyódik eltűnődvén,
az se, hópénz: föld szitál szememre
– én hunyorgok halálra neszelve.

Esik a hó, ólomsörét hullik,
az a kócsag el akar indulni,
az a szitakötő szállna egyre,
pupilláim léggömbjébe veszve,
az a föld itt keringne szívemben
– ne hagyj földre hullni, szeress engem!


zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu